Σρι Λάνκα: Στις Μαλδίβες ο πρόεδρος Ρατζαπάκσα - Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» η χώρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σρι Λάνκα: Στις Μαλδίβες ο πρόεδρος Ρατζαπάκσα - Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» η χώρα
Ο πρωθυπουργός ορίστηκε προσωρινός πρόεδρος.

Τελευταία Ενημέρωση 12:04

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κήρυξε η Σρι Λάνκα, λίγες ώρες μετά τη φυγή του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, με την αστυνομία να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας επ' αόριστον στη δυτική επαρχία, αυτή που περιλαμβάνει και την πρωτεύουσα Κολόμπο, με στόχο να περιοριστούν οι διαδηλώσεις.

«Αφού ο πρόεδρος εγκατέλειψε τη χώρα, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στη χώρα», δήλωσε ο Ντινούκ Κολομπάζ, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού, με τις δυνάμεις της τάξης να απαντούν κάνοντας χρήση δακρυγόνων σε μια προσπάθεια να τους εμποδίσουν να εισβάλουν σε αυτό. «Γίνονται διαδηλώσεις μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού στο Κολόμπο και χρειαζόμαστε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας για να ελέγξουμε την κατάσταση», εξήγησε αξιωματούχος της αστυνομίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αστυνομία έχει λάβει εντολή να καταστέλλει τις διαδηλώσεις που εμποδίζουν τη λειτουργία του κράτους.

Ο πρωθυπουργός ορίστηκε προσωρινός πρόεδρος

Προσωρινός πρόεδρος ορίστηκε ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.

Ο πρόεδρος Ρατζαπάξα δεν έχει ακόμη επισημοποιήσει την απόσυρσή του, ενώ και ο Βικρεμεσίνγκε αμφισβητείται από τους διαδηλωτές που κινητοποιούνται εδώ και τρεις μήνες.

Το Σύνταγμα προβλέπει, σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου, ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει προσωρινά τα προεδρικά καθήκοντα μέχρι την εκλογή από τη Βουλή ενός βουλευτή που θα ασκήσει την εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας, δηλ. τον Νοέμβριο του 2024.

Ο Ρατζαπάξα διέφυγε στις Μαλδίβες

Ο Ρατζαπάξα διέφυγε σήμερα στις Μαλδίβες, αφού πλήθος διαδηλωτών εισέβαλε στην κατοικία του το Σάββατο αναγκάζοντάς τον να την εγκαταλείψει, και αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα την παραίτησή του.

Ο 73χρονος πρόεδρος, που έχει δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί και ο οποίος προσπάθησε μάταια να διαφύγει από τη χώρα του και χθες Τρίτη, απογειώθηκε νωρίς σήμερα από το διεθνές αεροδρόμιο του Κολόμπο μαζί με τη σύζυγό του και έναν σωματοφύλακα με ένα Antonov-32, ανακοίνωσαν μέλη της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Αξιωματούχος του αεροδρομίου του Μαλέ, πρωτεύουσας των Μαλδίβων, επεσήμανε περίπου στη 01:30 σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε και οι τρεις επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν υπό αστυνομική συνοδεία σε άγνωστη προς το παρόν τοποθεσία.

Σύμφωνα με πηγές από το αεροδρόμιο του Κολόμπο, το αεροσκάφος παρέμεινε επί περισσότερη από μία ώρα στον διάδρομο απογείωσης, αναμένοντας να λάβει άδεια να προσγειωθεί στις Μαλδίβες. «Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τελικά όλα τελείωσαν καλά», δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι σχεδίαζε να φύγει με πλοίο, αφού στελέχη της υπηρεσίας μετανάστευσης στο αεροδρόμιο του Κολόμπο φέρονται να τον απώθησαν με ταπεινωτικό τρόπο. Ένα πολεμικό πλοίο είχε ήδη χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά του αρχηγού του κράτους το Σάββατο από το προεδρικό μέγαρο, το οποίο πολιορκούσαν διαδηλωτές, στο λιμάνι του Τρινκομάλε, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο πρόεδρος και η σύζυγός του πέρασαν την προηγούμενη νύχτα σε στρατιωτική βάση κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, αφού έχασαν τέσσερις πτήσεις που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η δυναστεία των Ρατζαπάξα τελειώνει με ταπεινωτικό τρόπο

Η πολιτική δυναστεία των Ρατζαπάξα κυριάρχησε στα πολιτικά πράγματα της Σρι Λάνκα από τα χρόνια του 2000 ως τον Απρίλιο, όταν οι διαδηλώσεις των πολιτών που πυροδότησαν οι τεράστιες ελλείψεις καυσίμων και τροφίμων ξέφυγαν από κάθε έλεγχο.

Η Σρι Λάνκα, η άλλοτε Κεϋλάνη, βιώνει την πιο σοβαρή πολιτικοοικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της το 1948. Η κατάσταση δεν συγκρίνεται ούτε καν με την περίοδο του βάρβαρου εμφυλίου πολέμου με τους αυτονομιστές Τίγρεις των Ταμίλ, που συνέτριψε ο στρατός υπό την ηγεσία του Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, άλλοτε στρατιωτικού, την εποχή υπουργού Άμυνας, το 2009.

Η τρέχουσα κρίση αποδίδεται κυρίως στην πανδημία του νέου κορονοϊού, που σακάτεψε τον τουριστικό τομέα και στράγγιξε τα εμβάσματα των μεταναστών στο εξωτερικό. Οι περικοπές φόρων που προώθησαν οι Ρατζαπάξα άνοιξαν πελώρια τρύπα στα έσοδα του κράτους, ενώ η απαγόρευση των χημικών λιπασμάτων έπληξε επίσης τον πρωτογενή τομέα, προτού αρθεί.

Οι συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προκειμένου να συναφθεί δανειακή συμφωνία δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν παρά αργότερα φέτος ή στις αρχές της νέας χρονιάς, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση να ζητήσει περισσότερη βοήθεια από τη γειτονική Ινδία και από την Κίνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χαλκιδική: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου τουρίστα

Δίκη Λιγνάδη: Σήμερα η ανακοίνωση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider