Πώς θα ψηφιοποιηθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης – «Ιατρικό ιστορικό» με πόρους 117,8 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα ψηφιοποιηθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης – «Ιατρικό ιστορικό» με πόρους 117,8 εκατ. ευρώ
Τι περιλαμβάνει το έργο Ψηφιοποίησης Αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας» που θα γίνει και με πόρους 95 εκατ. ευρώ του RRF. Σκοπός του είναι η παροχή ψηφιακών, δικτυακών υπηρεσιών.

Το έργο της «Ψηφιοποίησης Αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», συνολικού εκτιμώμενου κόστους 117,8 εκατ. ευρώ με στόχο την παροχή δικτυακών υπηρεσιών προς κάθε τελικό χρήστη (γιατρούς, ασθενείς κ.α.) με το «χτίσιμο» ενός ψηφιακού ιατρικού ιστορικού θα «περάσει» και επισήμως από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Προ ημερών μόλις, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Θ. Σκυλακάκης, μετά και τη θετική αξιολόγηση από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) υπέγραψε την ένταξη του έργου «Ψηφιοποίηση Αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το έργο αφορά στη ψηφιοποίηση του Φυσικού Αρχείου των Δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας κατ’ ελάχιστο των τελευταίων πέντε (5) ετών. Στόχος του έργου είναι η ψηφιοποίηση έως 190.000.000 σελίδων/εγγράφων & εξετάσεων απεικόνισης διάφορα μεγέθη καθώς και ιατρικών εικόνων/ακτινογραφιών ή ΗΚΓ/ΗΕΓ. Τελικός σκοπός του έργου αυτού είναι η παροχή ψηφιακών, δικτυακών υπηρεσιών προς κάθε τελικό χρήστη προκειμένου να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στο Ιατρικό Ιστορικό που προέκυψε κατά τη νοσηλεία ασθενών στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας.

Η δράση ανήκει στον πυλώνα «Ψηφιακής Μετάβασης», στον άξονα «Ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους», με υπουργείο ευθύνης το Υγείας και φορέα υλοποίησης την «ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Μ.Α.Ε.». Το κόστος της δράσης ανέρχεται σε 117,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 95 εκατ. ευρώ αφορούν σε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (τα υπόλοιπα 22,8 εκατ. ευρώ αφορούν σε εθνικό ΠΔΕ και ΦΠΑ). Οι πιστώσεις κατανέμονται σε 30 εκατ. ευρώ, 44 εκατ. ευρώ και 43,8 εκατ. ευρώ για την προσεχή 3ετία αντίστοιχα (2023-2025). Τα ποσά κατανέμονται ισόποσα στις 13 Περιφέρειας της χώρας (από σχεδόν 7,7%). Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες και νοείται το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης έως την υποβολή του τελευταίου παραδοτέου.

Το αντικείμενο της πράξης

Στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η ψηφιοποίηση του Φυσικού Αρχείου των Δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας κατ’ ελάχιστο των τελευταίων πέντε (5) ετών. Στόχος του έργου είναι η ψηφιοποίηση έως 190.000.000 σελίδων/εγγράφων & εξετάσεων απεικόνισης διάφορα μεγέθη καθώς και ιατρικών εικόνων/ακτινογραφιών ή ΗΚΓ/ΗΕΓ. Τελικός σκοπός του έργου αυτού είναι η παροχή ψηφιακών, δικτυακών υπηρεσιών προς κάθε τελικό χρήστη προκειμένου να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στο Ιατρικό Ιστορικό που προέκυψε κατά τη νοσηλεία ασθενών στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας.

Ως τελικοί χρήστες των υπηρεσιών αυτών κρίνονται οι πολίτες οι οποίοι έχουν νοσηλευτεί στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας αλλά και εξουσιοδοτημένο προσωπικό των μονάδων υγείας στο πλαίσιο παροχής ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών σε νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς.

Το ψηφιοποιημένο υλικό θα αποθηκευτεί σε εφαρμογή διαχείρισης εγγράφων. Το ψηφιοποιημένο υλικό και τα μεταδεδομένα του θα μεταπέσουν σε Κεντρικό αποθετήριο (δεν αποτελεί αντικείμενο της παρούσας) ψηφιοποιημένων κλινικών εγγράφων το οποίο θα εγκατασταθεί στο Cloud Health της ΗΔΙΚΑ και μέσω των προδιαγραφών διαλειτουργικότητας και των μεταδεδομένων του ΕΠΔΗΥ θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει, την Εθνική υποδομή του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας των πολιτών (National Digital Patient Health Record (NDPHR)) επιτρέποντας την επισκόπηση δεδομένων και εγγράφων των Πολιτών μέσω και της εφαρμογής του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ), δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε ασθενείς/πολίτες να αποκτήσουν ολοκληρωμένη πρόσβαση στα δεδομένα υγεία που αφορούν σε Δευτεροβάθμια / Τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Παράλληλα, η υλοποίηση του έργου θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας αλλά και θα μειώσει τις δαπάνες υγείας λόγω της άμεσης πρόσβασης σε στοιχεία ιστορικού και της αποφυγής επανάληψης εξετάσεων που είχαν ήδη πραγματοποιηθεί σε άλλες μονάδες υγείας. To υλικό που θα επιλεγεί για να γίνει ψηφιοποίηση αφορά φακέλους της τελευταίας πενταετίας τουλάχιστον ή σε φυσικό όγκο όγκο έως 190.000.000 σελίδων/εγγράφων & εξετάσεων απεικόνισης διάφορα μεγέθη και ιατρικών εικόνων/ακτινογραφιών ή ΗΚΓ/ΗΕΓ.

Η φυσική μορφή των ανωτέρω αρχείων δύναται να είναι: - Έγγραφα (ανεξάρτητα) οργανωμένα σε φακέλους - Απεικονιστικές εξετάσεις και λοιπό υλικό - Ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα - Ηλεκτροκαρδιογραφήματα και λοιπό υλικό – Βιβλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γυρίζουν σελίδα 3 κορυφαίες ασφαλιστικές

Στη Βουλή το νομοσχέδιο «Γκάγκα»: Τι προβλέπει για νοσοκομεία, γιατρούς και ιατρική εκπαίδευση

gazzetta
gazzetta reader insider insider