ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οικονογράφημα -Οι δύο Υπουργοί Οικονομικών και τα μανιτάρια της Ελένης

Γιάννης Αγγέλης
21-10-2021 | 09:07
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Η Ελένη είχε αποφασίσει να μας κάνει …πειραματόζωα της μαγειρικής της.

Έτσι μας είχε πληροφορήσει εγκαίρως ότι η επόμενη συνάντησή μας θα είναι σπίτι της και το μενού θα περιλαμβάνει γεύμα με πρώτη ύλη τα μανιτάρια. Όλων των ειδών τα μανιτάρια.

Έτσι έγραφε το μέιλ που λάβαμε και από το ύφος που ήταν γραμμένο καταλάβαινε κανείς ότι δεν υπάρχει χώρος για αντιρρήσεις.

Δεν έφερε κανείς αντίρρηση. Και την συγκεκριμένη μέρα ήμασταν στο ραντεβού στην ώρα μας, τουλάχιστον ο κ. Χ και εγώ ήμασταν εκεί χωρίς να κάνουμε κανένα σχόλιο, ούτε γι’ αστείο.

Πριν έρθει ο κ. Ψ, ο κ. Χ μου λέει χωρίς να μου δώσει περαιτέρω εξηγήσεις «άκουσέ με, θα πειράξω λιγάκι τον φίλο μας, μην εμπλακείς στην κουβέντα, άσε με να δω πως θα αντιδράσει…». Χαμογέλασα και του υποσχέθηκα να κάνω αποχή. Άλλωστε η ανομολόγητη ανησυχία μου ήταν το περιεχόμενο του μενού της Ελένης.

Μανιτάρια, μανιτάρια και πάλι μανιτάρια δεν ήταν κάτι που με ενθουσίαζε…

Η αλήθεια είναι ότι η αρχή δεν ήταν άσχημη. Με το που ήρθε ο κ. Ψ η Ελένη άρχισε να μας παρουσιάζει μερικά πιατάκια με ψητά μανιτάρια, γνωστά και άγνωστα, μανιταροκεφτεδάκια, ένα μίγμα τυροκαφτερής με μανιτάρια και άλλα διάφορα.

Και όλα αυτά με ένα ούζο που την ετικέτα του πρώτη φορά την έβλεπα. Ήταν από την Μυτιλήνη και το έφτιαχνε ένας οινοποιός γνωστός της στο νησί.

Είδα στο μάτι του κ. Ψ να παίζει ένα …ίχνος ανταγωνιστικής ζήλιας μετά που είχε δοκιμάσει σχεδόν απ’ όλα. Στο τέλος το παραδέχθηκε, η Ελένη τον είχε ξεπεράσει και μάλιστα με ένα και μόνο βασικό υλικό, τα μανιτάρια.

Η ίδια απολάμβανε τον διαφαινόμενο θρίαμβο της μαγειρικής της πριν καν φέρει το κυρίως πιάτο.

Στο μεταξύ ο κ. Ψ είχε ξεχάσει την ζήλια του και απολάμβανε με ιδιαίτερο ζήλο το ούζο της Μυτιλήνης και όπως ήταν αναμενόμενο είχε αρχίσει να κάνει κριτική στην κυβέρνηση, φέρνοντας στην συζήτηση τα γραφόμενα σε όλο τον τύπο, για την άσχημη οικονομική κατάσταση.

Το βασικό του επιχείρημα ήταν ότι τελικά η οικονομία κάθε άλλο παρά καλά πάει, όπως γράφουν άλλωστε όλα τα ΜΜΕ, ακόμα και αυτά της συμπολίτευσης και ότι αυτό έχει φέρει πάλι τους επόπτες των Βρυξελών να απειλούν για μέτρα.

Ο κ. Χ μου έκλεισε το μάτι και άρχισε να γελάει.

Ο κ. Ψ τον κοίταξε παραξενεμένος, «τι το αστείο βρίσκεις;» τον ρώτησε. Ακόμα και η Ελένη αναρωτήθηκε για το ξαφνικό γέλιο του κ. Χ.
«Μα φίλε μου δεν σε καταλαβαίνω, έχετε αναλάβει να κάνετε όλοι προπαγάνδα για την κυβέρνηση; Υποτίθεται ότι ήσαστε αντιπολίτευση ή κάνω λάθος;» είπε και κάνοντας τον αδιάφορο ασχολήθηκε με ένα από τα πιο κοντινά πιατάκια μανιταριών σε μορφή μικρών κεφτέδων.

Ο κ. Ψ με κοίταξε, εγώ κούνησα το κεφάλι μου δείχνοντας ότι δεν ξέρω τι θέλει να πει, αν και είχα υποψιαστεί το παιχνίδι του και χαμογελούσα από μέσα μου.

«Τι θες να πεις» είπε, «εγώ σου λέω ότι τα έχουν κάνει σ…., μας έχουν φλομώσει στο ψέμα και τώρα αποδεικνύεται ότι τα ταμεία είναι άδεια, αυτό λέω εγώ και αυτό λένε και οι εφημερίδες και τα κανάλια, ακόμα και τα κυβερνητικά. Δεν άκουσες τους Υπ. Οικονομικών; Και τώρα έχουμε τους κοινοτικούς να ζητάνε τα ρέστα και να μας φορτώνονται για περιορισμούς δαπανών πριν καν τελειώσουμε με την πανδημία…».

Ο κ. Ψ λίγο ακόμα και θα θύμωνε πραγματικά γιατί ο κ. Χ φαινόταν να το διασκεδάζει.
«Για πες μου γιατί όλα αυτά που λέω και γράφουν οι εφημερίδες είναι προπαγάνδα για την κυβέρνηση, να γελάσω και γω;» είπε ο κ. Ψ καταφεύγοντας για παρηγοριά και πάλι στο ποτηράκι του ούζου και στους μανιταρομεζέδες της Ελένης.

Στο μεταξύ είχε εντοπίσει ένα πιατάκι με φέτες μανιταριών που θα μπορούσε να τις αποκαλέσει κανείς «ξιδάτες» για τα τις περιγράψει. Τις είχα δοκιμάσει και γω και είναι αλήθεια ότι ταίριαζαν με το ούζο καλύτερα και από ατζούγιες Καλλονής.

«Να σου πω φίλε μου. Δεν υπάρχει τίποτα το μυστήριο, αλλά νομίζω ότι αν και αντιπολίτευση κάνετε αυτό που χρειάζεται αυτή την στιγμή η κυβέρνηση.

Η κατάσταση της οικονομίας τόσο της δικής μας όσο και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης είναι γνωστή με …ακρίβεια εδώ και πολλές εβδομάδες.

Η ανάκαμψη έχει φρενάρει, η πανδημία μας ετοιμάζει νέο κύμα κρουσμάτων, ο πληθωρισμός γίνεται ολοένα και …λιγότερο παροδικός και οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευθεί παρ’ όλα αυτά, καθώς θα ξεκινάει η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης να «μαζεύουν» σιγά – σιγά τα δημοσιονομικά προγράμματα στήριξης, αυτά που είχαν υποχρεωθεί να υλοποιήσουν αυξάνοντας τα ελλείμματά τους με την βοήθεια και την στήριξη της ΕΚΤ. Αυτό το «μάζεμα» είναι προγραμματισμένο να αρχίσει από τον Οκτώβρη εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες.

Και το σύνθημα εκκίνησης δόθηκε από το τελευταίο Eurogroup… Γι’ αυτό και μετά το Eurogroup και οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί λίγο πολύ στις δηλώσεις εξηγούν πως ότι δίνεται από δω και πέρα θα πρέπει να κόβεται από αλλού.

Τόσο ο Σταϊκούρας όσο και ο Σκυλακάκης ήταν απολύτως ειλικρινείς, το είπαν αλλεπάλληλες φορές.

