INSIDE OUT

Πολιτισμένη διαφωνία ζητάει ο Κυριάκος από την Άγκυρα - Τι λέει για τις δημοσκοπήσεις - Και ξανά το Μακεδονικό στο προσκήνιο

Μαρία Νταλιάνη
13-05-2024 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πολιτισμένη διαφωνία ζητάει ο Κυριάκος από την Άγκυρα - Τι λέει για τις δημοσκοπήσεις - Και ξανά το Μακεδονικό στο προσκήνιο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η γειτονιά είχε πάντα τα θέματά της. Η ατυχία της γεωγραφίας. Όχι όπως η Αυστρία που έδωσε το 12άρι της «στους γείτονες» τους Ελβετούς. Η Ελλάδα και οι δικοί της γείτονες είναι ένα βήμα μπρος-δύο πίσω. Αυτή την περίοδο οι σχέσεις είναι δύο πίσω με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ με Τουρκία διάγουν non binary φάση. Ευτυχώς υπάρχει ύφεση με Βουλγαρία, αλλιώς η περικύκλωση θα ήταν πλήρης.

Μια δύσκολη ερώτηση

Λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο -στην Άγκυρα αυτή την φορά- ο Πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στον διευθυντή της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, Özay Şendir. Ο κ. Sendir του έκανε μια αναπάντεχη ερώτηση.

- Τι πρέπει να γίνει για να διατηρηθεί η περίοδος χωρίς εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας; Τι είδους ευθύνη θα αναλάβετε από την πλευρά σας; Ζήτησε δηλαδή από τον αμυνόμενο στην περιοχή να αναλάβει ευθύνες απέναντι σε μια χώρα που διατηρεί το casus belli.

Ο κ. Μητσοτάκης διατήρησε την παροιμιώδη ψυχραιμία του.

«Το λιγότερο που οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό είναι μια περίοδος χωρίς εντάσεις. Ιδιαίτερα σε καιρούς παγκόσμιας αβεβαιότητας, πολλαπλών κρίσεων και αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή».

Πολιτισμένα

«Ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο. Ταυτόχρονα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε πολλαπλές δυνατότητες μέσω της προώθησης των δεσμών μεταξύ των δύο λαών. Ελπίζω ότι θα διατηρήσουμε τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας και θα ενισχύσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προς όφελος των δύο λαών.
Υπάρχουν ζητήματα, τόσο διμερή όσο και διεθνή, στα οποία συμφωνούμε και άλλα όπου διαφωνούμε. Ακόμα και οι φίλοι δεν συμφωνούν πάντα. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στο να επιδιώκουμε πάντα συνεργασία και συνέργειες».

Η αναφορά του Κυριάκου για διαφωνίες «με πολιτισμένο τρόπο» δίνει ένα μήνυμα στην άλλη πλευρά και ταυτόχρονα εξηγεί την τοποθέτηση του σχετικά άχρωμου Γεραπετρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ερντογάν ας συνεχίζει τον χαβά του, αρκεί να το κάνει χωρίς φασαρία.

Εμπορικές συνεργασίας

Από ελληνικής πλευράς, πέρα από τη διατήρηση χαμηλών τόνων, χωρίς λεκτικές και άλλες προκλήσεις από την Άγκυρα, επιδίωξη είναι ν’ ανοίξουν δρόμοι για μεγαλύτερες συνεργασίες στον οικονομικό τομέα. Δύο χώροι που ενδιαφέρουν άμεσα είναι οι ελληνικές κατασκευαστικές να αναλάβουν από κοινού project με τουρκικές (που είναι ήδη δυνατές σ’ αυτόν τον τομέα), και φυσικά στον αγροτικό και τουριστικό τομέα. Της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού προηγήθηκε το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ ΜΜΕ στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο του οποίου έγιναν και δύο ξεχωριστά πάνελ (ΕΡΤ).

Το πρώτο είχε ως αντικείμενο τους τομείς οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συμμετείχαν οι: Αντνάν Πολάτ (πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου), Βύρων Νικολαΐδης (CEO, PeopleCERT), Νικόλαος Βέττας (καθ. Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ), και Ζουχάλ Μερτ Ουζούνερ (καθηγήτρια Διεθνών σχέσεων Πανεπιστημίου Μαρμαρά). Συντονιστής: Ενές Μπαϊρακλί ( αντιπρόεδρος Ιδρύματος Ερευνών Τουρκίας)

Το δεύτερο διερεύνησε τις δυνατότητες συνεργασίας στον τουρισμό. Συμμετείχαν οι Παναγιώτης Χριστόφας (δήμαρχος Μυτιλήνης), Ιωάννα Δρέττα (πρόεδρος Marketing Greece, CEO REDS SA, Ellaktor group), Μαρία Σαράφογλου (διευθύντρια γραφείου Aegean Airlines στην Τουρκία), Βολκάν Αλτιντάς (καθηγητής Πανεπιστημίου Κατίμπ Τσελεμπί) και Αλέν Λεπάν (οικονομικός συντάκτης Daily Sabah). Συντονιστής: Κωνσταντίνος Φίλης (καθηγητής, American College of Greece, διευθυντής Institute of Global Affairs IGA).

Ανεπηρέαστος

Στη συνέντευξη που έδωσε στην Milliyet ο Κυριάκος ρωτήθηκε αν το θετικό κλίμα που οικοδομεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν θα του δημιουργήσει πρόβλημα στις επερχόμενες εκλογές. Και ο Κυριάκος έκανε μια αποκάλυψη.

