Πως πρέπει να κινηθεί η αγορά για να προλάβει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πως πρέπει να κινηθεί η αγορά για να προλάβει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
Η νέα έκθεση IPCC συνδέει πιο άμεσα τις εκπομπές που προκαλούνται από τον άνθρωπο με ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα.

H απογοητευτική έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που είδε αυτή την εβδομάδα το φως της δημοσιότητας έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την αγορά και τις κυβερνήσεις ότι δεν υπάρχουν πλέον χρονικά περιθώρια για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι αναφορές που γίνονται σε σχεδόν 4.000 σελίδες με τη συνεργασία επιστημόνων από όλο τον κόσμο συντείνουν στο ότι οι στρατηγικές για τη μείωση των εκπομπών πρέπει να υλοποιηθούν με γρηγορότερο ρυθμό και σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Ένα από τα βασικά ευρήματα της έκθεσης είναι ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να φθάσει στο όριο των 1,5 βαθμών στις αρχές της δεκαετίας του 2030, 10 χρόνια νωρίτερα από ό, τι προβλεπόταν προηγουμένως, κάτι που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα επιδεινωθούν επίσης με ταχύτερο ρυθμό. Στα σενάρια που εξετάζονται αναφέρεται ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να φτάσει τους 1,7 βαθμούς σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή έως το 2040 ενώ αν αυξηθούν σημαντικά οι εκπομπές ρύπων, αυτό πιθανότατα θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,4 βαθμούς από το 2041 έως το 2060 και κατ’ επέκταση υπερθέρμανση του πλανήτη θα συνεχίσει να αυξάνεται στους 4,4 βαθμούς μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Τα ευρήματα της IPCC θα πρέπει να ωθήσουν τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές να επανεκτιμήσουν το πώς αυτές οι προβλεπόμενες αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις δραστηριότητες και τις πολιτικές τους. Ενώ η έκθεση συνεχίζει να ορίζει καθαρές μηδενικές εκπομπές ως σημαντικό στόχο, καθιστά επίσης σαφές ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται ο κρίσιμος ρόλος της αγοράς και όπως σημειώνει η S&P Global Sustainable1, όπου αποτυγχάνουν οι κυβερνήσεις, υπάρχει η ευκαιρία να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας. Η διαφάνεια τιμολόγησης στην εθελοντική αγορά άνθρακα είναι μια κρίσιμη προϋπόθεση για τη διοχέτευση επενδύσεων σε έργα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, συμπεριλαμβανομένων έργων που μπορούν να δεσμεύσουν και να απομονώσουν μόνιμα τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Μια ακόμη σημαντική αναφορά της έκθεση αφορά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και όπως αναφέρει οι παράκτιες πλημμύρες σε χαμηλές περιοχές και η διάβρωση των ακτών θα αυξηθούν. Η διαπίστωση αυτή, σύμφωνα με την S&P Global Sustainable1, θα πρέπει να ωθήσει τις εταιρείες και τους επενδυτές να επιταχύνουν τα σχέδια μείωσης των εκπομπών και επίσης να αναζητήσουν εργαλεία εκτίμησης του κλίματος για να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι αλλαγές στον ωκεανό και τη στάθμη της θάλασσας μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία τους , τα φυσικά περιουσιακά στοιχεία και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Μία τρίτη σημαντική διαπίστωση της έκθεσης είναι ότι απαιτείται μεγαλύτερη έμφαση στις περιφερειακές επιπτώσεις που έχει η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Η IPCC περιγράφει διάφορους φυσικούς κινδύνους που ενέχει η κλιματική αλλαγή. Ορισμένα μέρη του κόσμου θα αντιμετωπίσουν αυξημένες βροχοπτώσεις, ενώ οι περιοχές που βασίζονται σε πρότυπα καταιγίδων όπως οι μουσώνες μπορεί να δουν να μειώνονται συνολικά οι βροχοπτώσεις. Η αυξημένη βροχόπτωση μπορεί να συνεπάγεται πλημμύρες και άλλες καταστροφές, ενώ η μειωμένη βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει ξηρασίες που επηρεάζουν την αλυσίδα εφοδιασμού και την ευρύτερη οικονομία.

Με άλλα λόγια, αυτές οι αλλαγές μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις αλλά η επιτροπή του ΟΗΕ προτείνει εργαλεία που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, τους επενδυτές και τις ρυθμιστικές αρχές να χρησιμοποιήσουν δεδομένα σχετικά με τις συγκεκριμένες συνθήκες για να καταλάβουν πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να τους επηρεάσει άμεσα όπως για παράδειγμα, με τη μορφή φυσικών κινδύνων για τα κτίρια γραφείων τους και άλλες φυσικές υποδομές, την υγεία των εργαζομένων κλπ.

Το σίγουρο είναι ότι το μέλλον, οι εταιρείες θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσουν σε νέα ερωτήματα που θα θέσουν οι επενδυτές και οι ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τις διαθέσιμες πληροφορίες από την επιστημονική κοινότητα για να σχεδιάσουν και να προσαρμοστούν σε αυτές τις επιπτώσεις.

Η έκθεση του IPCC, η οποία καταρτίστηκε με σχετική καθυστέρηση λόγω του COVID-19 συνθέτει τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα προκειμένου να προσφέρει εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν και να δράσουν στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύγκριση με τον πέμπτο κύκλο αξιολόγησης του κλίματος που ολοκληρώθηκε το 2014, η νέα έκθεση IPCC συνδέει πιο άμεσα τις εκπομπές που προκαλούνται από τον άνθρωπο με ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα, παρέχει περισσότερες περιφερειακές λεπτομέρειες για τις κλιματικές επιπτώσεις και σημειώνει ότι ο κόσμος μπορεί να βρίσκεται ή να ξεπεράσει το σημείο καμπής σε ορισμένες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που είναι πιθανό να συνεχιστούν για χιλιάδες χρόνια.

Ο χρόνος δημοσίευσης αυτής της τελευταίας έκθεσης είναι σημαντικός, καθώς ήρθε στο φως σχεδόν 90 ημέρες πριν από τη την COP26 στη Γλασκώβη, ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια στρατηγική βιωσιμότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider