Πυρετός διεργασιών για το Κυπριακό με το βλέμμα στη Γενεύη

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πυρετός διεργασιών για το Κυπριακό με το βλέμμα στη Γενεύη

Σε πυρετό διεργασιών για το Κυπριακό βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και οι κορυφαίοι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας αυτό το διάστημα, ένα θέμα που τρέχει παράλληλα με την εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Έτσι, μετά την ανακοίνωση των συναντήσεων της ερχόμενης Δευτέρας με τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να υπάρξει συμφωνία σε βασικά σημεία της εθνικής γραμμής, ο πρωθυπουργός βρίσκεται με το τηλέφωνο ανά χείρας και επικοινωνεί ή θα επικοινωνήσει με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους που εμπλέκονται στο θέμα.

Η αρχή έγινε με μια σαραντάλεπτη συνομιλία με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May, την οποία πηγές του Μεγάρου Μαξίμου περιέγραφαν ως «εξαιρετικά εποικοδομητική», με τον πρωθυπουργό να έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει αναλυτικά τις παραμέτρους του ελληνικού σχεδιασμού. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της Downing Street, «η πρωθυπουργός συμφώνησε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο έχουν κάνει εξαιρετική πρόοδο στην προώθηση των συνομιλιών. Συζήτησαν πώς να διατηρηθεί αυτή η δυναμική στις επικείμενες συνομιλίες της Γενεύης».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει, ακόμα και σήμερα, και άλλες τηλεφωνικές επικοινωνίες είτε με ηγέτες χωρών είτε με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, μιας και αυτές τις μέρες καθορίζεται το ποιος θα παραστεί εκ μέρους της Ε.Ε. και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην πολυμερή. Το Μαξίμου εκτιμά πως στη Γενεύη θα βρεθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker, αλλά και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini. Ως προς τα πέντε μόνιμα μέλη, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να μπλοκάρει τη συμμετοχή τους σε ενδεχόμενη διάσκεψη, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν να δουν…πού θα κάτσει η μπίλια, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως ο πρωθυπουργός θα συνομιλήσει και με την κ. Merkel και τον κ. Hollande για το ζήτημα, ενώ τις προηγούμενες μέρες συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin. Πάντως, μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως ο ρόλος των πέντε μελών θα είναι «ενεργός», αλλά «διαφορετικός», μια αποστροφή που εκτιμάται ως προσπάθεια να μην τορπιλιστεί η διάσκεψη ήδη από το ποιος θα συμμετέχει σε αυτή. Ακόμα, σήμερα και αύριο θα έχουν συναντήσεις ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Mustafa Akinci.

Παράλληλα και στο υπουργείο Εξωτερικών κορυφώνονται οι επαφές. Ο Νίκος Κοτζιάς θα δει σήμερα τον ειδικό επιτετραμμένο του ΟΗΕ Espen Barth Eide, ενώ την Πέμπτη έχει ραντεβού με τον Βρετανό υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Sir Alan Duncan. Ακόμα, την Παρασκευή έχει κλειστεί ραντεβού του κ. Κοτζιά με τον νέο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterrez, συνοδεία και του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ Δημήτρη Παρασκευόπουλου.

Όπως και να έχει, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως στο εσωτερικό θα υπάρξει συναντίληψη με την πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εγγυήσεων, με φόντο την σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής. Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν πολλά ανοιχτά ερωτήματα αναφορικά με τη διάσκεψη και τις εν γένει διαπραγματεύσεις, τα οποία είναι δύσκολο να απαντηθούν a priori.

Αρχικά, ένα βασικό ερώτημα είναι πόση πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί σε καίρια θέματα, όπως το εδαφικό, προκειμένου στη συνέχεια η διαδικασία να προχωρήσει με θέματα που είναι τώρα εκτός ατζεντας, όπως αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Από εκεί και πέρα, άμεσα συναρτώμενη με αυτό το ερώτημα είναι η στάση της Τουρκίας.

Με άλλα λόγια, στο Μαξίμου δεν έχουν καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν απολύτως τις προθέσεις της Τουρκίας και αν πραγματικά επιθυμεί λύση στο πρόβλημα. Παράλληλα, άγνωστο είναι αν θα παραβρεθεί στη Γενεύη ο Recep Tayipp Erdogan και αν θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα (θεωρείται δύσκολο). Ακόμα, όπως προαναφέραμε, η σύνθεση της πολυμερούς είναι ανοιχτή, όπως προκύπτει και από τη διατύπωση του Νίκου Χριστοδουλίδη για «διαφορετικό» ρόλο των πέντε μόνιμων μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Τέλος, τίθεται το ερώτημα ποια θα είναι και η στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης ως προς το θέμα, μιας και οι μέχρι πρότινος Αμερικανοί αξιωματούχοι που χειρίζονταν το Κυπριακό (John Kerry και Victoria Nuland) έδιναν μεγάλη σημασία στην επίλυση του ζητήματος, με το βλέμμα στραμμένο και στα ενεργειακά ζητήματα. Τέλος, ο ρόλος της Ε.Ε. και το περιθώριο ή η διαθεσιμότητα των Ευρωπαίων αξιωματούχων ή ηγετών (αν συμμετάσχει κάποιος από τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α.) να πιέσουν για κάποια λύση είναι επίσης υπό αίρεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Κυβέρνηση για χρεώσεις ATM: Κανένα περιθώριο - Θα παρέμβουμε και νομοθετικά εάν χρειαστεί

Στα χέρια του ΟΠΑΠ η Stoiximan - Εξαγόρασε το υπόλοιπο 15,51% έναντι 191,6 εκατ. ευρώ

Η Skroutz στα «ραντάρ» της Επ. Ανταγωνισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider