Φάμελλος: Η ακρίβεια δεν ξορκίζεται με αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φάμελλος: Η ακρίβεια δεν ξορκίζεται με αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση
Σημειώνει ότι στον επίλογο δε της συζήτησης, ο υπουργός ΠΕΝ, κ. Σκρέκας, ανέδειξε έξι σημεία, για να αποδείξει ότι είναι ελλιπείς οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα.

Απάντηση στη χθεσινή αγόρευση στην Βουλή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, δίνει με σημερινή του ανακοίνωση ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Σημειώνει ότι στον επίλογο δε της συζήτησης, ο υπουργός ΠΕΝ, κ. Σκρέκας, ανέδειξε έξι σημεία, για να αποδείξει ότι είναι ελλιπείς οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα και προσθέτει: "Εκμεταλλεύτηκε δε την κοινοβουλευτική διαδικασία, μιλώντας τελευταίος, ώστε να μη λάβει τη δέουσα απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τους στέλνουμε λοιπόν γραπτά την απάντηση".

Ακολούθως απαντά στα συγκεκριμένα σημεία:

Σημείο 1ο

Σαφώς ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε με απόλυτη σαφήνεια δύο ερωτήματα: Πρώτον γιατί ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε το σχέδιο της ΑΜΚ της ΔΕΗ από το Βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και δεύτερον πως και εάν διέρρευσε η πληροφορία στο Χρηματιστήριο. Ο κ. Μητσοτάκης είχε δύο επιλογές, είτε να ανακοινώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ -ως όφειλε- είτε να προστατεύσει την πληροφορία από διαρροές, εφόσον επέλεξε να την αποκρύψει από τους πολίτες. Εκ του αποτελέσματος στο Χρηματιστήριο είναι προφανές ότι δεν έγινε τίποτα από τα ανωτέρω αλλά δεν ακούσαμε και καμία δικαιολογία χθες στη Βουλή.

Σημείο 2ο

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι δεν παίρνει μέτρα για την ακρίβεια όπως κάνουν άλλες χώρες και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ισπανίας και στον Πέδρο Σάντσεθ, που «φρόντισε να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα κατώτατα επίπεδα που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μάλιστα στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Προχωράμε σε ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, πετρέλαιο κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ. Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης. Μείωση 50% για βενζίνη. Μείωση 93% - αυτά είναι τα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ε.Ε.- μείωση 93% -σχεδόν αναστολή - για το πετρέλαιο θέρμανσης».

Ο κ. Σκρέκας αντί να τοποθετηθεί, εκ μέρους της κυβέρνησης, για το αν προτίθεται να μειώσει τον ΕΦΚ σε αγαθά που επιβαρύνουν απευθείας την τσέπη του πολίτη και το κόστος ενός νοικοκυριού, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα μπερδεύοντας τη μείωση του ΕΦΚ με την επίπτωση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, μπλέκοντας μέχρι και τη Γαλλία και τη Νορβηγία. Είναι προφανής ο πανικός και το αδιέξοδο. Καλύτερα να ξαναδιαβάσουν τα πρακτικά και να βρουν τι πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί επί αυτών των προτάσεων δεν απάντησε κανείς σήμερα.

Σημείο 3ο

Ο κ. Σκρέκας αμφισβήτησε από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι η ΔΕΗ αναμένει κέρδη 8 δισ. ευρώ κέρδη τα επόμενα έτη και ως εκ τούτου υπάρχει σοβαρή απώλεια για το δημόσιο από τη μη συμμετοχή του στην ΑΜΚ της ΔΕΗ. Του προτείνουμε να συνεννοηθεί απευθείας με τον κο Στάσση στη ΔΕΗ. Γιατί ο κος Στάσσης έχει δημοσιοποιήσει ότι μόνο τα λειτουργικά κέρδη της ΔΕΗ φέτος θα ανέλθουν στα 900 εκατομμύρια, το 2024 θα έχουν φτάσει στα 1,3 δισ. ευρώ και μέχρι το 2026 θα ανέλθουν στα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ από χρήση του 2023 προβλέπεται να επαναληφθεί η καταβολή μερίσματος. Αυτό μάς δίνει λειτουργικά κέρδη πενταετίας σχεδόν 8 δισ. ευρώ. Και φυσικά η ζημία του δημοσίου αν απωλέσει την πλειοψηφική του συμμετοχή δεν θα περιορίζεται μόνο σε αυτά. Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και η διοίκηση της ΔΕΗ πρέπει να σέβονται τους κανόνες μιας εισηγμένης εταιρείας και να είναι πολύ προσεκτικοί στις ανακοινώσεις και δηλώσεις τους, γιατί τουλάχιστον εμείς τις διαβάζουμε.

Σημείο 4ο

Ο Αλέξης Τσίπρας σαφέστατα κατέκρινε τη μη συμμετοχή των παλαιών μετόχων, δηλαδή του Δημοσίου, στην ΑΜΚ της ΔΕΗ. Η σχετική ανακοίνωση Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ είναι ξεκάθαρη: «Στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν -σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας».

Ο κ. Σκρέκας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για αυτή τη φράση γιατί μάλλον πιστεύει ότι θα κρατήσει το δημόσιο το 51%. Τον πληροφορούμε ότι όλη η Ελλάδα κατάλαβε το αντίθετο, ότι δηλαδή εκχωρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη την πλειοψηφία και γίνεται μειοψηφία.

Σημείο 5ο

Ο κ. Σκρέκας κατηγόρησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος ανέδειξε το παράδειγμα της Γερμανίας όπου οι δημοτικές επιχειρήσεις συμμετέχουν στα δίκτυα διανομής και παραγωγής ενέργειας και οι ενεργειακές κοινότητες έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο στην ενεργειακή αγορά. Το συνέδεσε δε με το (άσχετο) αντεπιχείρημα της υψηλής τιμής ρεύματος στη Γερμανία.

Δεν ξέρουμε αν θα προτιμούσε το μοντέλο των ιδιωτικών επιχειρήσεων ενέργειας που χρεοκοπούν αυτές τις ημέρες στη Μεγάλη Βρετανία αφήνοντας ξεκρέμαστους εκατομμύρια καταναλωτές αλλά του θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο ίδιος ανακοίνωσε πρόγραμμα επιδότησης ΟΤΑ για ενεργειακές κοινότητες για την καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Πρέπει να διαλέξει, ή ο Ευκλείδης είχε δίκιο ή το πρόγραμμά του πρέπει να ακυρωθεί.

Φυσικά δεν μας εκπλήσσει η τοποθέτηση του κ. Σκρέκα, με δεδομένο ότι η ΝΔ είναι ενάντια του δημόσιου χαρακτήρα (όλων) των καίριων υποδομών και φυσικών μονοπωλίων της χώρας, και κατά των ενεργειακών κοινοτήτων, για αυτί, εδώ και δύο χρόνια κάνει ότι μπορεί για να τις αποδυναμώσει.

Σημείο 6ο

Σταθερός στις συνήθειες του ο κ. Σκρέκας αμφισβήτησε το δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μιλάει για τη ΔΕΗ. Ας του θυμίσουμε λοιπόν κάποια στοιχεία:

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ακυρώθηκε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης Σαμαρά για τεμαχισμό και πώληση των πλέον κερδοφόρων μονάδων της ΔΕΗ (θυμίζουμε το περίφημο σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ), ο δανεισμός της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ, οι τιμές του ρεύματος μειώθηκαν κατά 12% μεσοσταθμικά, η ρευστότητα της επιχείρησης ενισχύθηκε, αποπληρώθηκαν παλαιές οφειλές και δρομολογήθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε ΑΠΕ που διασφάλιζε την αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας.

Τα στελέχη της ΝΔ, ακόμα και πριν τις εκλογές του 2019, με τη συμβολή του κ. Σκρέκα ακολούθησαν μια στρατηγική που τη γνωρίζουν πολύ καλά καθώς την εφάρμοσαν στο παρελθόν (πχ Ολυμπιακή): τη στρατηγική αρχικά της απαξίωσης και κατόπιν του ξεπουλήματος των πιο κερδοφόρων κομματιών της ΔΕΗ και των ενεργειακών υποδομών της χώρας μας.

Αν θέλει να συγκριθούμε για το θέμα της ΔΕΗ του προτείνουμε ένα πεδίο που το ξέρουν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρηματίες πολύ καλά:

1. από το 2015 έως το 2019 δεν υπήρξε ούτε ένα ευρώ αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ, από το 2019 μέχρι και σήμερα, έχουμε μόνο αυξήσεις που δυστυχώς θα συνεχιστούν όσο είναι η ΝΔ κυβέρνηση.

2. ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε και στήριξε το δημόσιο χαρακτήρα των ενεργειακών φορέων ενώ η ΝΔ απλά τα ξεπουλάει όλα.

Για αυτά τι έχει να μας πει;

Κλείνοντας αναφέρει ακόμη: "Το ερώτημα όμως που δεν απαντά η κυβέρνηση είναι πολύ απλό: Σε ποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα προχωρήσει για να σταματήσει ή να περιορίσει το κύμα ακρίβειας που συνεχίζει να κλιμακώνεται; Γιατί οι υποσχέσεις και τα ευχολόγια δεν μπορούν να μειώσουν το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider