Επαγγελματικά Ακίνητα: Ενισχυμένα τα ενοίκια το α’ εξάμηνο του 2022

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επαγγελματικά Ακίνητα: Ενισχυμένα τα ενοίκια το α’ εξάμηνο του 2022
Αυξήσεις καταγράφηκαν στα ενοίκια όλων των επαγγελματικών ακινήτων της χώρας το α’ εξάμηνο του 2022.  Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ, τα ενοίκια των καταστημάτων ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 3.9% στο σύνολο της χώρας, ενώ με μόλις 1.2% ενισχύθηκαν τα μισθώματα των γραφείων. 

Της Ζαφειρίας Σταθογιαννάκου*

Αυξήσεις καταγράφηκαν στα ενοίκια όλων των επαγγελματικών ακινήτων της χώρας το α’ εξάμηνο του 2022. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ, τα ενοίκια των καταστημάτων ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 3.9% στο σύνολο της χώρας, ενώ με μόλις 1.2% ενισχύθηκαν τα μισθώματα των γραφείων.

Μισθώματα καταστημάτων

Σαφής επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των ενοικίων στα καταστήματα της χώρας παρατηρήθηκε το α’ εξάμηνο του 2022, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3.4% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, πρωταθλήτρια των αυξήσεων φαίνεται να είναι η ελληνική επαρχία καθώς η αύξηση στα ενοίκια εκεί άγγιξε το 4.9% σε ετήσια βάση.

Μισθώματα γραφείων

Στον αντίποδα, επιβραδυντική είναι η πορεία που φαίνεται να ακολουθεί ο κλάδος των γραφείων, παρόλη την αύξηση των ενοικίων που καταγράφηκε το α’ εξάμηνο του 2022. Πιο συγκεκριμένα, o ετήσιος ρυθμός αύξησης των ενοικίων διαμορφώθηκε στο 1.2% σε πανελλαδικό επίπεδο, στο 1.8% στην Αθήνα και στο -0.7% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πρωταθλήτρια στα γραφεία φαίνεται να είναι η Θεσσαλονίκη καθώς τα ενοίκια των γραφείων αυξήθηκαν κατά 5.2%.

Προοπτικές της κτηματαγοράς

Παρόλη την επιβραδυντική τάση που καταγράφεται στον ρυθμό αύξησης των τιμών λόγω της ευρύτερης μακροοικονομικής αβεβαιότητας, τουλάχιστον στον κλάδο των γραφείων, δεν προβλέπεται μείωση των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων στο εγγύς μέλλον.

Για περισσότερες αναλύσεις και μελέτες της εταιρείας συμβούλων και διαχείρισης ακινήτων, Delfi Partners & Company, κάντε κλικ εδώ.

*Η κα Ζαφειρία Σταθογιαννάκου είναι Senior Analyst, Delfi Partners & Company

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

10 φανταστικές ιδέες για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση της κουζίνας σου

7 ιδέες για μοναδικά Χριστούγεννα στην Αθήνα

Χρήσιμες συμβουλές και λίστα με τα απαραίτητα για μια οργανωμένη και ομαλή μετακόμιση

gazzetta
gazzetta reader insider insider