Όσο για την Βρυξελλιότικη εποπτεία, αυτή όπως ήταν έτσι και είναι, δεν έχει αλλάξει κάτι…

Εκείνο που έχει αλλάξει είναι ότι εσείς ανακαλύψατε ξαφνικά ότι οι Βρυξέλλες απαιτούν δημοσιονομική πειθαρχία και τα σχετικά. Ανακαλύψατε δηλαδή τον απαραίτητο αποδιοπομπαίο τράγο για την περίσταση: την οικονομική δυσπραγία και τους κακούς κοινοτικούς…

Γιατί αυτό είναι κακό για την κυβέρνηση; Θα έλεγα ότι την διευκολύνετε να εξηγήσει στον κόσμο αυτό που είναι υποχρεωμένη να κάνει και δείχνετε στον κόσμο και το ποιος φταίει στις Βρυξέλλες.

Το κάνετε εσείς αυτό, λέγοντας ότι η οικονομία δεν πάει καλά – αντίθετα με ότι έλεγε η κυβέρνηση – και ότι οι Βρυξέλλες απαιτούν δημοσιονομική πειθαρχία. Και η κυβέρνηση θα πειθαρχήσει…», τα τελευταία λόγια του ο κ. Χ τα έλεγε πολύ χαμηλόφωνα και ο κ. Ψ είχε σκύψει λιγάκι μπροστά για να ακούει, φανερά προβληματισμένος.

Η Ελένη που τόση ώρα άκουγε χωρίς να λέει τίποτα, γύρισε στον κ. Ψ με ένα κάπως κοροϊδευτικό χαμόγελο και του είπε πειρακτικά «καλά έτσι κάνετε αντιπολίτευση εσείς; Διευκολύνοντας την κυβέρνηση;».

Νομίζω ότι ο κ. Χ το είχε παρατραβήξει και έκανα του έκανα νόημα να αλλάξει ρότα.

Με είδε και κατένευσε. «Άκουσε φίλε μου» είπε στον κ. Ψ «δεν ήθελα να σε στεναχωρήσω, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτά που λέτε έτσι κι αλλιώς πρέπει να τα πείτε. Δηλαδή όχι εσύ, γιατί εσύ τους έχεις αφήσει πίσω σου, αλλά η αντιπολίτευση είναι ένα παιχνίδι επικίνδυνο αν δεν προσέχεις…».

Η Ελένη είχε αντιληφθεί ότι η ατμόσφαιρα είναι βαρύνει και θέλησε να γυρίσει την κουβέντα στην μαγειρική της φέρνοντας στο τραπέζι μία πιατέλα με ένα μπουτάκι αρνάκι φούρνου μέσα σε μία θάλασσα μανιτάρια όλων των ειδών και των μεγεθών…

«Εδώ θέλω την γνώμη σου» είπε στο κ. Ψ, «πες μου αν πέτυχα ή θα με απορρίψεις;».
Έβαλε στον κ. Ψ ένα περιποιημένο κομμάτι από το ψητό και πολλά – πολλά μανιτάρια με μία σάλτσα που μόλις την δοκίμασε ο κ. Ψ σήκωσε το κεφάλι του την κοίταξε και με τα δύο του χέρια έκανε μία μετάνοια μπροστά της… Είχε δίκιο αυτό που δοκιμάσαμε ήταν θεσπέσιο.

Η συζήτηση σε λίγο είχε ελαφρύνει καθώς το ψητό με τα μανιτάρια συνοδευόταν από ένα μαύρο κρασί που είχε φέρει η Ελένη από την Λήμνο.

Σε κάποια φάση της συζήτησης, ίσως για να εξιλεωθεί ο κ. Χ άρχισε να μιλάει στον κ. Ψ για την άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

«Κοίταξε φίλε μου αυτό που γίνεται δεν έχει το προηγούμενό του, οι Τράπεζες στις Ελλάδα έχουν κηρύξει πόλεμο στην φιλελεύθερη οικονομική πολιτική. Εμποδίζουν τον ανταγωνισμό με αυτό που κάνουν και η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση πέρα από εκκλήσεις όχι μόνο δεν κάνει τίποτα, αλλά και τις διευκολύνει, αφού ολόκληρο το Ταμείο Ανάκαμψης θα περάσει μέσα από τις τράπεζες. Και να έλεγα ότι έχουμε και πολλές, μονοπώλιο έχουν γίνει. Αυτό είναι ένα πραγματικό μέτωπο που θα έπρεπε να δώσετε μεγάλο βάρος. Για σκέψου τι επιχειρήματα έχετε αν θέλετε. Οι τράπεζες πληρώνονται με τόκο 0,5% για να πάρουν δάνεια από την ΕΚΤ και να τα δώσουν εδώ με πολλαπλάσια επιτόκια και δεν το κάνουν… Εκεί είναι που πρέπει να πιέσετε.
Και ασφαλώς οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις είναι ένας πολιτικός χώρος που σας ταιριάζει, δεν λέω ότι δεν το κάνετε, αλλά θα μπορούσατε να το κάνετε καλύτερα…».

Ο κ. Ψ άκουγε και κουνούσε καταφατικά το κεφάλι του. Αλλά ήταν φανερό ότι δεν είχε ξεχάσει τι είχε ακούσει στην αρχή της συζήτησης από τον κ. Χ.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι το κόκκινο της Λήμνου βοήθησε πολύ στο να τελειώσει η βραδιά με ευχάριστο τρόπο…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:55

Σκέρτσος: Η S&P επιβεβαιώνει ότι οι συλλογικές μας προσπάθειες αποδίδουν

16:42

Blackstone: Eξετάζει προσφορά 1,5 δισ. δολαρίων για το fund που επενδύει στα τραγούδια των Μπιγιονσέ και Σακίρα

16:12

Πρόγραμμα Leader: Περισσότερα από 600 εκατ. για επενδύσεις σε θεματικό και εναλλακτικό τουρισμό

16:01

Προφυλακιστέος ο εργολάβος του κτιρίου που κατέρρευσε στο Πασαλιμάνι

15:51

Εξιχνιάστηκαν 16 περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης με λεία 305.789 ευρώ

15:35

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση που περιφρονεί την αυτοδιοίκηση

15:31

Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN

15:30

ΗΠΑ: Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ

15:25

Οι ΥΠΕΞ Τουρκίας - Αιγύπτου συζήτησαν πώς μπορεί να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

15:00

Ταχιάος: Το καλοκαίρι ξεκινούν έργα αποκατάστασης 1,4 δισ. ευρώ στην Θεσσαλία

14:56

Πλημμύρες στη Ρωσία: Εντολή εκκένωσης σε περιοχές της επαρχίας Κουργκάν

14:30

Μενδώνη: Το 2024 αφιερωματικό Έτος στον Λόρδο Βύρωνα

14:19

Δένδιας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος

13:55

ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη η εκδήλωση «Open Day στο Σύνταγμα

13:28

Κοντογεώργης: Να μην επιτρέψουμε την αναβίωση του λαϊκισμού

13:04

Συντάξεις: Μικρότερα ποσά και αργότερα θα λαμβάνουν οι Έλληνες - Στοίχημα η ενίσχυση γεννήσεων και εισοδημάτων

12:58

Τριαντόπουλος: 260 εκατ. δόθηκαν σε δικαιούχους κρατικής αρωγής τα τελευταία τρία χρόνια

12:37

Στον Άγιο Δημήτριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - «Στέλνουμε μήνυμα συσπείρωσης και νίκης»

12:28

FAZ: Ιράν και Ισραήλ φαίνεται να απεύχονται την κλιμάκωση

12:11

Εντοπίστηκε κουτί με 200.000 πλαστά δολάρια σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

11:58

Κασσελάκης: Ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

11:37

Συστήνονται Αγροτικά Τμήματα σε 45 Επιμελητήρια

11:30

Μαρινάκης: O Κασσελάκης έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Βελόπουλο - Μια νέα μητέρα παίρνει πλέον 10.000 ευρώ

11:08

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

10:56

Περιοδεία Κασσελάκη σε νησιά του Αιγαίου

10:51

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη

10:34

Wella Hellas: Από πού προήλθε η ισχυρή ανάπτυξη τζίρου 46% - Οι στόχοι για τη νέα χρονιά

10:20

Σπανάκης: Η 6ημερη εργασία μπορεί να υπάρξει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις

10:04

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι 276 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν στη Γάζα

09:48

Επιχειρήσεις: Κίνητρα για συγχωνεύσεις και αύξηση της απασχόλησης των γυναικών - Δύο παρεμβάσεις για την ανάπτυξη