Ο Mario Draghi έχει δίκιο: Η Ευρώπη πρέπει να επαναπροσδιορίσει την προσέγγισή της στην καινοτομία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Mario Draghi έχει δίκιο: Η Ευρώπη πρέπει να επαναπροσδιορίσει την προσέγγισή της στην καινοτομία
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Mario Draghi, η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης φαίνεται να έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Mario Draghi, η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης φαίνεται να έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες: το μερίδιο της ΕΕ στο παγκόσμιο ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί σε ποσοστό που αγγίζει μόλις το 17% και η παραγωγικότητα των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει την παραγωγικότητα της ΕΕ κατά 20% το 2022.

Το χάσμα παραγωγικότητας της Ευρώπης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιβράδυνση της τεχνολογικής ανάπτυξης, καινοτομίας και προσαρμογής, όπως αναφέρει ο Mario Draghi: «Με τον κόσμο να είναι στο κατώφλι της επανάστασης της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει κολλημένη σε “ενδιάμεσες" & τεχνολογίες και βιομηχανίες του περασμένου αιώνα». Για να καλύψει το χαμένο έδαφος, η ΕΕ πρέπει να απελευθερώσει την δυναμική της σε ό,τι αφορά την καινοτομία. Δεν είναι ότι η Ευρώπη υστερεί σε ταλέντο ή δυνατότητες για καινοτομία - δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, καθημερινά συνεργαζόμαστε με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που αγωνίζονται κάτω από το βάρος της συμμόρφωσης και των ευρωπαϊκών κανονισμών. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να επιφέρει οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι τώρα. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Public First για λογαριασμό της Google δείχνει ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη από μόνη της θα μπορούσε να προσθέσει 1,2 τρισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ το 59% των Ευρωπαίων συμφωνεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ωφελήσει την κοινωνία.

Από πολλές απόψεις, η Ευρώπη είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία. Διαθέτει ένα καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό και μια ενιαία αγορά που θα μπορούσε να βοηθήσει τις νέες καινοτομίες να επεκταθούν γρήγορα προς όφελος όλων. Για να επιτευχθεί όμως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την Τεχνητή Νοημοσύνη, χρειάζεται η ΕΕ να προσαρμόσει την προσέγγισή της. Η έκθεση του Mario Draghi είναι σαφής σχετικά με το τι εμποδίζει την ευρωπαϊκή υιοθέτηση της τεχνολογίας: αντιφατικοί και περιοριστικοί κανονισμοί και ανάγκη για περαιτέρω χρηματοδότηση και συντονισμό στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), τις υποδομές και τις δεξιότητες.

Καταρχάς, ο Mario Draghi έχει δίκιο ότι η προσέγγιση της ΕΕ που δίνει έμφαση στο ρυθμιστικό πλαίσιο, συγκρατεί την Ευρώπη - αποτρέποντας τους επενδυτές, αναστέλλοντας την καινοτομία και περιορίζοντας τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο της τεχνολογικής καινοτομίας. Οι επικριτές θα ισχυριστούν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ενέχει κινδύνους και πρέπει να ρυθμιστεί, και έχουν δίκιο - γι' αυτό η Google υποστήριξε τη νομοθετική πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι η εσφαλμένη χρήση του ΑΙ, η παραπληροφόρηση ή τα λάθη - είναι η απώλεια της ευκαιρίας.

Από το 2019, η ΕΕ έχει εισαγάγει πάνω από 100 νομοθετικές πράξεις που επηρεάζουν την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία. Η πρόκληση όμως δεν συνίσταται μόνο στον τεράστιο αριθμό των κανονισμών - αλλά στην πολυπλοκότητα. Οι κανονισμοί είναι συχνά αντικρουόμενοι, μη δοκιμασμένοι και δεν εφαρμόζονται με συνέπεια. Για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες, η πληθώρα των κανόνων προκαλεί δυσκολίες στην ανάπτυξη, το λανσάρισμα ή, ακόμη και, τη χρήση νέων ψηφιακών προϊόντων.

Για τους διεθνείς επενδυτές, η επιβάρυνση από τους κανονισμούς αποτελεί «ναρκοπέδιο» που αποτρέπει το λανσάρισμα νέων ψηφιακών εργαλείων για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Πάνω από το 60% των μεγάλων μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν αναγνωρίσει τους κανονισμούς ως το βασικό εμπόδιο για τις επενδύσεις.

Ο δεύτερος βασικός τομέας που πρέπει να συγκεντρώσει επενδυτικά κονδύλια είναι η έρευνα και η ανάπτυξη. Οι ΗΠΑ δαπανούν υπερδιπλάσια ποσά από την ΕΕ για την Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D) του AI. Για να μπορέσει η ΕΕ να είναι πραγματικά ανταγωνιστική στον τομέα της Tεχνητής Nοημοσύνης, πρέπει να κάνει την έρευνα και την ανάπτυξη προτεραιότητα για όλους, καθώς και να καταστήσει τη χρηματοδότηση πιο προσιτή. Χωρίς τα κατάλληλα κίνητρα για την ανάπτυξη και την εμπορική αξιοποίηση της καινοτομίας της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Ευρώπη καταπνίγει το ταλέντο της και τις πιθανότητές της να δημιουργήσει περισσότερους εγχώριους τεχνολογικούς «μονόκερους».

Τρίτος τομέας είναι οι υποδομές. Οι καινοτομίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη είναι δυνατές μόνο με την κατάλληλη και υψηλής απόδοσης τεχνολογία υπολογιστικών συστημάτων, τα κέντρα δεδομένων (data centers) αλλά και με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα τα υποστηρίζουν. Για να καταστεί δυνατή η καινοτομία της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ΕΕ θα χρειαστεί να διαθέσει περισσότερους πόρους για τη χρηματοδότηση τέτοιων υποδομών, καθώς και να προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα κίνητρα αλλά και τη δυνατότητα να κάνει το ίδιο.

Τέλος, είναι απαραίτητο να εστιάσουμε στις δεξιότητες. Η τεχνολογική ανάπτυξη δεν θα είναι αποτελεσματική εάν οι άνθρωποι μείνουν πίσω. Δεδομένης της ποικιλομορφίας της, η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι η τεχνολογία ωφελεί κάθε επιχείρηση, οικονομία και άτομο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να επιταχύνει τον μετασχηματισμό των ψηφιακών δεξιοτήτων, θέτοντας την εκπαίδευση και τις δεξιότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης στο επίκεντρο μιας εκσυγχρονισμένης ευρωπαϊκής ατζέντας δεξιοτήτων και προσθέτοντάς την στα σχολικά προγράμματα σπουδών.

Για τις κυβερνήσεις που ξεκινούν αυτή την προσπάθεια, το κλειδί θα είναι η στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Την τελευταία δεκαετία, η Google συνεργάστηκε με κυβερνήσεις, συνδικάτα και ενώσεις μικρών επιχειρήσεων για να βοηθήσει περισσότερους από 13 εκατ. Ευρωπαίους να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες. Μέσω των γραφείων μας στην Ευρώπη, των καταναλωτικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών, των εκτεταμένων επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων και άλλων πρωτοβουλιών, υποστηρίζουμε πάνω από 179 δισ. ευρώ σε οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την ΕΕ. Ως Ευρωπαίος, είμαι περήφανος για αυτό το έργο, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες που επί του παρόντος παραμένουν αναξιοποίητες.

Η νέα πολιτική της ΕΕ ξεκινά σε μια κρίσιμη στιγμή, με περίπλοκες γεωπολιτικές προκλήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο εάν η Ευρώπη ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητά της. Η επόμενη ατζέντα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση αξιοποιώντας την ευκαιρία που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη για να γίνει η Ευρώπη μια περιοχή για επενδύσεις και ευκαιρίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:39

Χατζηδάκης: Αναγκαία μια εθνική συμμαχία κοινής λογικής

13:26

Γεωργιάδης: Το δίλημμα είναι «Μητσοτάκης ή η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην παρακμή»

13:17

Κλείνουν 18-22/5 οι σήραγγες των Τεμπών

13:13

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η εξαγορά της ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ απ' τη Μασούτης

13:00

Οι διανομές εντείνουν τη δυναμική αναβάθμισης των τραπεζών

12:51

Κεφαλογιάννη: Θέτουμε σταθερές βάσεις για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο τουριστικό μέλλον

12:40

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα είναι παρούσα εντός του ΕΛΚ για να στηρίξει μια ισχυρή Ευρώπη

12:29

Χριστοδουλίδης: Τα μεγάλα εθνικά θέματα, οικονομία, άμυνα και ασφάλεια, το μέλλον των χωρών μας δεν προσφέρονται για πειραματισμούς

12:20

Η ψηφιακή εποχή στην εκπαίδευση: Πώς τα σύγχρονα φροντιστήρια αλλάζουν τον τρόπο μελέτης

12:15

Ποιοτικές υπηρεσίες: Τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ένας σύγχρονος πάροχος ενέργειας

12:12

Στουρνάρας: Ο λαϊκισμός και οι εύκολες λύσεις έχουν πολύ μεγάλο κόστος

11:41

Βέμπερ: Οι πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελούν παράδειγμα για ολόκληρη την Ευρώπη

11:33

Άκμαν: Η πώληση μετοχών της Alphabet δεν αποτελούσε κίνηση εναντίον της εταιρείας

11:19

Πούτιν: Θα επισκεφθεί την Κίνα στις 19 και 20 Μαΐου

11:08

SpaceX: Οι μέτοχοι ενέκριναν split των μετοχών 5 προς 1

10:58

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή για τον ανασχεδιασμό του εκλογικού χάρτη στη Βιρτζίνια

10:49

Γερμανία: Ένας νεκρός από διαρροή χημικής ουσίας σε εργοστάσιο

10:41

Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζούς στη Νέα Υόρκη-2 νεκροί και 3 τραυματίες

10:37

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 18 Μαΐου έως 22

10:27

'Ενωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων: Τα εμπόδια για την κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ

10:14

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» κινητοποιεί ελληνικούς και ξένους ομίλους

09:43

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ 3,2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές

09:38

Κούβα: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας

09:31

Νέα θετικά μηνύματα προς αγορές και οίκους αξιολόγησης από την ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους

09:24

Ρωσία: Εννέα τραυματίες από ουκρανικό πλήγμα σε πολυκατοικία στο Μπέλγκορον

09:14

Οι μαγευτικές παραλίες της Ελαφονήσου

09:09

Λίβανος: Τουλάχιστον έξι νεκροι από ισραηλινό πλήγμα στην πόλη Χαρούφ

08:53

Τραμπ: Σκοτώθηκε ο νο2 του Ισλαμικού Κράτους παγκοσμίως

08:41

Σε δημογραφικό «κατήφορο» η Ελλάδα: Μόλις ένα στα 4 νοικοκυριά έχουν παιδιά - Ποιες χώρες απολαμβάνουν baby boom

08:40

Αυτές είναι οι 624 ελληνικές παραλίες με Γαλάζια Σημαία για το 2026

gazzetta
gazzetta reader insider insider