Ηχηρά μηνύματα Μητσοτάκη σε Μέρκελ για ελληνοτουρκικά - Σύμφωνο Σταθερότητας

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηχηρά μηνύματα Μητσοτάκη σε Μέρκελ για ελληνοτουρκικά - Σύμφωνο Σταθερότητας
Ηχηρά και κρυστάλλινα μηνύματα, ιδιαίτερα για τα ελληνοτουρκικά, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Τελευταία Ενημέρωση 13:15

Ηχηρά και κρυστάλλινα μηνύματα τόσο για τα ελληνοτουρκικά, όσο και τα δημοσιονομικά έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

«Η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ νωρίτερα τόνισε πως η Ελλάδα θέλει να έχει μόνο φίλους και εργάζεται σκληρά για να κρατά ανοιχτές τις θύρες του διαλόγου ως μοναδικό τρόπο επίλυσης διαφορών.

Εκτός από τα ελληνοτουρκικά, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Έλληνα Πρωθυπουργού στη στάση της Καγκελαρίου τόσο το 2015, όσο και πρόσφατα στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και στις αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας που βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.

«Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα. Αυτό είναι παρακαταθήκη και για το νέο σύμφωνο σταθερότητας» ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός εξήρε την «γενναία αλλαγή στάσης της καγκελαρίου στο Ταμείο Ανάκαμψης», κάτι που σχεδόν ανάγκασε την κ. Μέρκελ να αναφέρει στην δική της τοποθέτηση πως «πάντα ήταν υπέρ». «Με το Ταμείο Ανάκαμψης δείξαμε ότι μπορούμε να βρούμε σωστές λύσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να το επαναλαμβάνουμε συνεχώς», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σήμερα δεν είναι εστία κρίσης και παραγωγής ελλειμμάτων, και είναι πολύ διαφορετική από το 2015. Ενώ σημείωσε ότι υπήρξε αύξηση 20% των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία.

Απαντώντας σε ερώτηση η κ. Μέρκελ ειδικά για τα χρόνια της κρίσης ανέφερε ότι «είμασταν εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτη είναι η Ευρώπη σε σχέση με το ευρώ. Υπήρξαν πολλές κυβερνήσεις στην Ελλάδα με διαφορετικές αντιλήψεις για τα πράγματα. Τώρα για παράδειγμα δεν υπάρχει η ίδια αντίληψη για ιδιωτικοποιήσεις». Η κ. Μέρκελ επίσης θύμισε ότι σε καλούς καιρούς για την οικονομία, στην Ελλάδα δεν έγινε ότι πρέπει να γίνει ώστε να είναι θωρακισμένη για δύσκολους καιρούς.

Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

«Ως ο 8ος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή Άνγκελα μπορώ να αποτολμήσω σύντομη ανασκόπηση. Να μιλήσω για τη δική της σφραγίδα και να μιλήσω για τη σημερινή Ελλάδα που είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε τελευταία 10ετία. Δεν είναι εστία ελλειμμάτων. Είναι σύγχρονο κράτος. Το αναγνωρίζουν και οι δικοί σας επιχειρηματίες. Έτσι εξηγείται η αύξηση των εισαγωγών, το γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις, η εξαγορά start ups από από Γερμανούς και ο υπερ-διπλάσιος αριθμός Γερμανών τουριστών.

Η Ελλάδα και η ΕΕ δοκιμάστηκαν από δύσκολες αποφάσεις που μετατράπηκαν σε λαϊκισμό. Άλλωστε και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες. Ούτε η λιτότητα ούτε τα φθηνά συνθήματα άντεξαν. Η ΕΕ απέδειξε ότι οι μεγάλες αποφάσεις την τοποθετούν στη σωστή πλευρά, ενώ η Ελλάδα ωρίμασε.

Σε όλα αυτό το διάστημα η Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική στις οριακές στιγμές. Όπως το 2015, όταν απέναντι από κορυφαίους υπουργούς της αρνήθηκε το Grexit. Το βάρος των πολιτικών αποφάσεων κρίνεται στη ζυγαριά της αναγκαιότητας. Και έτσι η ΕΕ των αυστηρών δημοσιονομικών πλαισίων εξελίχθηκε στην ΕΕ της κοινής υγειονομικής άμυνας και του Ταμείου ανάκαμψης. Όλ’ αυτά έχουν το βάρος και της δικής σας τάσης. Καθώς η ΕΕ προχωρά με ομοφωνία αυτό γίνεται με συμφωνίες. Ήταν γενναία η αλλαγή στάσης της καγκελαρίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Είδε την αναγκαιότητα στήριξης των πιο αδύναμων οικονομικών για να αντιμετωπίσουν την κρίση που δεν είχαν καμία ευθύνη.

Η μάχη κατά του covid είχε και χρώμα ελληνικό. Η Ελλάδα μπήκε πρώτη στη μάχη κατά της πανδημίας, εισηγήθηκε το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, ενώ πέτυχε με μεταρρυθμίσεις να επαναφέρει τη δική της οικονομία σε τροχιά προόδου. Δεν ήταν εύκολος δρόμος, καθώς την ίδια περίοδο είχαμε εξωτερικές προκλήσεις, και ανοιχτές κρίσεις, όπως με την επιθετικότητα των γειτόνων μας πέρυσι το καλοκαίρι κάτι που διαρκεί με στόχο την Ευρώπη και τη Δύση.

Εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας (σ.σ. με την Τουρκία). Φοβάμαι όμως ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους και το αποδεικνύει υπογράφοντας συμφωνίες-συνεργασίας με όλα τα γειτονικά κράτη. Δεν ανεχόμαστε ούτε απειλές ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων μας. Τα ζητήματα αυτά θα απασχολήσουν και τη νέα ηγεσία της Γερμανίας. Μαζί της προσδοκώ να διευρύνω τις σχέσεις μας. Θέλω να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον μιας νέας ανεξάρτητης και ισχυρής Ευρώπης. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα. Αυτό είναι παρακαταθήκη και για το νέο σύμφωνο σταθερότητας. Και το Γάλλο-γερμανικό σύμφωνο και η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να αποτελέσουν το πρόπλασμα μιας ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας. Βαθαίνοντας την δημοκρατία και περιορίζοντας τις ανισότητες. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα και για τη Γερμανία. Θα βαδίσουμε σε αυτό με οπλισμένοι με το ρήμα της καγκελαρίου «Προσπαθώ, προσπάθησα» και την εμπειρία της εποχής της, μια περιόδου με κυματισμούς που κατέληγε όμως σε ήρεμα νερά. Σας αποχαιρετώ με σεβασμό, η Αθήνα σας περιμένει πάντα ως φίλη».

Οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη φιλόξενη υποδοχή.

Όποιος έχει μία ποιότητα πολιτισμού και ζωής δεν μπορεί να αφήνει έξω την Αθήνα. Όταν κάνει κανείς πολιτική θα πρέπει να έχει στο βλέμμα του την ιστορία.

Οι σχέσεις Γερμανίας Ελλάδας ήταν πάντα ζωντανές. Την εποχή που τέθηκε το θέμα του ευρώ, είχα επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Στο τέλος βρήκαμε μία πορεία ένα κοινό βηματισμό και η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ΕΕ.

Στη συνέχεια είχαμε να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό και αποδείξαμε πως μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες. Και η συμφωνία με την Τουρκία μας έδειξε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί. Και χθες και σήμερα είπαμε πως θα πρέπει να ισχύει το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να βρίσκουμε λύσεις

Στις διμερείς μας σχέσεις αποδείξαμε πως μπορούμε να δουλέψουμε πολύ καλά, γι' αυτό και στήριξα το Ταμείο Ανάκαμψης.

Είναι σημαντικό χώρες όπως η Ελλάδα να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μακροχρόνιες επενδύσεις.

Σήμερα συνομίλησα με νέους ανθρώπους στο Ινστιτούτο Γκέτε. Εδώ κάποιος μπορεί να γνωρίσει την Ελλάδα και εκτός τουρισμού. Θα υπάρξει εξίσου καλή συνεργασία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από πλευράς μου θα ήθελα να ευχαριστήσω γι’ αυτή τη συνεργασία. Μπορεί πολλά να μάθει κανείς και να διδαχθεί από την Ελλάδα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μέρκελ σε ΠτΔ: Ο διάλογος ήταν πάντα το κλειδί για την εξεύρεση λύσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider