Νέα εποχή για την αγροτική ανάπτυξη στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα εποχή για την αγροτική ανάπτυξη στην Ουκρανία
Ukraine fields
Ισχυρός παίχτης στην παγκόσμια αγορά αγροδιατροφικών προϊόντων επιδιώκει να γίνει η Ουκρανία.

Ένα νέο κεφάλαιο για την οικονομία της Ουκρανίας ανοίγει με την ψήφιση ενός νέου νόμου ο οποίος από την 1η Ιουλίου θα επιτρέπει την αγορά και πώληση γεωργικών εκτάσεων για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες. Η ουκρανική κυβέρνηση στοχεύει να επανατοποθετήσει τη χώρα στο χάρτη των αγροτικών επενδύσεων και να ενισχύσει τις εξαγωγές αξιοποιώντας κάποια από τα πιο εύφορα εδάφη του πλανήτη.

Ένα από τα κατάλοιπα της σοβιετικής εποχής ήταν η απαγόρευση της αγοράς και πώλησης γης, μια πολιτική η οποία ενισχύθηκε το 2001, μια δεκαετία μετά από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση της γης στα χέρια των πολύ εύπορων ή των ξένων. Αυτή η πολιτική εμπόδισε την ανάπτυξη επειδή οι αγρότες μπορούσαν μόνο να μισθώσουν εκτάσεις γης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν ως ασφάλεια για πρόσβαση σε χρήματα και επενδύσεις.

Η χώρα των 40 εκατομμυρίων κατοίκων είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιελαίου, ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής καλαμποκιού και παραδίδει σιτηρά σε χώρες όπως το Μαρόκο, το Μπαγκλαντές και η Ινδονησία.

«Αυτή η μεταρρύθμιση είναι ένα γεγονός παγκόσμιας κλίμακας, καθώς είναι σημαντική όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Oleg Nivievskyi, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών του Κιέβου. «Ενώ για τους Ουκρανούς, αυτό σημαίνει επιπλέον έσοδα από εξαγωγές, για τον υπόλοιπο κόσμο είναι επιπλέον φαγητό».

Από τον επόμενο μήνα, θα επιτρέπεται σε όλους να αγοράσουν οικόπεδα που εκτείνονται έως και 100 εκτάρια, και η πολιτική αυτή αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Προέδρου Volodymyr Zelenskiy για την αναζωογόνηση της οικονομικής καταστροφής. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έως και 1,5 εκατοστιαίες μονάδες ετησίως τα επόμενα χρόνια, εκτιμά η Σχολή Οικονομικών του Κιέβου.

Η χώρα διαθέτει μια δυνητική αγορά αρόσιμης γης άνω των 40 εκατομμυρίων εκταρίων, μια περιοχή σχεδόν στο μέγεθος της Καλιφόρνιας, με τις εξαγωγές να ικανοποιούν την αυξανόμενη ζήτηση από μέρη όπως ο Κόλπος.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider