Το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων δεν φέρνει την άνοιξη

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων δεν φέρνει την άνοιξη

Κατά παράφραση της γνωστής παροιμίας, θα μπορούσαμε να πούμε πως το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που διαφαίνεται μετά την επιστολή Τσακαλώτου που εστάλη στο Eurogroup δεν φέρνει την άνοιξη απαραίτητα για την κυβέρνηση, μιας και ο στόχος που έχει τεθεί για συμφωνία έως τις 26 Ιανουαρίου φαίνεται ακόμα μακρινός.

Έτσι, μπορεί πράγματι η κυβέρνηση να παρείχε τις απαιτούμενες δεσμεύσεις, όπως απαιτήθηκε από το EWG, και η απόφαση για το επίσημο ξεπάγωμα των μέτρων να αναμένεται για τον Ιανουάριο, πλην όμως ακόμα δεν έχει γίνει πρόοδος για τα ανοιχτά μέτωπα που εκκρεμούν για το SLA της δεύτερης αξιολόγησης. Θεωρητικά, πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, εκτιμάτο πως δεν θα φτάσουμε μεν σε πλήρη συμφωνία, αλλά η περίοδος μέχρι τα Χριστούγεννα θα αξιοποιείτο για τη μεγαλύτερη δυνατή γεφύρωση των διαφορών. Πλην όμως, αφενός η ανακοίνωση του επιδόματος προς τους συνταξιούχους, αφετέρου η δημοσιοποίηση του άρθρουThomsen/ Obstfeld πάγωσε εκ νέου το κλίμα και παρέπεμψε τις όποιες εξελίξεις στο 2017.

Έτσι και με δεδομένο πως οι Ευρωπαίοι βρίσκονται για λίγες μέρες εκτός για διακοπές, η διαπραγμάτευση δεν προχωρά ουσιωδώς, με την όλη διαδικασία να αναμένεται να ξεκινήσει, τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο, τις πρώτες μέρες του έτους. Κάποια στιγμή, περί τις 9 Ιανουαρίου, εκτιμάται πως στην Αθήνα θα πρέπει να έρθουν και οι επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να γίνει συζήτηση για τις ουρές τις δεύτερης αξιολόγησης, με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την ΑΓΕΤ Ηρακλής να είναι η νέα παράμετρος στις συζητήσεις για τις ομαδικές απολύσεις.

Πλην όμως, όπως έχει ξαναγράψει το Insider.gr, το ευκταίο για την κυβέρνηση χρονοδιάγραμμα (μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ένταξη στο QE και έναρξη της συζήτησης για τα μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος), είναι υπό αίρεση, μιας και, αν δεν ληφθεί απόφαση στο Eurogroup και με δεδομένη τη διάλυση της Ολλανδικής βουλής στις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου ενόψει των εκλογών της χώρας (ψηφίζει για έγκριση δόσης), συνδυαστικά με την κωλυσιεργία του ΔΝΤ, τότε η διαπραγμάτευση θα εκταθεί χρονικά και η κυβέρνηση θα πρέπει πάλι να ανασχεδιάσει τη στρατηγική της.

Τα πράγματα δεν κάνει πιο εύκολα η αναμενόμενη DSA (η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους), την οποία το ΔΝΤ έχει έτοιμη και λογικά θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού του Συμβουλίου στα μέσα Ιανουαρίου. Και μπορεί η ανάλυση να εκτιμάται πως καταλήγει σε παρόμοια συμπεράσματα με τις ήδη εκπεφρασμένες θέσεις του Ταμείου, άρα δεν αλλάζει ουσιωδώς τα πράγματα, πλην όμως η δημοσίευσή της σε αυτό το χρονικό σημείο, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup αδιαμφισβήτητα δεν βοηθά τη διαμόρφωση θετικού momentum, ιδίως αν το Ταμείο επιμείνει ιδιαιτέρως στο ζήτημα της μείωσης του χρέους, κάτι που η Γερμανία δεν συζητά και ιδιαίτερα μάλιστα σε αυτή τη συγκυρία, πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως είναι εφικτός ο στόχος της τήρησης του τεθέντος χρονοδιαγράμματος, είναι όμως και κυβερνητικά στελέχη που αναγνωρίζουν πως οι καθυστερήσεις μπορεί να εκτροχιάσουν τους κυβερνητικούς στόχους και να εκτείνουν χρονικά τη διαδικασία. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως η διενέργεια εκλογών δεν είναι στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, ακόμα και αν η διαπραγμάτευση τραβήξει και σκιαγραφείται εκ νέου εικόνα αδιεξόδου. Είναι, πάντως, σαφές πως τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου θα υπάρχει σχετικά σαφής εικόνα αναφορικά με το αν το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα θα χρειαστεί επικαιροποίηση. Με πολλούς ήδη να εκτιμούν πως θα φτάσουμε τουλάχιστον ως τον Μάρτιο, με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Νέος Ελληνικός Προϋπολογισμός: Ελεύθερη πτώση επενδύσεων το 2027 - Πού θα αυξηθούν οι δαπάνες

Cosmote, Nova, Vodafone: Πού σκοράρουν στις νέες συνδέσεις και στην εξυπηρέτηση πελατών

Κλιματικό σοκ στην ελληνική γεωργία έως το 2060: Πόσο πραγματικά κινδυνεύουμε;

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider