Άπιαστο όνειρο οι μηδενικές εκπομπές για την παγκόσμια βιομηχανία τσιπ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άπιαστο όνειρο οι μηδενικές εκπομπές για την παγκόσμια βιομηχανία τσιπ
semi conductors
Η παγκόσμια αγορά μπορεί να πάσχει από έλλειψη τσιπ αλλά οι εκπομπές άνθρακα της βιομηχανίας ημιαγωγών εξακολουθούν να είναι υπέρογκες.

Η παγκόσμια αγορά μπορεί να πάσχει από έλλειψη τσιπ αλλά οι εκπομπές άνθρακα της βιομηχανίας ημιαγωγών εξακολουθούν να είναι υπέρογκες. Αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια πυριτίου θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τις σημερινές οικονομίες αλλά ο αντίκτυπός τους στον πλανήτη δεν είναι πάντα θετικός. Και αυτό γιατί απαιτούνται τεράστιες ποσότητες ενέργειας για την κατασκευή τους ενώ χωρίς αυτά οι τεχνολογικά προηγμένες οικονομίες δεν μπορούν να αναπτυχθούν καθώς αποτελούν απαραίτητα εξαρτήματα για μία πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων, μηχανισμών και υποδομών από μαχητικά αεροσκάφη και αυτοκίνητα, μέχρι βραστήρες και κουδούνια πόρτας.

Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υπολόγισε ότι η κατασκευή τσιπ είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής άνθρακα από ηλεκτρονικές συσκευές. Ενώ μέρος αυτής της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, μεγάλο μέρος της προέρχεται από ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα ορισμένοι κατασκευαστές τσιπ αυτή τη στιγμή να εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα απ’ ό,τι γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οι ενεργοβόρες διαδικασίες

Πολλές πτυχές της διαδικασίας παραγωγής ημιαγωγών απαιτούν τεράστια ισχύ, σύμφωνα με τον αναλυτή της Forrester, Glenn O'Donnell.

Αρχικά, οι κατασκευαστές τσιπ πρέπει να προμηθευτούν ακατέργαστο πυρίτιο (δηλαδή άμμο), να το λιώσουν, να το καθαρίσουν και στη συνέχεια να «αναπτύξουν» τις «ράβδους» πυριτίου», είπε ο O'Donnell στο CNBC. «Οι φούρνοι που χρησιμοποιούνται για να γίνει αυτό είναι εξαιρετικά ενεργοβόροι», είπε. Οι ράβδοι του καθαρού πυριτίου στη συνέχεια «τεμαχίζονται σαν κρέας ντελικατέσεν σε λεπτές γκοφρέτες», πάνω στις οποίες χτίζονται τα τσιπς, πρόσθεσε ο O'Donnell.

Οι δυσθεώρητες εκπομπές άνθρακα από τους παγκόσμιους κολοσσούς

Παγκοσμίως, τα περισσότερα τσιπ κατασκευάζονται στην Ασία, με την Ταϊβάν να αποτελεί το επίκεντρο της συγκεκριμένης δραστηριότητας χάρη στην παρουσία της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), η οποία παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες τσιπ παγκοσμίως.

Ο Yung-Jen Chen, ερευνητής της Greenpeace στην Ταϊβάν, ο οποίος ηγείται της ομάδας του οργανισμού για το κλίμα, είπε στο CNBC ότι η εταιρεία εκπέμπει περισσότερο άνθρακα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία κατασκευής τσιπ. Μάλιστα, σύμφωνα με την Greenpeace, η συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία κατασκευάζει τσιπ για εταιρείες όπως η Apple και η Tesla, χρησιμοποιεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια κάθε χρόνο από την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, την Ταϊπέι, σύμφωνα με την Greenpeace.

Η TSMC εξέπεμψε 6 εκατομμύρια τόνους άνθρακα το 2017, 8 εκατομμύρια τόνους το 2019 και 15 εκατομμύρια τόνους το 2020. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της TSMC ξεπέρασαν αυτές της αυτοκινητοβιομηχανίας GM, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ο αναλυτής της Gartner, Alan Priestley, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να συγκρίνουμε τις εκπομπές της βιομηχανίας ημιαγωγών με τις εκπομπές άλλων βιομηχανιών όπως η αεροπορία και η ναυτιλία.

Οι εκπομπές της TSMC, οι οποίες κοινοποιούνται στις ετήσιες εκθέσεις βιωσιμότητας της, «εξακολουθούν να αυξάνονται γρήγορα λόγω της συνεχούς επέκτασής της», είπε ο Chen. Πράγματι, η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας τεράστιων νέων εργοστασίων στην Ταϊβάν και την Αριζόνα. Ενώ αυτές οι εγκαταστάσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αυξήσουν την προσφορά τσιπ, θα αυξήσουν επίσης την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί η TSMC.

Μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

«Για να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα, η στροφή σε καθαρή ενέργεια είναι το κλειδί», εκτιμά ο Chen, προσθέτοντας ότι οι κατασκευαστές τσιπ είναι «πρόθυμοι» να το πράξουν το συντομότερο δυνατό.

Στη δεύτερη και τρίτη θέση μετά από την TSMC βρίσκονται η Samsung και η Intel, οι οποίες καταγράφουν τα μεγαλύτερα αποτυπώματα άνθρακα στη βιομηχανία ημιαγωγών, σημειώνει ο Priestley. «Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες βιομηχανίες, το αποτύπωμα άνθρακα επηρεάζεται από το μέγεθος της επιχείρησης», εξήγησε.

Τα εργοστάσια τσιπ της Samsung εξέπεμψαν 12,9 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμα CO2 το 2020, καθιστώντας την τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής άνθρακα στη βιομηχανία ημιαγωγών.

Η ανταγωνιστική Intel έχει επαινεθεί για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα της τα τελευταία χρόνια.

Το 2020, η εταιρεία παρήγαγε 2,88 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2, παρά το γεγονός ότι κατανάλωσε 10,6 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ενέργειας παγκοσμίως. Ένα μόνο εργοστάσιο στην Αριζόνα χρησιμοποίησε 561 εκατομμύρια κιλοβατώρες ενέργειας τους πρώτους τρεις μήνες του 2021.

Ωστόσο, τα στελέχη του κλάδου είπαν στο CNBC ότι λαμβάνουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι μειώνουν τις εκπομπές τους καθώς κλιμακώνουν τις δραστηριότητές τους.

Αυτό το καλοκαίρι, η TSMC ανακοίνωσε ότι θέλει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Έχει επίσης θέσει στόχο να φτάσει το 40% της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την εταιρεία έως το 2030.

Mε πληροφορίες από το CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider