Η «μεγάλη εβδομάδα» της Κύπρου ξεκινά με πυρετό διεργασιών

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η «μεγάλη εβδομάδα» της Κύπρου ξεκινά με πυρετό διεργασιών

Μπορεί το μέτωπο της διαπραγμάτευσης να είναι ανοιχτό, πλην όμως το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει την προσοχή του αυτή την εβδομάδα στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της διενέργειας της πολυμερούς διάσκεψης την Πέμπτη στη Γενεύη. Έτσι, σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός υποδέχεται τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με στόχο να τους ενημερώσει για τη διαδικασία και να διαμορφωθεί μια ελάχιστη συναίνεση σε ό,τι αφορά τις βασικές πτυχές της εθνικής γραμμής, αν και, όπως διαφαίνεται, η συνάντηση στη Γενεύη δεν είναι η κατάληξη της διαδικασίας, αλλά μάλλον ένα ενδιάμεσο βήμα σε μια διαδικασία ανοιχτής κατάληξης.

Πριν τις σημερινές του επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών, αρχής γενομένης από αυτή με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος από χθες βρίσκεται στη Γενεύη, προκειμένου να συνοψιστούν τα δεδομένα, πριν την έναρξη της διαδικασίας, η οποία θα καταλήξει στην πολυμερή. Έπειτα, ο πρωθυπουργός μίλησε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Gutterez, με την ελληνική πλευρά να επιμένει για τη συμμετοχή της Ε.Ε. στη διάσκεψη, κάτι που όμως η Τουρκία δεν επιθυμεί. Κατά το Μαξίμου, ο γ.γ. του ΟΗΕ ήταν αρκετά υποστηρικτικός αναφορικά με τις ελληνικές θέσεις, πλην όμως ακόμα είναι άδηλο τι θα συμβεί με το ενδεχόμενο συμμετοχής εκπροσώπου της Ε.Ε. στην όλη διαδικασία.

Όπως και να έχει και παρά τις εντατικές κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, δεν διαφαίνεται ακόμα άρση του αδιεξόδου, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu στη Νέα Υόρκη, με το χάσμα να μην καθίσταται δυνατό να γεφυρωθεί. Μάλιστα, η σοβαρή πιθανότητα να μην πάει στη Γενεύη ο πρόεδρος Erdogan, αλλά αντ’ αυτού ο πρωθυπουργός Yildirim, αλλάζει τα δεδομένα και για την ελληνική πλευρά, η οποία είχε εκφράσει τη δυνατότητα να γίνει διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο. Πλην όμως, από χθες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στη Γενεύη, μόνο εφόσον υπάρχουν πιθανότητες συμφωνίας. Είναι προφανές πως η αλλαγή πλεύσης από την ελληνική πλευρά συνδέεται άμεσα και με το γεγονός πως είναι πολύ πιθανό ο κ. Erdogan να μην πάει στην Ελβετία, κάτι που έχει αντίκτυπο και στις προοπτικές της όλης διαδικασίας. Άλλωστε, ο κ. Erdogan έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών αυτή τη στιγμή λόγω της όξυνσης των τρομοκρατικών επιθέσεων και τη συνακόλουθη ανάγκη για συνεργασία του με τους εθνικιστές του Devlet Bahceli στην Εθνοσυνέλευση, προκειμένου να περάσει η συνταγματική μεταρρύθμιση για την αλλαγή του πολιτειακού μοντέλου της γείτονος χώρας, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο, κατά πόσο μπορεί να υπάρξει άμεσα προοπτική άρσης του αδιεξόδου.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά επιμένει στις πάγιες θέσεις της στα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αν και οι βασικές συζητήσεις στην Ελβετία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα εστιάσουν αρχικά στο ζήτημα του εδαφικού, με στόχο κατά βάση να υπάρξει συμφωνία και στη συνέχεια να βγούνε χάρτες, κάτι που δεν κατέστη δυνατό να γίνει στο Μόντ Πελεράν.

Όσον αφορά τις πάγιες ελληνικές θέσεις, αλλά και την όλη προσέγγιση της χώρας μας στην εν εξελίξει και ιδιαίτερα λεπτή διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει στο Μαξίμου σήμερα κατά σειρά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Βασίλη Λεβέντη και τον Πάνο Καμμένο, ενώ για την Τρίτη είναι προγραμματισμένο το ραντεβού του με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως γίνονται συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει επίλυση, αν και διπλωματικές πηγές αναφέρουν στο Insider.gr πως ο πήχυς de facto έχει χαμηλώσει, με αποτέλεσμα η Γενεύη να θεωρείται πλέον ως ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα, σε μια διαδικασία που θα έχει αρκετά ακόμα.

Η ΝΔ προσέρχεται για να…ακούσει

Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσέρχονται με χαμηλούς τόνους, λόγω και της κρισιμότητας του ζητήματος και κοινή γραμμή την ανάγκη να υποστηριχθούν οι αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, κύκλοι του κόμματος τονίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει «για να ακούσει» τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά ξεκαθαρίζουν πως την τελική ευθύνη της διαπραγμάτευσης έχει η κυβέρνηση. «Σκοπός είναι η επανένωση του νησιού και η επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», τονίζουν από την Πειραιώς, αποφεύγοντας παράλληλα να σχολιάσουν τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης, για τους οποίους έχουν υπάρξει ανησυχίες το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα, η ΝΔ επιμένει στην άρση της «παρωχημένης λογικής εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων». Τέλος, από τη ΝΔ τονίζουν πως επιμένουν στο δόγμα «Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται», ενώ επιμένουν και στη διασφάλιση της εθνικής ομοψυχίας Αθηνών – Λευκωσίας. «Είναι διαρκής στρατηγική επιταγή, επιβεβλημένη από τα συμφέροντα του ελληνισμού», έλεγε χαρακτηριστικά ανώτερος γαλάζιος αξιωματούχος.

Παράλληλα και η πλειοψηφία των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης τάσσονται υπέρ της στήριξης των κινήσεων του προέδρου Αναστασιάδη, προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης της λεγόμενης «διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας», με τον παράλληλο τερματισμό του καθεστώτος των εγγυήσεων. Και, σε κάθε περίπτωση, πηγές τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από το Ποτάμι κρατούν χαμηλούς τόνους και εξηγούν πως το Κυπριακό δεν ενδείκνυται για κομματικές αντιπαραθέσεις, ενώ η Ένωση Κεντρώων, με μια οξεία αναφορά, εκτίμησε πως «αγώμεθα σε συνομιλίες για το Κυπριακό, όπου όλοι γνωρίζουμε, ότι η Τουρκία θα επιβάλλει την ισχύ της και ο πρωθυπουργός αναζητεί συνενόχους στα υπόλοιπα κόμματα για την επερχόμενη μειοδοσία»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Κυβέρνηση για χρεώσεις ATM: Κανένα περιθώριο - Θα παρέμβουμε και νομοθετικά εάν χρειαστεί

Στα χέρια του ΟΠΑΠ η Stoiximan - Εξαγόρασε το υπόλοιπο 15,51% έναντι 191,6 εκατ. ευρώ

Η Skroutz στα «ραντάρ» της Επ. Ανταγωνισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider