Η δημοσιοποίηση της επιστολής του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς το Eurogroup προκειμένου να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος διέλυσε κάθε αχλύ πάνω από το εύρος των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.
Πριν αποσταλεί η επιστολή του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, είχαν προηγηθεί δύο πράγματα: αφενός, η αποστολή εκ μέρους του EWG των διευκρινήσεων που απαιτούνταν επί των ληφθέντων μέτρων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και αφετέρου η διαβούλευση του υπουργείου Οικονομικών (Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης) με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυρίως με τον ESM, προκειμένου να παρασχεθούν οι απαιτούμενες επεξηγήσεις, οι οποίες αναφέρονται συνοπτικά στη μονοσέλιδη επιστολή που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών και υποδέχθηκαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με θετικό τρόπο.
Όπως έγραφε από την Τρίτη το Insider.gr, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως με την εν λόγω επιστολή επαναβεβαιώνονται ήδη τεθέντες στόχοι και δεν αναλαμβάνονται νέες δεσμεύσεις. Έτσι, η κυβέρνηση επιθυμεί να απαντήσει κυρίως για την κριτική αναφορικά με την ενεργοποίηση του κόφτη, σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από τον στόχο του πλεονάσματος. Πάντως, αν υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο, είναι πως η κυβέρνηση δεσμεύεται πως, αν υπάρξει απόκλιση από τον στόχο λόγω της παροχής του κοινωνικού βοηθήματος, τότε το ποσό της απόκλισης θα καλυφθεί συγκεκριμένα από τη συνταξιοδοτική δαπάνη. Πρόκειται, επί της ουσίας, για συγκεκριμένη δέσμευση, μιας και ο κόφτης ως μηχανισμός είναι πιο γενικός, εδώ όμως η κυβέρνηση έχει προσδιορίσει το πεδίο της παρέμβασης. Πάντως, κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται απόλυτα βέβαιες για την υπεραπόδοση του πλεονάσματος, λόγω και των μη παραμετρικών μέτρων, το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του κόφτη είναι εξαιρετικά απίθανο.
Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να προβεί σε άλλες μονομερείς ενέργειες και πως όποια χρήση της τυχόν υπεραπόδοσης του πλεονάσματος, εφόσον βεβαιωθεί από τη Eurostat, θα συμφωνείται με τους θεσμούς. Πρόκειται για λεπτό ζήτημα, μιας και πολλοί Ευρωπαίοι και ιδίως το Βερολίνο είχαν ενοχληθεί από την έλλειψη ενημέρωσης (σ.σ. το είχε θέσει και ο εκπρόσωπος της Γερμανίας Thomas Steffen στο EWG επικουρούμενος και από άλλες χώρες), αν και θεωρείται βέβαιο πως ανώτεροι κύκλοι της Κομισιόν γνώριζαν grosso modo τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στην Αθήνα. Πάντως, κυβερνητικές πηγές τονίζουν με νόημα πως μελλοντικές υπεραποδόσεις, έστω και σε στενότερη συνεννόηση με τους θεσμούς, θα μπορούν να διατίθενται, όπως σημειώνεται στην επιστολή, «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά στο Πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις». Ειδάλλως, θα χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ρευστότητας» (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Από εκεί και πέρα, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως από την όλη συζήτηση έχει εκτεθεί η ΝΔ, εξαιτίας του ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ξεπάγωσαν και επειδή εστάλη μια επεξηγηματική επιστολή μεν, αλλά χωρίς πρόσθετες δεσμεύσεις. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές κατηγορούν εκ νέου τη ΝΔ για ταύτιση με τους «ακραίους κύκλους των δανειστών» και σημειώνουν πως «οι μόνοι που είπαν όχι στους χαμηλοσυνταξιούχους ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης και η ΝΔ μετά από οδηγίες...», ενώ οι ίδιες κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να ανασύρουν ζητήματα, στα οποία η ΝΔ «δεν έχει απαντήσει», κατά το Μαξίμου, όπως το αν τα φάρμακα που σήμερα υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5% μετά την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο για δύο συντελεστές ΦΠΑ 22 και 11%. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που υπόσχεται στους θεσμούς να υλοποιήσει ό,τι θέλουν «και πέρα από το πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί» (ομιλία στη ΔΕΘ) και διαφωνεί με την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, σήμερα για τι ακριβώς προσπαθεί να πείσει την κοινωνία; Αν εκτιμά ότι έκανε λάθος ας βγει δημόσια να το ομολογήσει. Δεν είναι ντροπή», προσθέτουν από το Μαξίμου.