Η νέα χρονιά μπορεί να μπήκε με συγκρατημένη αισιοδοξία για το Μέγαρο Μαξίμου, πλην όμως το πολύ δύσκολο σταυρόλεξο της διαπραγμάτευσης δεν αφήνει και πολλά περιθώρια πως πολύ σύντομα, εντός Ιανουαρίου δηλαδή, θα έχουν…καλυφθεί όλα τα τετραγωνάκια.
Η κυβέρνηση προσπαθεί, επομένως, να κάνει όσες κινήσεις καλής θέλησης μπορεί, προκειμένου να βρεθεί πολιτικά η χρυσή τομή και να αρθεί η αχλύς της αβεβαιότητας που έχει εγκατασταθεί για τα καλά εκ νέου πάνω από την ελληνική οικονομία. Κάπως έτσι, η κυβέρνηση, όπως ομολόγησαν τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μπορεί να δεχθεί την παράταση του δημοσιονομικού κόφτη για το μεσοπρόθεσμο διάστημα μετά το 2018-χωρίς να είναι ακόμα σαφές πόσο αυτό το διάστημα θα διαρκεί-, χωρίς πάντως την a priori νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων.
Ακόμα, η συζήτηση για το ύψος των μεσοπρόθεσμων πλεονασμάτων μοιάζει να σταματά, καθώς ρεαλιστικά το Μαξίμου δεν επιμένει ιδιαίτερα στην πρόταση για πλεόνασμα 2,5%+1%, όπως το είχε θέσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Και μπορεί στην κυβέρνηση να θέλουν…σαν τρελοί το προτεινόμενο από το ΔΝΤ πλεόνασμα του 1,5%, γνωρίζουν όμως πως, όσο ο συσχετισμός δυνάμεων στο Eurogroup παραμένει ως έχει σήμερα, το ποσοστό του 3,5% δεν θα αλλάξει τόσο εύκολα, αν και, όπως προαναφέρθηκε, απομένει η συγκεκριμενοποίηση του μεσοπρόθεσμου διαστήματος.
Κάπως έτσι, η κυβέρνηση επιχειρεί να συμβάλλει, ώστε να ξεκαθαρίσει το «δημοσιονομικό μονοπάτι» για το μέλλον του προγράμματος, ξεκαθαρίζει όμως πως παράταση του κόφτη δεν σημαίνει και παράταση του Μνημονίου για το διάστημα μετά το 2018, όπως είχε γράψει άλλωστε εδώ και μερικές εβδομάδες το Insider.gr. «Κακώς διαβάζεται ως επέκταση του μνημονίου (σ.σ. η σύνδεση κόφτη με ένα νέο Μνημόνιο). Το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018 και σε αυτό δεν χωρά καμία απολύτως αμφισβήτηση», ανέφερε την Τρίτη (Στο Κόκκινο) ο κ. Τζανακόπουλος και προσέθεσε πως «δεν έχουμε ακόμη καταλήξει το δημοσιονομικό μονοπάτι το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, έτσι ώστε το χρέος της να θεωρηθεί βιώσιμο και από τους εμπλεκόμενους στο ελληνικό πρόγραμμα και φυσικά κυρίως από την ΕΚΤ. Μέχρι να συμφωνηθούν λοιπόν τα πάντα, θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί. Ακόμη η συζήτηση είναι ανοιχτή».
Να σημειωθεί, άλλωστε, πως η ελληνική κυβέρνηση ξεκόβει το ζήτημα της έκτασης του προγράμματος πέραν του 2018 και σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ. Διότι, μια παράμετρος της εμπλοκής του ταμείου με ρόλο χρηματοδότη στο πρόγραμμα, είναι και η διάρκεια της εμπλοκής του. Έτσι, το Μαξίμου αναφέρει πως θα μπορούσε να δεχθεί ένα παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ, όπως απαιτείται βάσει των συνθηκών, στη χειρότερη περίπτωση μέχρι το τέλος του 2018 και όχι πιο μετά, ώστε να συμβαδίζει και με τη διάρκεια του ευρωπαϊκού προγράμματος. Έτσι, και το ζήτημα της χρονικής συμμετοχής του ΔΝΤ, στο σενάριο πως μένει με πλήρη χρηματοδοτικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι κομμάτι της διελκυστίνδας.
Είναι σαφές, πάντως, πως η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξορκίσει τη συζήτηση για μετά το 2018, πολλώ δε μάλλον τα σενάρια για ένα νέο Μνημόνιο που θα σήμαινε παράταση της επιτροπείας, για προφανείς λόγους. Άλλωστε, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικού επιτελείς, έχει ως στόχο το 2018 η χώρα να μπορεί να σταθεί μόνη της στις αγορές χρήματος.
Με βάση αυτό το σχέδιο, το πρώτο τρίμηνο ή έστω το πρώτο τετράμηνο του 2017 είναι κρίσιμο, μιας και σε αυτό το διάστημα θα πρέπει η αξιολόγηση να έχει κλείσει και η χώρα να έχει μπει στο QE, είτε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο είτε τον Απρίλιο, μιας και, όπως έχει πει και ο κ. Τζανακόπουλος, ο στόχος είναι εντός του 2017 να λάβουν χώρα δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές.
Αν όμως η διαπραγμάτευση τραβήξει για ακόμα αρκετούς μήνες, πέρα από την εξασθένιση της ελληνικής διαπραγματευτικής θέσης, λόγω και των κεφαλαιακών αναγκών που θα υφίστανται, κυβερνητικές πηγές διαβλέπουν και τον κίνδυνο παγίδευσης σε έναν ατέρμονο μνημονιακό κύκλο, μιας και, εφόσον δεν αποκατασταθεί μια κανονικότητα ως προς την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, τότε ο στόχος της πλήρους εξόδου στις αγορές στα μέσα του 2018 θα φαντάζει…όνειρο θερινής νυκτός.
Κινητικότητα για το Κυπριακό ενόψει πολυμερούς
Παράλληλα, στην κυβέρνηση ασχολούνται επισταμένως και με το ζήτημα του Κυπριακού, ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη, στις 12 του μηνός. Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται με ζέση για τη συνάντηση που θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον της Κύπρου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Παρασκευόπουλος πηγαίνουν στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα συναντηθούν με τον νέο Γ.Γ. του ΟΗΕ Antonio Guterrez για το θέμα.
Παράλληλα, με πρωτοβουλία του Μαξίμου καλούνται όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί σε ιδιωτικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό την επόμενη Δευτέρα, πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να υπάρξει συναντίληψη όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων σε βασικές θέσεις της εθνικής γραμμής, την οποία θα κληθεί να υποστηρίξει στη Γενεύη ο πρωθυπουργός.
Όσο για τη σύνθεση της ελληνικής αποστολής που θα μεταβεί στη Γενεύη, κατά πληροφορίες, στην ομάδα θα συμπεριλαμβάνονται ο κ. Κοτζιάς, ο κ. Τζανακόπουλος και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης. Ακόμα, πάντως, με βάση διπλωματικές πηγές, δεν έχει κανονιστεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Recep TayippErdogan πριν από την έναρξη της διάσκεψης και επί ελβετικού εδάφους.