ESG: Οι 5 τάσεις που θα επικρατήσουν το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ESG: Οι 5 τάσεις που θα επικρατήσουν το 2022
Το ESG θα καταστεί η νέα κανονικότητα το 2022.

Τα θέματα που σχετίζονται με το ESG θα τεθούν με πιο εντατικούς ρυθμούς στο επίκεντρο της στρατηγικής των επιχειρήσεων το 2022, κάτι για το οποίο ήδη έχουν «στρώσει» το δρόμο τόσο οι ευρωπαϊκές οδηγίες όσο και οι συμφωνίες σε επίπεδο κυβερνήσεων κρατών στο πλαίσιο της COP 26.

Καθώς η φετινή χρονιά οδεύει προς το τέλος, ο Michael Jantzi, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Morningstar Sustainalytics, συνοψίζει τις βασικές τάσεις που εκτιμά ότι θα επικρατήσουν την επόμενη χρονιά. Όπως σημειώνει η Δίκαιη Μετάβαση αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής που θα ακολουθήσουν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις επισημαίνοντας ότι «η Διακήρυξη για τη δίκαιη μετάβαση, που υπογράφηκε από περισσότερες από 30 χώρες στην COP 26, αντανακλά τις κατευθυντήριες γραμμές της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και τις δεσμεύει να υιοθετηθούν στρατηγικές που υποστηρίζουν τις κοινότητες μέσω της μετάβασης σε μια πιο βιώσιμη οικονομία. Θα δείτε περισσότερες πρωτοβουλίες όπως είναι οι δράσεις ύψους 17,5 δις. ευρώ που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης καθώς και πρωτοβουλίες επενδυτών όπως εκείνη της World Benchmarking Alliance, η οποία θα αξιολογήσει πόσο καλά διαχειρίζονται τη διαδικασία 180 εταιρείες». Ο Jantzi χωρίζει τις τάσεις στο ESG το 2022 σε πέντε κατηγορίες:

Η Δίκαιη Μετάβαση

Η κλιματική κρίση περιλαμβάνει μια σειρά από ζητήματα, όπως η αποψίλωση των δασών, η βιοποικιλότητα, η ρύπανση και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως αυτά συνδέονται τελικά με την υγεία των πολιτών παγκοσμίως και την ανθεκτικότητα του πλανήτη.

Ενώ η κλιματική αλλαγή και τα γεγονότα που σχετίζονται με τον καιρό κυριαρχούν, οι συζητήσεις στο άμεσο μέλλον θα είναι πολύ ευρύτερες. Για παράδειγμα, υπάρχουν στοιχεία ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώνει τη σοβαρότητα με την οποία εκδηλώνεται ο Covid-19. Τον Οκτώβριο, το ιατρικό περιοδικό The Lancet, προέβλεψε ότι η κλιματική αλλαγή θα αποτελέσει το καθοριστικό αφήγημα για την ανθρώπινη υγεία.

Καθαρές μηδενικές εκπομπές

Οι καθαρές μηδενικές εκπομπές δεν αφορούν απλώς στη μείωση του άνθρακα αλλά σε ένα μετασχηματισμός επιχειρηματικού μοντέλου που μοιάζει με τη βιομηχανική επανάσταση. «Θα υπάρξουν νικητές, επιζώντες και θύματα. Εάν είστε μέλος ενός διοικητικού συμβουλίου ή διαθέτετε κεφάλαιο ως επενδυτής, προσπαθήστε να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε για να είστε στην ομάδα των νικητών ή τουλάχιστον να μην συμπεριληφθείτε στα θύματα», σημειώνει ο Jantzi.

Τα ορυκτά καύσιμα και οι αποεπενδύσεις

«Ένα από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα της εποχής μας είναι πώς μπορούμε να «καθαρίσουμε» τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια από τον άνθρακα. Πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις από εκπομπές υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα ή να ασχοληθούμε μαζί τους; Οι αποφάσεις αποεπένδυσης φαίνονται πολύ διαφορετικές από το παρελθόν. Σκεφτείτε το ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο ABP, το οποίο ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα απομακρυνθεί από τις επενδύσεις των ορυκτών καυσίμων λόγω ανεπαρκών ευκαιριών», αναφέρει ο Jantzi.

Οι κρατικές επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, σίγουρα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση για να αλλάξουν. Αλλά ακόμη και τα ιδιωτικά κεφάλαια και τα επιχειρηματικά κεφάλαια δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή σε ζητήματα βιωσιμότητας. Όλο και περισσότερο, οι ιδιοκτήτες κεφαλαίων θα απαιτούν τα ιδιωτικά περιουσιακά τους στοιχεία να λαμβάνουν υπ’ όψιν το ESG.

Το ESG θα καταστεί η νέα κανονικότητα

Καθώς περισσότεροι επενδυτές τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία επιμένουν για μεγαλύτερη βιωσιμότητα, έχει προκύψει μια μεγάλη ανάγκη για συνεπή, κοινά πρότυπα γνωστοποίησης και αναφοράς.

«Σήμερα, η υποδομή για βιώσιμη χρηματοδότηση τίθεται σε εφαρμογή. Πρόσφατα, το Ίδρυμα IFRS ανακοίνωσε τη σύσταση του Διεθνούς Συμβουλίου Προτύπων Αειφορίας, ή ISSB, το οποίο συγχωνεύει δύο σημαντικές οντότητες καθορισμού προτύπων», υπογραμμίζει ο Jantzi.

Το 2022, καθώς η επιρροή των εκτιμήσεων βιωσιμότητας στις χρηματοοικονομικές αναφορές, την εποπτεία, τον κίνδυνο και τα ρυθμιστικά πλαίσια ενισχύεται, το ESG θα παίξει σημαντικό ρόλο.

Μαζικές επενδύσεις στο ESG

Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Morningstar, Kunal Kapoor, ο αριθμός των επενδύσεων σε αμοιβαία κεφάλαια ETF που σχετίζονται με το ESG έχει εξαπλασιαστεί. Αυτό, μαζί με τις ροές-ρεκόρ των περιουσιακών στοιχείων σε βιώσιμα κεφάλαια, μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των λιανικών επενδυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η πράσινη χρηματοδότηση «απογειώνει» το ESG

ESG: Προβληματισμός στην ελληνική ασφαλιστική αγορά για το νέο πλαίσιο – Τα πρώτα βήματα και οι δυσκολίες

Norges Bank: Οι βαθμολογίες ESG βοηθούν ελάχιστα

gazzetta
gazzetta reader insider insider