Το σχέδιο της κυβέρνησης για απαλλαγή εισφορών σε στοχευμένους κλάδους την «επόμενη» ημέρα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το σχέδιο της κυβέρνησης για απαλλαγή εισφορών σε στοχευμένους κλάδους την «επόμενη» ημέρα
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προωθεί την απαλλαγή της καταβολής εισφορών από τις πλέον πληττόμενες επιχειρήσεις, αμέσως μετά την απόσυρση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης.

Η μερική ή ολική απαλλαγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και για περιορισμένο χρονικό διάστημα είναι ένα από τα βασικά «όπλα» της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων αμέσως μετά την αποσωλήνωση της οικονομίας.

Το πλάνο της «επόμενης ημέρας» έχει τεθεί επί τάπητος, καθώς επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι να επιζήσουν οι επιχειρήσεις και να ανακοπεί πιθανό κύμα απολύσεων, μόλις ολοκληρωθεί το πακέτο των ευεργετικών μέτρων λόγω της πανδημίας.

Η «ασπίδα» προστασίας της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και το νέο πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών που θα ανακοινωθεί μέσα στον Μάρτιο θα δεσμεύει τις επιχειρήσεις με ρήτρες μη απόλυσης , όμως δεν φτάνει για να στηρίξει τους πιο «λαβωμένους» κλάδους, όπως η εστίαση, ο τουρισμός, η ψυχαγωγία, οι μεταφορές κλπ.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προωθεί την απαλλαγή της καταβολής εισφορών από τις πλέον πληττόμενες επιχειρήσεις, αμέσως μετά την απόσυρση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης (όπως οι αναστολές σύμβασης, το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, η μείωση ενοικίου κ.α.).

«Σκοπός μας είναι να ενισχυθούν κλάδοι και επιχειρήσεις που έχουν εχέγγυα βιωσιμότητας και όχι οριακές εταιρείες» εξηγεί στο insider.gr υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας.

Ένα μοντέλο ένταξης με βάση την πτώση τζίρου και εξατομικευμένα οικονομικά κριτήρια είναι ένα πιθανό σενάριο, καθώς ζητούμενο παραμένει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων με πιο στοχευμένα μέτρα για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Έτσι προϋπόθεση ένταξης μιας επιχείρησης στο μέτρο της απαλλαγής εισφορών θα μπορούσε να είναι το κριτήριο μείωσης τζίρου (κύκλου εργασιών) κατά τουλάχιστον 20% - 25% για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, συγκριτικά με μια περίοδο αναφοράς.

Το πρόγραμμα επιδοτούμενων νέων προσλήψεων

Η στήριξη της απασχόλησης στον δρόμο προς την κανονικότητα αποτελεί το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση, καθώς κρίσιμος παράγοντας είναι τόσο η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, όσο και η δημιουργία νέων.

Δεδομένης της αρνητικής συγκυρίας, το πρόγραμμα των 100.000 νέων προσλήψεων με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών δεν έχει αποδόσει τα μέγιστα, παρότι για κάθε νέα θέση που δημιουργείται επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το 100% των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη.

Το πρόγραμμα μέχρι σήμερα έχει επιδοτήσει μόλις 23.000 νέες προσλήψεις (εκ των οποίων οι 8.500 σε εξέλιξη), σε κλάδους όπως το λιανικό εμπόριο (3.910 θέσεις), το χονδρικό εμπόριο (2.793 θέσεις), η εκπαίδευση (1.335 θέσεις), η εστίαση (1.150 θέσεις), οι υπηρεσίες ανθρώπινης υγείας (1.025 θέσεις), νομικές και λογιστικές δραστηριότητες (1.340 θέσεις) κ.α.

Προγράμματα κατάρτισης

Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στους Eυρωπαίους ομολόγους του, σκιαγράφησε τη νέα δέσμη μέτρων στήριξης οδεύοντας προς το καλοκαίρι, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να επαναλάβει το σφάλμα της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, όταν τα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης διακόπηκαν πρόωρα, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας.

Αναφερόμενος στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων υποστήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι από ελληνικής πλευράς θα δοθεί έμφαση σε πολιτικές βελτίωσης της παραγωγικότητας, όπως η κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, ειδικά σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, παράλληλα με την ειδική μέριμνα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε επιλεγμένους τομείς μέσω μερικής ή ολικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών εισφορών.

«Κάποιες επιχειρήσεις που υποστηρίχθηκαν από την κυβέρνηση και παρέμειναν ζωντανές ίσως να μην καταφέρουν να επιβιώσουν στην περίοδο μετά την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «τάσεις, οι οποίες υπήρχαν πριν την πανδημία στην αγορά εργασίας ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο εξαιτίας της, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, θα αλλάξουν τo τοπίο, θα ανατρέψουν το επιχειρηματικό μοντέλο και τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων».

Σημαντικό ρόλο στην μετάβαση προς τη νέα κανονικότητα θα διαδραματίσουν τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης που δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας, με στόχευση ειδικά σε πληττόμενους κλάδους όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο.

Τα προγράμματα θα αφορούν την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των δικαιούχων μέσα από ένα «μείγμα» επιδότησης και επαγγελματικής κατάρτισης, που θα περιλαμβάνει και πιστοποίηση, συνιστώντας έτσι «δίχτυ ασφαλείας» για την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider