Για άλλη μια φορά από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός απέρριψε με ένταση τα σενάρια αποσταθεροποίησης της χώρας και πρόωρων εκλογών. «Έχετε ένα σχέδιο: βάστα Schaeuble και βάστα ΔΝΤ. Δεν θα σας βγει, γιατί κανείς δεν θα ποντάρει τα λεφτά του στο ξήλωμα της κάλτσας στην ΕΕ», είπε με νόημα στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στην πρωτολογία του είχε, όπως κατά πάγιο τρόπο κάνει εδώ και καιρό, επαναλάβει πως οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2019.
Πέραν όμως των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων, το Μέγαρο Μαξίμου «τρέχει» προκειμένου να διαμορφώσει τους όρους για μια συμφωνία-πακέτο, το οποίο θα περιλαμβάνει το τρίπτυχο «κλείσιμο αξιολόγησης-μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος-δημοσιονομικό μονοπάτι για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το 2018». Άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε προχθές πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει τον κόφτη για ένα διάστημα που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί, από το 2018 και μετά, με παράλληλο προσδιορισμό αλλά όχι νομοθέτηση των μέτρων, αλλά και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από την άλλη πλευρά, κάτι που θέτουν άλλωστε ως προϋπόθεση τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ, το μεν για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, η δε για την ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση.
Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση αναγνωρίζει με σαφήνεια πως όλη η δουλειά πρέπει να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, προκειμένου να προλάβουμε στη χειρότερη περίπτωση την ένταξη στο QE στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ στις 27 Απριλίου. Αυτό σημαίνει πως, μπορεί να έχει υπάρξει μια πολιτική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, να οριστικοποιηθούν τυχόν εκκρεμότητες μετά και, σε περίπτωση που δεν προλάβουμε το ορόσημο της 9ης Μαρτίου (ΕΚΤ), να μετατεθεί το ζήτημα του QE για τον Απρίλιο. Κυβερνητικές πηγές, με τις οποίες το Insider.gr συνομίλησε εκτιμούν πως «δεν χάθηκε και ο κόσμος» να ενταχθούμε στο QE έναν μήνα μετά τον υπάρχοντα σχεδιασμό, αρκεί να μην εκταθεί ως τότε η εκκρεμότητα της αξιολόγησης, διότι τα δεδομένα θα ανατραπούν άρδην και η χώρα μας θα μπλέξει στον εκλογικό κύκλο Ολλανδίας και Γαλλίας, κάτι που το Μέγαρο Μαξίμου απεύχεται σφόδρα.
Κάπως έτσι και με δεδομένο το εξαιρετικά σφιχτό χρονοδιάγραμμα, το οποίο λειτουργεί περιοριστικά ως προς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται έτοιμο να κάνει παραχωρήσεις σε αρκετά μέτωπα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Έτσι, αφενός η κυβέρνηση, παρά τα σχετικά non paper, δεν κινείται στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης σε γραμμή ρήξης με το ΔΝΤ, αποφεύγοντας έτσι να πέσει στην…παγίδα που πολύ ευκρινώς έχει περιγράψει ο Wolfgang Schaeuble, αφετέρου επί τάπητος τίθενται και ζητήματα που έχει προτάξει το ΔΝΤ. Σε αυτά εντάσσεται και η παράταση του κόφτη, συνδυαστικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, με την κυβέρνηση να εκτιμά πως μπορεί να λειτουργήσει θετικά, προκειμένου να βρεθεί το ευκταίο σημείο ισορροπίας, αλλά και η μείωση του αφορολόγητου. Μπορεί, μέχρι στιγμής, το θέμα να μην έχει απασχολήσει ούτε στα τεχνικά κλιμάκια τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει την περαιτέρω μείωσή του-όχι πάντως στο επίπεδο των 5.000 ευρώ που έχει αναφέρει το Ταμείο-προκειμένου να επιτευχθεί η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», για την οποία το ΔΝΤ πολλάκις έχει μιλήσει.
Όπως και να έχει, βέβαια, η κυβέρνηση μπορεί να καταρτίζει με εντατικούς ρυθμούς την πρότασή της, αλλά σε κάθε περίπτωση μένει να ξεκαθαριστούν και οι διαφορές μεταξύ των δανειστών. Ορισμένοι κύκλοι εκλαμβάνουν τις πρόσφατες αναφορές Schaeuble (και) ως μήνυμα προς το εσωτερικό του CDU πως ίσως χρειαστούν ορισμένες υποχωρήσεις, επί παραδείγματι στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και να μην αλλάξει η βάση κύρωσης του τρίτου Μνημονίου από την Bundestag, ενώ δεν αποκλείεται και σύγκλιση του άτυπου Washington Group.