ΗΠΑ: Η Γερουσία προωθεί αντιμονοπωλιακό ν/σ στην τεχνολογία - Τι σημαίνει για Apple, Amazon, Google

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Η Γερουσία προωθεί αντιμονοπωλιακό ν/σ στην τεχνολογία - Τι σημαίνει για Apple, Amazon, Google
Ο Αμερικανικός Νόμος για την Καινοτομία και την Επιλογή στο Διαδίκτυο ψηφίστηκε δικομματικά, θέτοντάς τον σε μια πορεία δυνητικά να εγκριθεί από την ολομέλεια της Γερουσίας.

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της αμερικανικής Γερουσίας ψήφισε με 16-6 την Πέμπτη για να προωθήσει ένα σημαντικό νομοσχέδιο για τον ανταγωνισμό στον τομέα της τεχνολογίας, το οποίο ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι είναι η καλύτερη απόπειρα για μεταρρύθμιση της νομοθεσίας από τους βουλευτές.

Ο Αμερικανικός Νόμος για την Καινοτομία και την Επιλογή στο Διαδίκτυο ψηφίστηκε δικομματικά, θέτοντάς τον σε μια πορεία δυνητικά να εγκριθεί από την ολομέλεια της Γερουσίας.

Η ομόλογη επιτροπή στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη προωθήσει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο και η κίνησή του στη Γερουσία θα μπορούσε να δώσει ώθηση και σε αυτό το νομοσχέδιο. Ενώ ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη εξετάσει εάν θα υποστηρίξει τη συγκεκριμένη νομοθεσία, έχει υποστηρίξει γενικά τις προσπάθειες για αύξηση του ανταγωνισμού και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εγκαταστήσει προοδευτικούς ηγέτες στις αντιμονοπωλιακές υπηρεσίες.

Το νομοσχέδιο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Amazon, την Apple και την Google ειδικότερα, αν και όπως είναι γραμμένο επί του παρόντος θα ισχύει και για άλλες μεγάλες πλατφόρμες όπως το Meta και το TikTok. Το νομοσχέδιο απαγορεύει στις κυρίαρχες πλατφόρμες, που ορίζονται με κριτήρια συμπεριλαμβανομένης της βάσης χρηστών και της κεφαλαιοποίησης, να κάνουν διακρίσεις σε βάρος άλλων επιχειρήσεων που βασίζονται στις υπηρεσίες του, σε αυτό που μερικές φορές αναφέρεται ως αυτοπροτίμηση.

Πώς επηρεάζονται οι Big Tech;

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, πως η Amazon δεν θα μπορούσε απλώς να αποφασίσει να καταχωρήσει τα δικά της προϊόντα υψηλότερα στην κατάταξη αναζήτησης από τις καταχωρίσεις τρίτων ανταγωνιστών. Και η Apple και η Google δεν θα μπορούσαν άδικα να κατατάξουν τις δικές τους εφαρμογές υψηλότερα από τους αντιπάλους τους στα δικά τους app stores. Η ίδια αρχή θα ισχύει και για τη μηχανή αναζήτησης της Google.

Οι γερουσιαστές συνέβαλαν περισσότερες από 100 τροπολογίες στο νομοσχέδιο μέχρι την Πέμπτη, αλλά μόνο λίγες συζητήθηκαν, καθώς η γερουσιαστής Amy Klobuchar, η οποία προεδρεύει της υποεπιτροπής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και ηγήθηκε του νομοσχεδίου με το μέλος της πλήρους επιτροπής Chuck Grassley, προέτρεψε για την αποτελεσματικότητα και υποσχέθηκε να συνεχίσει να εργάζεται πάνω σε σχετικές ανησυχίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider