BACKSTORY

Οι προληπτικοί του Χ.Α. - Κάτι δεν πάει καλά- Νέα «μίνι» ενεργειακή κρίση;

03-01-2025 | 07:19
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι προληπτικοί του Χ.Α. - Κάτι δεν πάει καλά- Νέα «μίνι» ενεργειακή κρίση;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις

Ισχυρή αύξηση των καταθέσεων στον ιδιωτικό τομέα έδειξαν τα στοιχεία της ΤτΕ χθες. Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι καταθέσεις αυξήθηκαν θα πρέπει να αναζητηθεί στη μεγάλη εκταμίευση δανείων που μοιραία οδήγησαν σε υψηλότερα επίπεδα τις καταθέσεις. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 2,269 δισ. ευρώ, τον Νοέμβριο του 2024, έναντι μείωσης κατά 2,258 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 5% από 3,3% τον προηγούμενο μήνα.

H μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν θετική κατά 3,068 δισ. ευρώ, τον Νοέμβριο, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1,869 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Οι προλήψεις και η κανονικότητα

Λένε πως η πρώτη συνεδρίαση του νέου χρόνου είναι χαρακτηριστική για το τι θα επισυμβεί σε όλη τη χρονιά. Ετσι λοιπόν κάθε χρόνο δίδεται μια μάχη χαρακωμάτων με τους προληπτικούς «παίκτες» της αγοράς, ώστε, ποτέ, η πρώτη συνεδρίαση του χρόνου να μην κλείσει με απώλειες. Και πάντα ο στόχος επιτυγχάνεται, γιατί ξέρετε κάτι: Στην πρώτη συνεδρίαση του έτους δεν παίζει η σχέση μεταξύ αγοραστών πωλητών και ποιοι είναι οι περισσότεροι αλλά εκείνη μεταξύ προληπτικών και μη. Και πάντα οι πρώτοι είναι περισσότεροι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν κρίνει κανείς από το ύψος της ανόδου, λελογισμένα περισσότεροι.

Αναστήθηκαν τα ζόμπι

Βέβαια υπήρχαν και κάποια ζόμπι που αναστήθηκαν αλλά αυτό δεν προκαλεί εντύπωση. Δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς πολλοί έχουν διαπιστώσει αστοχίες στην εποπτεία, γεγονός που στερεί τον όποιο φόβο από παράτολμες πρακτικές. Και μιας και μιλάμε για εποπτεία φαντάζομαι ότι έχετε πάρει είδηση πως στις ανακοινώσεις της Κεφαλαιαγοράς δεν αναφέρονται οι χρόνοι στους οποίους διαπράχθηκαν οι παραβάσεις. Και ξέρετε γιατί; Γιατί απλά είναι τέσσερα και πέντε χρόνια πίσω, οριακά δηλαδή στο ανώτατο χρονικό όριο επιβολής ποινών, το οποίο είναι τα πέντε χρόνια.

Κάτι δεν πάει καλά

Δεν ξέρω αν μπορώ να επικρίνω την πολύ νέα τάξη πραγμάτων αλλά πάντως κάτι πάει πραγματικά πολύ λάθος.
Έτσι μετά τα χουνέρια στη Γερμανία ακολουθούν άλλα αντίστοιχα στη Μ. Βρεττανία.

Νέες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και στενός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Έλον Μασκ, σε μία τελευταία ένδειξη του πώς η επερχόμενη κυβέρνηση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει αγκάθι για την κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ. Για να δούμε όλα αυτά που θα βγάλουν....

Νέα «μίνι» ενεργειακή κρίση;

Στον τομέα της ενέργειας πάντως, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, είδαμε την τιμή του φυσικού αερίου να σκαρφαλώνει σε υψηλό 14 μηνών στον ολλανδικό κόμβο (TTF), φτάνοντας μέχρι τα 51 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για να αποκλιμακωθεί στη συνέχεια στη ζώνη των 50 ευρώ. Αιτία της ανόδου η διακοπή από την 1η Ιανουαρίου των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού αερίου, μέσω της Ουκρανίας, σε συνδυασμό με την αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση στη «Γηραιά Ήπειρο», λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Οι ανησυχίες των ειδικών δεν αφορούν το κατά πόσο τίθεται σε κίνδυνο η επάρκεια εφοδιασμού της Ευρώπης – για αυτό και οι τιμές, αν και είναι υψηλές, δεν παραπέμπουν στα δυσθεώρητα επίπεδα στα οποία είχαν εκτιναχθεί με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Αντίθετα, οι αναλυτές επικεντρώνονται στο γεγονός ότι οι ρωσικές ποσότητες που «χάθηκαν» (και οι οποίες αντιστοιχούν στο 3% της κατανάλωσης του 2023) θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των αναγκών για (ακριβότερο) LNG.

Όπως είναι φυσικό, η ενίσχυση της ζήτησης για υγροποιημένο φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από στενότητα προσφοράς, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανατιμητικές πιέσεις στο ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Μένει να φανεί αν η ανοδική τάση θα παγιωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, παίρνοντας τον χαρακτήρα μίας νέας «μίνι» ενεργειακής κρίσης, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χειμώνα. Μία κρίση που θα αγγίξει και την Ελλάδα, παρόλο που η τροφοδοσία της χώρας μας δεν επηρεάζεται από το κλείσιμο της στρόφιγγας μέσω Ουκρανίας.

Στα σκαριά μονάδα παραγωγής οργανικών μπαταριών

Σε άλλα νέα, φαίνεται να «ξεκλείδωσε» η επένδυση της γερμανικής CMBlu Energy, για την κατασκευή στην Ελλάδα μονάδας παραγωγής και εμπορίας οργανικών μπαταριών, με την υπαγωγή του business plan στο πρόγραμμα «Produc-E Green», που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με την απόφαση υπαγωγής, το επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται σε 63,5 εκατ., λαμβάνοντας επιχορήγηση 30 εκατ. ευρώ, μέσω του «Produc-E Green».

Η μονάδα θα υλοποιηθεί από τη CMBlu Greece, εγχώρια θυγατρική της εταιρείας, εντός του ΒΙ.ΠΑ. Θεσσαλονίκης. Θα παράγει οργανικές μπαταρίες αξιοποιώντας την τεχνολογία Organic SolidFlow, που έχει αναπτύξει η CMBlu Energy, η οποία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των μπαταριών στερεάς κατάστασης και των μπαταριών ροής. Οι μπαταρίες είναι ιδανικές για μεγάλα στατικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, καθώς οι απαιτούμενες πρώτες ύλες είναι διαθέσιμες σε σχεδόν απεριόριστες ποσότητες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:53

Ποιες επενδύσεις δρομολογεί η χαρτοβιομηχανία ΜΑΞΙ

07:48

ΕΦΚΑ: Στα 1.220 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης τον Φεβρουάριο - Αυξημένος κατά 3,8% μέσα σε ένα έτος

07:44

ΣΕΦ - ΚΑΕ Ολυμπιακός: Η «εκκρεμότητα» για την ενεργειακή αναβάθμιση της «κόκκινης» μπασκετικής αρένας

07:40

Συνεχίζεται η άνοδος του πετρελαίου - Πάνω από τα 108 δολάρια το Brent

07:35

Μένει εκτός ο ΑΔΜΗΕ από το SPV της ΕΔΕΥΕΠ για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

07:29

Κτηματολόγιο: Τι θα μπορεί να «δει» το κράτος μέσα από τα ακίνητά μας

07:24

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ενισχύει παρουσία στη Ρουμανία, υπέγραψε ενεργειακό project 145 εκατ.

07:16

ΔΑΑ: Πάνω από τα 40 εκατ. επιβάτες κοιτάζει το «Ελ. Βενιζέλος» - Οι εκτιμήσεις για την χρονιά

07:11

Ενοίκια: Στον «πάγο» οι πληρωμές μέσω τραπεζών - Έρχεται νέα παράταση

07:04

Αρχίζουν τα δύσκολα για την ΕΚΤ - Η νέα μάχη των τραπεζών για τα private markets - Η τεχνολογία πληρώνει μέρος του λογαριασμού της ναυτιλίας

23:55

Νέα επένδυση 1 δισ. δολαρίων από την Ford

23:48

Eurostat: Πτώση 5,8% στις τιμές αγροτικής παραγωγής – «Άλμα» 22% στο κόστος ενέργειας

23:40

ΗΠΑ: Σε δημοπρασία το «revenge dress» που φόρεσε η πριγκίπισσα Νταϊάνα

23:39

Ισραήλ: Ο στρατός κατέστρεψε υπόγειες υποδομές της Χεζμπολάχ - Καταγράφηκε σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών

23:37

Oracle: Η AI εκτόξευσε το cloud και μαζί τα καθαρά κέρδη - Άλμα 7% στη Wall Street

23:29

«Κόκκινη» η Wall Street - Το ράλι του πετρελαίου αυξάνει την πίεση στη Fed

23:10

Τραμπ: Επιστροφές 500 δολαρίων σε 1 εκατ. ασφαλισμένους του Obamacare

22:53

Μαρόκο: Κανένα «γεγονός» δεν αποδεικνύει την εμπλοκή του στη Θέουτα - Αρνείται να είναι «αποδιοπομπαίος τράγος»

22:52

The Chios Festival: Συνάντηση των κορυφαίων της ναυτιλίας και της επιχειρηματικότητας

22:47

Ελβετία: Δυστύχημα με τουριστικό λεωφορείο κοντά στο Τσερνέτς

22:42

Πετρέλαιο: Εκτοξεύτηκε πάνω από τα 107 δολάρια το Brent - Στο «κόκκινο» οι ανησυχίες για τον πόλεμο

22:25

Οι Χούθι λένε ότι η ναυσιπλοΐα είναι ελεύθερη και ασφαλής στην Ερυθρά

22:23

WSJ: Το Ιράν παράγει νέους πυραύλους σε περιορισμένες ποσότητες από υφιστάμενα εξαρτήματα

22:02

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη αποκτά νέα ταυτότητα με ορίζοντα την ανάπτυξη της

21:54

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέστρεψαν ένα αμερικανικό θαλάσσιο drone στο Ορμούζ

21:45

Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον Τραμπ στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη

21:39

Χρυσός: Πτώση άνω του 1% με φόντο τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

21:10

Από τον κουμπαρά στο χρηματιστήριο: Αλλάζει ο τρόπος που χτίζονται περιουσίες

21:09

Λάιεν: «Να καθορίσουμε σαφείς κανόνες» για την πρόσβαση των ανηλίκων στα social media

21:07

Anthropic: Μπλόκαρε πιθανές προσπάθειες ανάπτυξης βιολογικών όπλων με ΑΙ