Πολιτικό χαρακτήρα βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου πίσω από την εμπλοκή που έχει προκύψει στη διαπραγμάτευση, με επιτελικά κυβερνητικά στελέχη να μην εστιάζουν τόσο στην ιστορία με τη διανομή του πλεονάσματος-που εκτιμούν πως θα επιλυθεί άμεσα-, αλλά να βλέπουν εκ νέου μια σύγκρουση στρατοπέδων, με φόντο και το μέλλον της Ευρώπης.
Τούτου δοθέντος και όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, όπως πολιτική είναι η πηγή της διαφωνίας, έτσι και πολιτική θα είναι η λύση στο εν εξελίξει power game, για την οποία το Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξεί. Και όχι γιατί, όπως έλεγε ο κ. Τσίπρας χθες σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους, έπεσε μικρός στη μαρμίτα της αισιοδοξίας, αλλά γιατί αφενός υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης σε ό,τι αφορά την τήρηση των συμφωνηθέντων, και αφετέρου γιατί κατά την ανάλυση του Μαξίμου, η πλειοψηφία στην Ευρώπη δεν επιθυμεί μια αναπαραγωγή της ελληνικής κρίσης, πολλώ δε μάλλον σε μια εκλογική χρονιά με δύσκολα διλήμματα.
Μάλιστα, όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές, για πρώτη φορά εδώ και καιρό η Ελλάδα δεν είναι μόινη της στη μάχη της διαπραγμάτευσης, κυρίως λόγω της στάσης της Κομισιόν, αλλά και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Βέβαια, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit ο Wolfgang Schaeuble απέρριψε όσα λέει γι΄αυτόν ο Gianni Pitella ως "ανοησίες", πλην όμως, όπως εξηγεί η ανωτέρω κυβερνητική πηγή, οι Σοσιαλιστές μεν δεν θα κάνουν...επανάσταση, αλλά έχουν αποφασίσει να αντιπαρατεθούν επί της ουσίας με λογικές τύπου Schaeuble.
Έτσι, πίσω από την έντονη διελκυστίνδα στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει ξεκάθαρα τους κ.κ. Schaueble και Thomsen σε ανκόρ ρητορικής και πράξεων, εκτιμώντας πως μπορεί να προωθούν έναν συμβιβασμό με περισσότερα μέτρα λόγω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και τίποτα στο πεδίο του χρέους. Μάλιστα, στο Μαξίμου διάβασαν με μεγάλο ενδιαφέρον και το κομμάτι της συνέντευξης του Γερμανού ΥΠΟΙΚ στην Die Zeit όπου αναφερόταν στην ανάγκη μετασχηματισμού της Ευρώπης, εκτιμώντας πως υπόρρητα προτάσσει το γνωστό σχεδιό του για Ευρώπη περισσότερων ταχυτήτων, με την Ελλάδα προφανώς να βρίσκεται κάπου μεταξηύ δεύτερης και τρίτης. Αυτό το σχέδιο βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου πίσω από τις κινήσεις του Γερμανού αξιωματούχου, πλην όμως, όπως εξηγούν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, «η Αθήνα δεν είναι μόνη της» και εκτιμούν πως οι σχεδιασμοί του κ. Schaeuble ειναι απολύτως μειοψηφικοί στο ευρωπαϊκό πεδίο.
Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση απορρίπτει τόσο το σενάριο εκλογών, όσο και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, το οποίο, σύμφωνα με τη φημολογία των ημερών, θα μπορούσε να γίνει με ερώτημα για το ευρώ. Άλλωστε, όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, κανείς πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή ένα Grexit, αν και αναγνωρίζεται πως το χρονικό ορόσημο είναι οι γερμανικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2017, καθώς μετά θα πρέπει να αναλυθεί το νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί και σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ζητήματα.
Και έτσι, το Μέγαρο Μαξίμου πορεύεται με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης, προκειμένου να ισχύσει κανονικά ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη φυγή προς την ανάπτυξη και την αποκατάσταση της κανονικότητας μετά το πρώτο τρίμηνο του 2017. Όπως, βέβαια, έχουμε πολλάκις σημειώσει στο Insider.gr, το ζήτημα έχει κυρίως να κάνει με τη στάση του ΔΝΤ. Σε σημερινή συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτιμά πως θα μπορούσε να βρεθεί λύση ακόμα και χωρίς το ΔΝΤ-με το να μένει το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος δηλαδή. Κάτι τέτοιο δεν θα "χαλούσε" και το Μαξίμου, μιας και κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν πως η εμπλοκή λόγω Ταμείου μπορεί να επιλυθεί μόνο πολιτικά. «Δεν υπάρχει διαφωνία τεχνικού χαρακτήρα, υπάρχει θέμα πλανητικού χαρακτήρα, που αφορά το πώς εμπλέκεται το ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης", ανέφερε η εν λόγω κυβερνητική πηγή, με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει πως πρόκειται για περίπλοκο γρίφο, ο οποίος θα λυθεί μόνο με "ισχυρή ευρωπαϊκή αντίδραση».
Βέβαια, όλα τα παραπάνω έχουν έναν αστερίσκο: πού το πάει πραγματικά το Βερολίνο και πόσο είναι πρόθυμος να επιμείνει ο κ. Schaueble. Αν κρίνουμε από την αντίδραση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στα μέτρα διανομής του πλεονάσματος, μάλλον τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα.