Αυλώνας: Η ΕΚΕ με βάση το νέο ευρωπαϊκό και εθνικό πολιτικό σκηνικό (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυλώνας: Η ΕΚΕ με βάση το νέο ευρωπαϊκό και εθνικό πολιτικό σκηνικό (vid)
Ο πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας, μιλά στο insider.gr για το πώς συνδέεται η κοινωνική υπευθυνότητα με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η κλιματική απειλή έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους πολίτες κάτι που έγινε φανερό και στις πρόσφατες ευρωεκλογές με το διψήφιο ποσοστό που κατέγραψαν οι Πράσινοι. Η Ευρώπη έχει το «πράσινο κύμα» της και αναζητά λύσεις και στρατηγικές οι οποίες ξεπερνούν το στενό νομοθετικό πλαίσιο.

Η κλιματική απειλή έχει γίνει κυρίαρχη στη θεματική της κοινωνίας και πηγή αυξανόμενης ανησυχίας, ειδικά για τους νέους οι οποίοι απαιτούν από τη ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις να δράσουν με αποφασιστικότητα.

Η κινητοποίηση των ευρωπαϊκών νεολαιών κάθε Παρασκευή στις «Παρασκευές για το Μέλλον» γύρω από τη Σουηδέζα έφηβη, Γκρέτα Τούνμπεργκ, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Το κίνημα αυτό κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε 100 χώρες με σύνθημα να ρίξουν το βάρος τους στην ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Νίκος Αυλώνας, αντιπρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας, μιλά στο insider.gr για το πώς συνδέεται η κοινωνική υπευθυνότητα με το εκλογικό αποτέλεσμα και τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Με βάσει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είδαμε μια σημαντική άνοδο των «Πρασίνων» και γενικότερα του οικολογικού κινήματος που προέρχεται κυρίως από παιδιά. Μην ξεχνάμε ότι την κοπέλα στη Σουηδία που πήγαινε στο δημοτικό ή γυμνάσιο αν θυμάμαι καλά, που ξεκίνησε διαδηλώσεις για το περιβάλλον σε εβδομαδιαία βάσει. Παρ’ ότι στην Ευρώπη υπάρχει η πιο αυστηρή νομοθεσία στον πλανήτη για θέματα περιβαλλοντικά, φαίνεται ότι για ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων της Βόρειας Ευρώπης αυτό δεν φθάνει. Αυτό φάνηκε και στις ευρωεκλογές αλλά και στις πρόσφατες δηλώσεις της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050 και να κάνει περισσότερες και σημαντικότερες ενέργειες για το περιβάλλον», σημειώνει ο κ. Αυλώνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider