Υπουργείο Μετανάστευσης: Δεν εκχωρούμε σε ΜΚΟ την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπουργείο Μετανάστευσης: Δεν εκχωρούμε σε ΜΚΟ την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης στα ελληνικά χωρικά ύδατα
Αφορμή γι' αυτή την επισήμανση αποτέλεσε η χθεσινή κοινή αντίδραση 19 ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Προσφυγικό για την απόρριψη της εγγραφής της οργάνωσης «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)» στο Μητρώο ΜΚΟ του υπουργείου.

Το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης στα ελληνικά χωρικά ύδατα η αρμοδιότητα αυτή να εκχωρείται από την επίσημη Πολιτεία σε οποιαδήποτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση, κατέστησε σαφές ο Ευάγγελος Κωνσταντίνου, ειδικός γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων του εν λόγω υπουργείου, μιλώντας στο 1ο Φόρουμ Ακεραιότητας, που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Αφορμή γι' αυτή την επισήμανση αποτέλεσε η χθεσινή κοινή αντίδραση 19 ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Προσφυγικό για την απόρριψη της εγγραφής της οργάνωσης «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)» στο Μητρώο ΜΚΟ του υπουργείου.

«Πρόκειται για τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, μια περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη που η προστασία και η φύλαξή της δεν σχετίζεται αποκλειστικά με το Μεταναστευτικό, αλλά και με την πρόληψη φαινομένων που άπτονται θεμάτων εθνικής ασφαλείας, κατασκοπείας, λαθρεμπορίου, εκμετάλλευσης, τρομοκρατίας και αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας. Με αυτό το σκεπτικό, φέραμε στη Βουλή και τη διάταξη για την οριοθέτηση ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα για έρευνα και διάσωση, υποκαθιστώντας απροκάλυπτα το Λιμενικό Σώμα, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές και ενθαρρύνοντας τα κυκλώματα λαθροδιακινητών να συνεχίσουν τη δράση τους», τόνισε σχετικά ο Κωνσταντίνου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και για όποιον διατείνεται ότι σκοπός του είναι, «γενικώς και αορίστως, "η ανάπτυξη δραστηριότητας υπέρ των υπό απέλαση προσώπων", εγείροντας ανησυχίες ως προς το είδος της δραστηριότητας αυτής, εφόσον το εξαιρεί ρητώς και τεχνηέντως δεν το εντάσσει στο πλαίσιο της νομικής υποστήριξής τους, που σε κάθε περίπτωση αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».

Αναφερόμενος στο Μητρώο Μελών ΜΚΟ, ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι στα αιτήματα εγγραφής (τα οποία απορρίφθηκαν) περιλαμβάνονταν πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για μαστροπεία, αρπαγή, εκβίαση, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, οπλοκατοχή, πλαστογραφία, ανθρωποκτονία από πρόθεση και άλλα παραπτώματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παράθεσε, μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί ο αρχικός έλεγχος περίπου 6.000 αιτήσεων για εγγραφή στο Μητρώο Μελών ΜΚΟ, ενώ στο Μητρώο των ΜΚΟ έχουν εγγραφεί 53 φορείς, 29 βρίσκονται στην Α' και 26 στη Β' φάση και έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις 115 Οργανώσεων, αρκετές εκ των οποίων έχουν επανυποβάλλει αιτήσεις.

Τα αποτελέσματα έρευνας για τη διαφθορά στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, του οποίου κεντρικό μήνυμα ήταν το «Ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς», παρουσιάστηκε ηλεκτρονική δημοσκόπηση για τη διαφθορά, σε δείγμα περίπου 800 ατόμων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 97% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η διαφθορά είναι «πολύ» και «αρκετά σημαντικό» πρόβλημα στην Ελλάδα. Ως προς τους φορείς οι οποίοι είναι πιο εκτεθειμένοι σε φαινόμενα διαφθοράς, το 62% του δείγματος απάντησε ότι είναι ο χώρος των δημοσίων έργων και των προμηθειών, το 59% το πολιτικό σύστημα και το 48% τα ΜΜΕ. Επίσης, οι 3 στους 4 απάντησε θετικά στο ερώτημα εάν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης/φυσικών καταστροφών/πανδημιών αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης φαινομένων διαφθοράς.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες ύπαρξης του φαινομένου θεωρήθηκε από τους ερωτηθέντες, κατά σειρά, η ατιμωρησία των διεφθαρμένων, τα κόμματα και οι πελατειακές σχέσεις, ενώ το 87% υποστήριξε ότι η διαφθορά τιμωρείται σπάνια.

Τέλος, στο ερώτημα «εάν ήσασταν μάρτυρας περιστατικού διαφθοράς θα το καταγγέλλατε;», θετικά απάντησε το 56% και αρνητικά το 39%. Από τους τελευταίους ο ένας στους δύο δήλωσε ότι θα απέφευγε την καταγγελία διότι φοβάται, γιατί πιστεύει ότι δεν υπάρχει καμία προστασία για τους καταγγέλλοντες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανησυχία εκφράζουν 19 ΜΚΟ - Κινδυνεύουν να μείνουν «εκτός» του Μητρώου του υπουργείου Μετανάστευσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider