Κοντονής: Νέα κατάθεση για την ψήφιση των Ποινικών Κωδίκων επί ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom
Μοιράσου το
Κοντονής: Νέα κατάθεση για την ψήφιση των Ποινικών Κωδίκων επί ΣΥΡΙΖΑ
Η πρώτη έρευνα είχε τεθεί στο αρχείο χωρίς να κληθεί να καταθέσει ο καταγγέλλων πρώην υπουργός ο οποίος τελικά έδωσε κατάθεση για την υπόθεση τον περασμένο Απρίλιο.

Συμπληρωματική κατάθεση έδωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας που διενεργείται με αφορμή δηλώσεις του περί «δόλιας επίσπευσης» της επικύρωσης του Ποινικού Κώδικα τον Ιούνιο του 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ωφεληθούν συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι από τη μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Ο κ. Κοντονής κλήθηκε στο Πταισματοδικείο σε συμπληρωματική κατάθεση στο πλαίσιο της έρευνας των εισαγγελικών αρχών η οποία, μετά από αρχειοθέτηση της υπόθεσης, εκκίνησε εκ νέου, τον περασμένο Μάρτιο. Η δικογραφία ανασύρθηκε με εντολή της Εισαγγελίας Εφετών έπειτα από νεότερες δηλώσεις του πρώην υπουργού, τον Μάρτιο του 2021, στις οποίες επαναβεβαίωσε όσα είχε ισχυριστεί προ μηνών περί σκοπιμοτήτων που είχαν «επισπεύσει» την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα μία βδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019.

Η πρώτη έρευνα είχε τεθεί στο αρχείο χωρίς να κληθεί να καταθέσει ο καταγγέλλων πρώην υπουργός ο οποίος τελικά έδωσε κατάθεση για την υπόθεση τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρώην υπουργού που οδήγησαν στην επανεξέταση της υπόθεσης, για την μετατροπή του ποινικού χαρακτηρισμού της δωροδοκίας «άλλαξε δολίως διάταξη κειμένου». Ο κ. Κοντονής είχε πει επίσης ότι «υπήρξε σκοπιμότητα, το λέω ευθέως έτσι ώστε κάποιες δίκες να οδηγηθούν στο αρχείο προεκλογικά. Έχω υπόψιν μου συγκεκριμένες υποθέσεις και αν με καλέσει οποιαδήποτε δημόσια αρχή ή η Δικαιοσύνη, είμαι έτοιμος να καταθέσω. Εάν κληθώ θα τα πω αυτά τα οποία γνωρίζω, θα τα καταθέσω».

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής του κατάθεσης ο πρώην υπουργός δήλωσε πως έδωσε διευκρινίσεις που «μου ζητήθηκαν από την Εισαγγελική Αρχή σχετικά με το ζήτημα της ψήφισης του νέου Ποινικού Κώδικα και θέλω να σας αναφέρω ότι όσα είχα πει την προηγούμενη φορά στην κατάθεσή μου, ισχύουν απολύτως». Τόνισε επίσης:

«Αποτελεί ακραίο σημείο διαπλοκής της πρώην κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της ολιγαρχίας, ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε και ψηφίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας και θέλω να επαναλάβω και αυτό: Ορισμένοι οι οποίοι οργάνωσαν και μεθόδευσαν αυτή τη διαδικασία, να μην κρύβονται πίσω από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, γιατί όσο προσπαθούν να κρύβονται τόσο αποκαλύπτονται οι ευθύνες τους».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα γεγονότα, ο κ. Κοντονής απάντησε: «Αναφέρθηκα σε όσα μου ζήτησε να διευκρινίσω ο κ. εισαγγελέας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.