7 συμβουλές για υγιή φυτά εσωτερικού χώρου το χειμώνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
7 συμβουλές για υγιή φυτά εσωτερικού χώρου το χειμώνα
House Plants
H ομάδα της Phaedrus Living μοιράζεται σήμερα μαζί σου 7 γενικές συμβουλές που θα σου φανούν χρήσιμες για να κρατήσεις υγιές κάθε φυτό εσωτερικού χώρου που θα έχεις υπό την ευθύνη σου αυτό το χειμώνα!

Η θερμοκρασία έχει ήδη ξεκινήσει να πέφτει. Ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών! Όπως λοιπόν εσύ προσαρμόζεις το ντύσιμο, το σπίτι και τον τρόπο ζωής σου στο κρύο και τη συννεφιά, έτσι και τα φυτά σου απαιτούν ανάλογες... κινήσεις προσαρμογής από σένα. Αλλιώς κινδυνεύουν από παράγοντες όπως είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, η μεγάλη αλλαγή στη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, η περιορισμένη ηλιοφάνεια, ο ξηρός αέρας κλπ. Αν και κάθε φυτό έχει διαφορετικές ανάγκες που πρέπει να γνωρίζεις για να το φροντίζεις σωστά, η ομάδα της Phaedrus Living μοιράζεται σήμερα μαζί σου 7 γενικές συμβουλές που θα σου φανούν χρήσιμες για να κρατήσεις υγιές κάθε φυτό εσωτερικού χώρου που θα έχεις υπό την ευθύνη σου αυτό το χειμώνα!

1. Πότισμα με μέτρο

Κατά τους χειμερινούς μήνες, τα φυτά αναπτύσσονται με πιο αργό ρυθμό. Έτσι, χρειάζονται λιγότερο νερό σε σύγκριση με το καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι ο αέρας είναι πιο ξηρός. Προσοχή λοιπόν στο πότισμα, γιατί αν τους δίνεις περισσότερο νερό απ’ όσο πρέπει, ίσως να καταστρέψεις τις ρίζες τους. Μη σε ξεγελά η επιφάνεια του χώματος που μπορεί να στεγνώνει νωρίς. Πίεσε με τα δάκτυλά σου το χώμα για να διαπιστώσεις αν είναι στεγνό λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια. Τότε ναι, το φυτό σου χρειάζεται πότισμα.

2. Νερό σε θερμοκρασία δωματίου

Το κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει σοκ στις ρίζες των φυτών. Γι’ αυτό, θα πρέπει να κάνεις κάποιες προσαρμογές αν το νερό βρύσης στο σπίτι σου είναι αρκετά κρύο – προς παγωμένο – κατά τους χειμερινούς μήνες. Μια καλή ιδέα είναι να το αφήνεις σε ένα κουβά για αρκετές ώρες πριν το χρησιμοποιήσεις, έτσι ώστε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.

3. Επιθυμητά επίπεδα υγρασίας

Το χειμώνα, εκτός από τη θερμοκρασία πέφτουν και τα επίπεδα υγρασίας, κάτι το οποίο αποτελεί πρόκληση για την επιβίωση των φυτών εσωτερικού χώρου. Παρόλα αυτά, λύσεις υπάρχουν – φτάνει να υπάρχει θέληση και… λίγη γνώση! Αν έχεις υγραντήρα στο σπίτι, μπορείς να μετακινήσεις τα φυτά σου σε σημείο που να επωφελούνται της λειτουργίας του. Αν όχι, δοκίμασε να τοποθετήσεις κοντά στα φυτά ένα δίσκο με νερό, ή να τα βάλεις δίπλα-δίπλα, ούτως ώστε να παίρνουν υγρασία το ένα από το άλλο. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να έχεις τα φυτά σου στην κουζίνα ή στο μπάνιο, όπου τα επίπεδα υγρασίας είναι σαφώς υψηλότερα.

4. Μακριά από συσκευές θέρμανσης

Όπως κι εσύ, έτσι και τα φυτά «αισθάνονται άνετα» σε θερμοκρασία δωματίου όπως μας εξηγεί η ομάδα της Phaedrus Living. Προσοχή λοιπόν να μη βρίσκονται πολύ κοντά σε θερμάστρες, τζάκια, καλοριφέρ, φούρνους ή οποιεσδήποτε άλλες συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα. Τέτοιου είδους… συναπάντημα, ιδιαίτερα για μεγάλες περιόδους, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τα φυτά που τόσο αγαπάς!

5. Προς αναζήτηση ήλιου

Το χειμώνα, όπως γνωρίζεις καλά, η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη και ο ήλιος βρίσκεται χαμηλότερα στον ορίζοντα. Φρόντισε λοιπόν να μετακινήσεις τα φυτά σου, αν αυτό είναι απαραίτητο, σε ένα πιο φωτεινό σημείο του σπιτιού – κατά προτίμηση κοντά σε κάποιο παράθυρο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό. Πρόσεξε όμως να μη βρίσκονται πολύ κοντά στο παράθυρο αν αυτό είναι ιδιαίτερα κρύο. Επιπλέον, θυμήσου κάθε φορά που ποτίζεις τα φυτά, να περιστρέφεις τις γλάστρες τους κατά ¼, ούτως ώστε όλες οι πλευρές των φυτών να φωτίζονται εξίσου με την πάροδο του χρόνου. Τέλος, μια καλή ιδέα είναι να ξεσκονίζεις με προσοχή τα φυτά σου κάθε τόσο, αφού η σκόνη που μαζεύουν μειώνει την ποσότητα φωτός που λαμβάνουν από την επιφάνειά τους.

6. Παύση στη χρήση λιπάσματος

Λόγω περιορισμένου ρυθμού ανάπτυξης, τα περισσότερα φυτά δεν χρειάζονται λίπασμα κατά τους χειμερινούς μήνες. Μόλις ξεκινήσει να μπαίνει και πάλι η άνοιξη, θα δεις ότι ξεκινούν δειλά-δειλά να παρουσιάζουν και πάλι σημάδια ανάπτυξης. Τότε είναι που χρειάζεται να μπει το λίπασμα ξανά στη ζωή τους – και στη δική σου.

7. Προσοχή στα παράσιτα

Ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα αγαπημένη εποχή για κάποια παράσιτα! Γι’ αυτό, τα μάτια σου δεκατέσσερα. Μην ξεχνάς κάθε φορά που ποτίζεις, να ελέγχεις προσεκτικά τα φύλλα των φυτών σου – απ’ όλες τις πλευρές τους – για πιθανούς… απρόσκλητους επισκέπτες. Σε περίπτωση που εντοπίσεις μερικούς, απομάκρυνέ τους είτε με ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα ή με κάποιο ειδικό προϊόν.

Εξτραδάκι

Αν είσαι αρχάριος/α με το όλο θέμα, η ομάδα της Phaedrus Living σου προτείνει να ξεκινήσεις με ορισμένα φυτά που είναι πιο ανθεκτικά στο χειμώνα και το κρύο. Τέτοια φυτά είναι η σανσεβιέρα, η ζάμια, τα παχύφυτα, η αλόη, η αμαρυλλίδα, το κυκλάμινο και πολλά άλλα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

6 υπέροχα πράγματα που μπορείς να κάνεις στη χειμωνιάτικη Αθήνα

Τα πλεονεκτήματα της αγοράς ενός σπιτιού ή διαμερίσματος

Πρώτη Κατοικία: Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους

gazzetta
gazzetta reader insider insider