Όπως είπε, «ποτέ δεν διαμορφώνω τις πολιτικές μου με βάση τις δημοσκοπήσεις και έχω αποδείξει ότι έχω πάρει δύσκολες αποφάσεις όταν έπρεπε, επειδή έπρεπε να κάνω το σωστό».

Ξανά η Μακεδονία

Παράλληλα με το ελληνοτουρκικό, που ναι μεν σταμάτησε τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου αλλά αντέδρασε έντονα στη δημιουργία εθνικού θαλάσσιου πάρκου στο κεντρικό Αιγαίο, και ναι μεν εμποδίζει τις αναχωρήσεις μεταναστών σε Έβρο και νησιά αλλά έκανε τη Μονή της Χώρας τζαμί, ο Κυριάκος έχει να διαχειριστεί και το ΒορειοΜακεδονικό. Η αλλαγή ηγεσίας στη γείτονα επανέφερε το «Μακεδονία» στο προσκήνιο, προκαλώντας νευρικό κλονισμό στην Αθήνα που απέσυρε τη διπλωματική παρουσία από την ορκωμοσία της νέας προέδρου. Την ίδια στιγμή ενεργοποίησε την καλή σχέση Κυριάκου-Ούρσουλας και η τελευταία καταδίκασε άμεσα με δήλωση την επιστροφή στο σκέτο Μακεδονία.

Η κυβέρνηση θα κληθεί το επόμενο διάστημα να υπερασπιστεί σθεναρά τη Συμφωνία των Πρεσπών

και μάλιστα σε προεκλογικό περιβάλλον αναμοχλεύοντας μνήμες που θα ήθελε να ξεχαστούν.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:01

ΔΝΤ: Πώς η φορολογική διοίκηση στήριξε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

23:43

Ιράκ: Ο νέος πρωθυπουργός θέλει το κράτος να έχει το μονοπώλιο των όπλων

23:23

Wall Street: Ανακατέλαβε τις 50.000 μονάδες ο Dow Jones - Ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq

23:05

Κοντά στα 100 δολάρια παρέμεινε το αργό

22:43

Κατέληξε η 17χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΚΑΤ

21:54

Αμελητέες μεταβολές για τον χρυσό

21:43

Ουγγαρία: Η ΥΠΕΞ Ανίτα Όρμπαν επικρίνει τη Ρωσία για τις επιθέσεις drones στην Υπερκαρπαθία

21:38

Nvidia: Πλησιάζει αποτίμηση 6 τρισ. δολαρίων - Εκτόξευση 20% της μετοχής σε επτά ημέρες

21:23

Απορρίφθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο το αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης του Ράτκο Μλάντιτς

21:06

Στάρμερ σε Στρίτινγκ: Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει τέλος στο πολιτικό χάος

20:59

Revolut: Εξετάζει τη δημιουργία μονάδα ιδιωτικής τραπεζικής σε Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες

20:41

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο αρχηγός της Συνοριοφυλακής Μάικλ Μπανκς

20:33

Τραμπ: Η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει 200 αεροσκάφη Boeing

20:23

Allwyn: Μέρισμα 0,5 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η τακτική γ.σ.

20:18

ΠΑΣΟΚ: «Ο Μαρινάκης όπως φαίνεται ανέλαβε συνήγορος του κ. Γεωργιάδη»

20:05

Ιράκ: Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός Άλι αλ Ζαΐντι

20:03

Χωρίς ρεύμα η Κούβα - Εξετάζει πρόταση βοήθειας 100 εκατ. δολ. των ΗΠΑ

19:51

ΑΔΜΗΕ: Στο 1 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών από την ΑΜΚ του 1 δισ. ευρώ

19:43

Τραμπ: Ο Σι δεν θα στείλει όπλα στο Ιράν - Προσέφερε βοήθεια για τα Στενά του Ορμούζ

19:33

Η σημασία του έργου GREGY για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας

19:28

Αισιοδοξία στις ευρωαγορές σε αυστηρώς πολιτικό φόντο

19:03

Πληθωρισμός: Η «καμπάνα» από το Βέλγιο που ήχησε σε όλη την Ευρωζώνη

18:57

ΔΑΑ: Σε διαπραγμάτευση από την Παρασκευή οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

18:44

Υπουργική συνάντηση Ελλάδας-Σερβίας-Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας για την Ενέργεια αύριο στην Αθήνα

18:26

Βρετανία: Ο Στάρμερ έχει την στήριξη του υπουργικού συμβουλίου, δηλώνει η υπουργός Παιδείας

18:05

Το Ισραήλ κινείται νομικά κατά των NYT μετά από άρθρο περί εκτεταμένης σεξουαλικής βίας κατά Παλαιστινίων κρατουμένων

17:57

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια «ανάσα» από τις 2.300 ο Γενικός Δείκτης, με τραπεζικό άλμα

17:56

Helleniq Energy: Συγκρίσιμα EBITDA 293 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο - Στα 140 εκατ. τα καθαρά κέρδη

17:46

Γκάλι (ΑΚΤΩΡ LNG): «Κλειδί οι υποδομές και η σταθερότητα για την ενεργειακή ασφάλεια»

17:35

ΗΠΑ: Ξεκίνησε ο νέος γύρος συνομιλιών Λιβάνου - Ισραήλ με στόχο την εδραίωση της εκεχειρίας