INSIDE OUT

Χαμόγελα και φωτογραφίες σήμερα με Ερντογάν – Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε σε πολιτισμένο κλίμα

07-12-2023 | 07:24
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Όλα κυλούσαν όμορφα σ’ αυτή τη γωνίτσα της γης όπου κατοικούσαν εννέα φυλές: οι Ουάι Ουάι, Μακούσι, Παταμόνα, Λοκόνο, Καλίνα, Ουαπισάνα, Πεμόν, Ακαιουαίο και Ουαράο μέχρι που τους ανακάλυψε κι αυτούς ο Χριστόφορος Κολόμβος και μετά τους έβαλαν στο μάτι οι Ολλανδοί. Μέχρις ότου έφυγαν κι οι Ολλανδοί και τους έδωσαν στους Βρετανούς. Μέχρι που πολέμησαν για την ανεξαρτησία τους, και πέρασαν τα χρόνια μες την φτώχεια και τη βαθιά διαφθορά, όπως πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής. Όμως τα αγγλικά τους είναι κατευθείαν απ’ την Οξφόρδη, το μόνο κράτος στην ήπειρο που μιλάει με accent.

Λαϊκή εντολή και άδειες

Η Γουιάνα και τα βάσανά της είναι πολύ μακριά για να με απασχολήσει, μέχρι που οι τεκτονικές πλάκες κινήθηκαν και εκεί με πρωτοβουλία του Μαδούρο. Ο γνωστός ηγέτης της Βενεζουέλας εποφθαλμιά το κομμάτι με το κοιτάσματα πετρελαίου της γειτονικής του χώρας και είναι έτοιμος για επέμβαση. Το έκανε όπως κάθε αριστερός δικτάτορας που σέβεται τον εαυτό του: Πρώτα πήγε στον λαό με δημοψήφισμα ρωτώντας αν συμφωνούν ή όχι με την εισβολή, μετά ζήτησε από την κρατική εταιρεία πετρελαίου να εκδώσει άδειες εξορύξεων στη Γουιάνα, και ταυτόχρονα έστειλε τελεσίγραφο τριών μηνών στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη στη γειτονική χώρα να φύγουν πολιτισμένα. Δημοψήφισμα και άδειες. Ή αλλιώς, πως μπορεί το άνοιγμα των φτερών της πεταλούδας π.χ. στη Μόσχα με στόχο την Ουκρανία, να κινήσει τα πράγματα στο νότιο ημισφαίριο. Τόσο μακριά και τόσο κοντά.

Πήρε τηλέφωνο στον ΟΗΕ

Τι μπορεί να κάνει η Γουιάνα (βουτηγμένη μες τη διαφθορά και τη φτώχεια) για ν’ αποφύγει τον πόλεμο; Όχι πολλά. Ο Πρόεδρός της, ο κ. Ιρφάν Αλί, ένας ινδο-γουιανέζος μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, έβγαλε έναν πύρινο λόγο και πήρε τηλέφωνο τον ΓΓ του ΟΗΕ και άλλους ηγέτες. Πάλι καλά που ο Γκουτέρες το σήκωσε, καθώς έχει όλη την προσοχή του στραμμένη στη Γάζα.

Οι τεκτονικές πλάκες κινούνται παντού και οι αναθεωρητές έχουν ξεψαρώσει εντελώς. Σύνορα και συμφωνίες αμφισβητούνται, τα φαντάσματα αναθάρρησαν και κινούνται προκλητικά. Ποιος θα τους σταματήσει; Το νέο κοίτασμα της Γουιάνας λένε ότι προσθέτει τουλάχιστον δέκα δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, δηλαδή περισσότερο από τα αποθέματα του Κουβέιτ στη λιλιπούτεια χώρα, κι αυτό το δέλεαρ είναι αρκετό για τον Μαδούρο.

Έρχεται ήρεμος

Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, σε μια άλλη μικρή χώρα, οι αναθεωρητές δεν είναι τόσο μπρουτάλ. Ίσως γιατί κανείς δεν ξέρει ακόμα πόσα βαρέλια κρύβει η κοινή θάλασσα. Αλλά και να μην κρύβει, η ίδια η θάλασσα και τα νησιά της είναι πειρασμός. Η έλευση Ερντογάν σήμερα στην Αθήνα είναι ένα γεγονός υψηλής διπλωματίας και ασφυκτικών μέτρων ασφαλείας. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι έρχεται ήρεμος και αυτό που περιμένουν οι δύο πλευρές είναι να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν, αλλά πολιτισμένα. Χωρίς εντάσεις, και υστερίες με υπερπτήσεις και έξαλλες δηλώσεις («θα ‘ρθουμε νύχτα» κλπ).

Τον Τούρκο Πρόεδρο θα υποδεχτεί στο αεροδρόμιο ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης. Η αποστολή θα κάνει το πολύ μισή ώρα να φτάσει στην Ηρώδου Αττικού. Έξι ώρες θα μείνει στο έδαφος της Αθήνας. Από το «Μητσοτάκης γιοκ» στο «Κυριάκο φίλε μου». Φυσικά κανείς δεν έχει αυταπάτες.

Πλήρως απομονωμένη

«Η Τουρκία είναι "πλήρως απομονωμένη" στη διεθνή σκηνή και πρέπει να εγκαταλείψει τον επιθετικό λόγο της, αν θέλει να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε στην Κωνσταντινούπολη ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ. «Είστε πλήρως απομονωμένοι. Ο μόνος αληθινός φίλος σας είναι το Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο κ. Σάντσεθ-Αμόρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ σημείωσε ότι η ΕΕ περιμένει ενδείξεις μιας άλλης συμπεριφοράς από την Τουρκία.

Είναι λοιπόν η Αθήνα, μια πρώτη ένδειξη για να βγει ο Ταγίπ από την απομόνωση;

Ο διακόπτης της έντασης

«Σήμερα, πριν από λίγο ήμουν σε μία διαδικτυακή συζήτηση με Τούρκους συναδέλφους και με Τούρκους πρέσβεις ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν και αυτό το οποίο έχω συγκρατήσει, μεταξύ άλλων, είναι η εμμονή τους, η επιμονή τους να λένε ότι οι Αμερικανοί είναι αυτοί οι οποίοι με τις βάσεις στην Αλεξανδρούπολη και γενικότερα με την πολιτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά στρέφουν τη μία χώρα σε βάρος της άλλης», είπε ο Κ. Φίλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων (ΕΡΤ, Σιακαντάρης).

«Αυτό βέβαια είναι ένα πολύ βολικό αφήγημα για την Τουρκία, καθώς αλλοιώνει την πραγματικότητα ως προς τις ευθύνες της ίδιας της Τουρκίας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η ίδια η Τουρκία είναι αυτή που κρατά τον διακόπτη της αυξομείωσης έντασης με την ελληνική πλευρά.(…) Η Τουρκία είναι αυτή η οποία έλεγε – ο ίδιος ο πρόεδρός της – ότι θα ρίξουμε έναν πύραυλο που μπορεί να φτάσει την Αθήνα και ούτω καθεξής».

Τα βαθιά και οι Οινούσσες

Το σημερινό πρόγραμμα είναι καλά δουλεμένο για να αποφευχθούν παρατράγουδα. Χαμόγελα, ίσως κάποιο αστείο, μια κίνηση αβροφροσύνης.

Όμως «θα πρέπει κάποια στιγμή να βουτήξουμε στα βαθιά και να δούμε τα ζητήματα τα οποία μας χωρίζουν, που δεν είναι λίγα», τονίζει ο Κ. Φίλης. Και θυμίζει το βασικό: Εμείς λέμε ότι στη Χάγη θέλουμε να προσφύγουμε για ένα θέμα, οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Η Τουρκία λέει ότι θα πρέπει να προσφύγουμε για μία σειρά θεμάτων τα οποία σχετίζονται και θέλω να το σημειώσω αυτό με ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί να προσφύγουμε σε οποιοδήποτε δικαιοδοτικό όργανο για να μας ορίσει ζητήματα κυριαρχίας, αν δηλαδή οι Οινούσσες ή πολλά άλλα νησιά τα οποία αμφισβητεί η Τουρκία είναι ελληνικά ή όχι».

Και στο βάθος Χάγη

Υπάρχει και κάτι ακόμα. Κάτι που ενώνει ηγέτες, όπως ο Μαδούρο κι ο Ερντογάν. Κανείς τους δεν αποδέχεται τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Αυτή η λεπτομέρεια επιτρέπει στον πρώτο να μαζεύει στρατό για να εισβάλει στη Γουιάνα και στο δεύτερο να απλώνει όσο θέλει τραχανά, από την Λιβύη μέχρι τη Συρία.

Πάντως σήμερα θα χαμογελάει.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:51

Έμπολα: Πάνω 2.500 νεκροί στη ΛΔ Κονγκό - «Εξαπλώνεται εκθετικά» η επιδημία

14:49

Γεωργιάδης: Eμφανής σε όσους δεν έχουν εμπάθεια η θεαματική βελτίωση του ΕΣΥ σε όλα τα νησιά

14:43

Αύξηση 15,6% των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ το εξάμηνο λόγω πετρελαιοειδών

14:31

ΕΟΜ: Ουδέποτε έχει χαθεί μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος

14:31

Τουρισμός: Περισσότεροι επισκέπτες, μικρότερο «πορτοφόλι» - Στα 8,8 δισ. ευρώ οι εισπράξεις στο εξάμηνο

14:23

ΑΔΕΔΥ: Ο αγώνας για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο συνεχίζεται

14:14

Airbus: Κάνει πίσω στον περιορισμό της τηλεργασίας μετά τις φωνές των συνδικάτων

14:04

Το Airbnb «στρέφει» τα σούπερ μάρκετ στα νησιά - Οι επενδύσεις στα καταστήματα

13:58

Τσάφος: Οι ΑΠΕ κρατούν την Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος στην Ευρώπη

13:48

Επιβραδύνθηκε η αύξηση μισθών στην Ευρωζώνη

13:43

Επιστροφές έως 80 δισ. δολαρίων στους μετόχους της σχεδιάζει η Samsung

13:35

«KPop Demon Hunters»: Η επιτυχία της ταινίας έφερε μήνυση στο Netflix

13:25

UBS: Ανεβάζει τον πήχη για τις ευρωπαϊκές μετοχές - Βλέπει αύξηση κερδών 32% στη διετία

13:13

Ενισχύσεις 22 εκατ. ευρώ σε 4.882 παραγωγούς

13:10

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Έως 500 ευρώ η ενίσχυση - Τα μέτρα για οικογένειες και γυναίκες

13:08

Σε κρίσιμη κατάσταση στον Ευαγγελισμό ο Αντώνης Πανούτσος - Προσβλήθηκε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

12:57

Οι προτάσεις Κορκίδη για φόρους, προκαταβολή και ενέργεια ενόψει ΔΕΘ

12:56

Οδική ασφάλεια: Προχωρά η ανάπλαση των οδών Ηρακλείου και Μπιζανίου στη Μεταμόρφωση

12:42

Σε υψηλό 9 μηνών ο PMI της Ευρωζώνης τον Αύγουστο - Ανάκαμψη 4,5 ετών στην μεταποίηση

12:19

Οι κυρώσεις και οι πιέσεις των ΗΠΑ προς το Ιράν, δεν είναι λύση για τον πόλεμο, τονίζει η Κίνα

12:10

ΔΥΠΑ: Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων στη μελισσοκομία - Από Δευτέρα οι αιτήσεις

12:04

Στην «τσιμπίδα» της AAΔE 4 τόνοι λαθραίων ποτών και 700 φιάλες με αέριο γέλιου

11:55

Νέα δημοσκόπηση στην Ελβετία: Πιθανό «όχι» σε αυστηρότερη ουδετερότητα

11:51

Πρώτη απεργία εδώ και μία δεκαετία στη Hyundai

11:48

6 οικονομικές ευρωπαϊκές πόλεις για να επισκεφθείτε αυτό το φθινόπωρο

11:48

Έρχεται το πιο έντονο Ελ Νίνιο των τελευταίων 500 ετών - Το 2027 θα είναι το θερμότερο έτος

11:45

Σε στενωπό η ευρωπαϊκή αγορά smartphones - Σε χαμηλό τριετίας οι αποστολές

11:35

Πέντε αγνοούμενοι και 19 τραυματίες σε δύο πυρκαγιές σε κτίρια κατοικιών στην Ελβετία

11:34

Ποιοι και γιατί «μπλοκάρουν» τα έξυπνα γυαλιά της Meta στη Βρετανία

11:29

Ράλι +6% για το Bitcoin, ξεπέρασε τις 77.000 δολάρια