Ο Mario Draghi έχει δίκιο: Η Ευρώπη πρέπει να επαναπροσδιορίσει την προσέγγισή της στην καινοτομία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Mario Draghi έχει δίκιο: Η Ευρώπη πρέπει να επαναπροσδιορίσει την προσέγγισή της στην καινοτομία
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Mario Draghi, η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης φαίνεται να έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Mario Draghi, η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης φαίνεται να έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες: το μερίδιο της ΕΕ στο παγκόσμιο ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί σε ποσοστό που αγγίζει μόλις το 17% και η παραγωγικότητα των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει την παραγωγικότητα της ΕΕ κατά 20% το 2022.

Το χάσμα παραγωγικότητας της Ευρώπης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιβράδυνση της τεχνολογικής ανάπτυξης, καινοτομίας και προσαρμογής, όπως αναφέρει ο Mario Draghi: «Με τον κόσμο να είναι στο κατώφλι της επανάστασης της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει κολλημένη σε “ενδιάμεσες" & τεχνολογίες και βιομηχανίες του περασμένου αιώνα». Για να καλύψει το χαμένο έδαφος, η ΕΕ πρέπει να απελευθερώσει την δυναμική της σε ό,τι αφορά την καινοτομία. Δεν είναι ότι η Ευρώπη υστερεί σε ταλέντο ή δυνατότητες για καινοτομία - δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, καθημερινά συνεργαζόμαστε με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που αγωνίζονται κάτω από το βάρος της συμμόρφωσης και των ευρωπαϊκών κανονισμών. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να επιφέρει οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι τώρα. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Public First για λογαριασμό της Google δείχνει ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη από μόνη της θα μπορούσε να προσθέσει 1,2 τρισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ το 59% των Ευρωπαίων συμφωνεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ωφελήσει την κοινωνία.

Από πολλές απόψεις, η Ευρώπη είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία. Διαθέτει ένα καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό και μια ενιαία αγορά που θα μπορούσε να βοηθήσει τις νέες καινοτομίες να επεκταθούν γρήγορα προς όφελος όλων. Για να επιτευχθεί όμως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την Τεχνητή Νοημοσύνη, χρειάζεται η ΕΕ να προσαρμόσει την προσέγγισή της. Η έκθεση του Mario Draghi είναι σαφής σχετικά με το τι εμποδίζει την ευρωπαϊκή υιοθέτηση της τεχνολογίας: αντιφατικοί και περιοριστικοί κανονισμοί και ανάγκη για περαιτέρω χρηματοδότηση και συντονισμό στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), τις υποδομές και τις δεξιότητες.

Καταρχάς, ο Mario Draghi έχει δίκιο ότι η προσέγγιση της ΕΕ που δίνει έμφαση στο ρυθμιστικό πλαίσιο, συγκρατεί την Ευρώπη - αποτρέποντας τους επενδυτές, αναστέλλοντας την καινοτομία και περιορίζοντας τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο της τεχνολογικής καινοτομίας. Οι επικριτές θα ισχυριστούν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ενέχει κινδύνους και πρέπει να ρυθμιστεί, και έχουν δίκιο - γι' αυτό η Google υποστήριξε τη νομοθετική πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι η εσφαλμένη χρήση του ΑΙ, η παραπληροφόρηση ή τα λάθη - είναι η απώλεια της ευκαιρίας.

Από το 2019, η ΕΕ έχει εισαγάγει πάνω από 100 νομοθετικές πράξεις που επηρεάζουν την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία. Η πρόκληση όμως δεν συνίσταται μόνο στον τεράστιο αριθμό των κανονισμών - αλλά στην πολυπλοκότητα. Οι κανονισμοί είναι συχνά αντικρουόμενοι, μη δοκιμασμένοι και δεν εφαρμόζονται με συνέπεια. Για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες, η πληθώρα των κανόνων προκαλεί δυσκολίες στην ανάπτυξη, το λανσάρισμα ή, ακόμη και, τη χρήση νέων ψηφιακών προϊόντων.

Για τους διεθνείς επενδυτές, η επιβάρυνση από τους κανονισμούς αποτελεί «ναρκοπέδιο» που αποτρέπει το λανσάρισμα νέων ψηφιακών εργαλείων για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Πάνω από το 60% των μεγάλων μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν αναγνωρίσει τους κανονισμούς ως το βασικό εμπόδιο για τις επενδύσεις.

Ο δεύτερος βασικός τομέας που πρέπει να συγκεντρώσει επενδυτικά κονδύλια είναι η έρευνα και η ανάπτυξη. Οι ΗΠΑ δαπανούν υπερδιπλάσια ποσά από την ΕΕ για την Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D) του AI. Για να μπορέσει η ΕΕ να είναι πραγματικά ανταγωνιστική στον τομέα της Tεχνητής Nοημοσύνης, πρέπει να κάνει την έρευνα και την ανάπτυξη προτεραιότητα για όλους, καθώς και να καταστήσει τη χρηματοδότηση πιο προσιτή. Χωρίς τα κατάλληλα κίνητρα για την ανάπτυξη και την εμπορική αξιοποίηση της καινοτομίας της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Ευρώπη καταπνίγει το ταλέντο της και τις πιθανότητές της να δημιουργήσει περισσότερους εγχώριους τεχνολογικούς «μονόκερους».

Τρίτος τομέας είναι οι υποδομές. Οι καινοτομίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη είναι δυνατές μόνο με την κατάλληλη και υψηλής απόδοσης τεχνολογία υπολογιστικών συστημάτων, τα κέντρα δεδομένων (data centers) αλλά και με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα τα υποστηρίζουν. Για να καταστεί δυνατή η καινοτομία της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ΕΕ θα χρειαστεί να διαθέσει περισσότερους πόρους για τη χρηματοδότηση τέτοιων υποδομών, καθώς και να προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα κίνητρα αλλά και τη δυνατότητα να κάνει το ίδιο.

Τέλος, είναι απαραίτητο να εστιάσουμε στις δεξιότητες. Η τεχνολογική ανάπτυξη δεν θα είναι αποτελεσματική εάν οι άνθρωποι μείνουν πίσω. Δεδομένης της ποικιλομορφίας της, η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι η τεχνολογία ωφελεί κάθε επιχείρηση, οικονομία και άτομο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να επιταχύνει τον μετασχηματισμό των ψηφιακών δεξιοτήτων, θέτοντας την εκπαίδευση και τις δεξιότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης στο επίκεντρο μιας εκσυγχρονισμένης ευρωπαϊκής ατζέντας δεξιοτήτων και προσθέτοντάς την στα σχολικά προγράμματα σπουδών.

Για τις κυβερνήσεις που ξεκινούν αυτή την προσπάθεια, το κλειδί θα είναι η στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Την τελευταία δεκαετία, η Google συνεργάστηκε με κυβερνήσεις, συνδικάτα και ενώσεις μικρών επιχειρήσεων για να βοηθήσει περισσότερους από 13 εκατ. Ευρωπαίους να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες. Μέσω των γραφείων μας στην Ευρώπη, των καταναλωτικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών, των εκτεταμένων επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων και άλλων πρωτοβουλιών, υποστηρίζουμε πάνω από 179 δισ. ευρώ σε οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την ΕΕ. Ως Ευρωπαίος, είμαι περήφανος για αυτό το έργο, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες που επί του παρόντος παραμένουν αναξιοποίητες.

Η νέα πολιτική της ΕΕ ξεκινά σε μια κρίσιμη στιγμή, με περίπλοκες γεωπολιτικές προκλήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο εάν η Ευρώπη ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητά της. Η επόμενη ατζέντα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση αξιοποιώντας την ευκαιρία που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη για να γίνει η Ευρώπη μια περιοχή για επενδύσεις και ευκαιρίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:18

Βρεττού: Επιτάχυνση της λειτουργικής συγχώνευσης, σε ρυθμούς CrediaBank

07:15

Φορολογικές δηλώσεις: Αυτόματα τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες - Πώς θα λειτουργεί το νέο «ηλεκτρονικό» μπλόκο

07:09

Ο Τραμπ επιβάλλει επιπλέον δασμούς 35% στον Καναδά

07:07

Σε άλμα ανάπτυξης στοχεύει το κοινό σχήμα ΗΡΩΝ & nrg – Καταλύτης εξελίξεων και για τη λιανική

07:01

Και το όνομα αυτής CrediaBank - Big deal από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil - Καθαρή στρατηγική

23:54

Καραγκούνης για το νέο εργασιακό: «Αυτή είναι η πραγματική απάντηση που δεν θέλουν να ακούσεις»

23:45

Κίνα: Η στάθμη 25 ποταμών ξεπέρασε τα ασφαλή επίπεδα μετά τις καταρρακτώδεις βροχές

23:35

Η πρώτη Birkin του οίκου Hermès πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 8,58 εκατ. ευρώ

23:16

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq κόντρα στους δασμούς

23:05

Μεταναστευτικό: H Ύπατη Αρμοστεία OHE «για την πίεση που προκαλούν οι πρόσφατες αφίξεις στη Γαύδο και την Κρήτη»

22:48

Πετρέλαιο: Απώλειες πάνω από 2% με φόντο τους δασμούς

22:39

Ένας νεκρός και 4 αγνοούμενοι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης των Χούθι στο Eternity C

22:24

Φωτιά σε ξερά χόρτα και απορρίμματα στη Φυλή

22:16

Γάζα: Ο ΟΗΕ παρέδωσε καύσιμα για πρώτη φορά έπειτα από 130 ημέρες

22:08

Ντάιμον: Η ΕΕ έχει τεράστιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας - Χάνει τη μάχη από ΗΠΑ και Κίνα

21:46

Νετανιάχου: Έτοιμος να διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου στη Γάζα «υπό προϋποθέσεις»

21:31

ΗΠΑ: Δικαστής ανέστειλε ξανά το διάταγμα Τραμπ που ακυρώνει το δίκαιο του εδάφους

21:26

Χρυσός: Ήπια ανοδικά με το δολάριo να αντισταθμίζει τις εμπορικές εντάσεις

21:16

ΕΤΕ: Έκδοση πράσινου ομολόγου 750 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,75%

21:10

Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί τον Πάουελ για κακοδιαχείριση της Fed - Αιτία η ανακαίνιση των κεντρικών γραφείων

20:59

ΑΑΔΕ: Ενοποίηση υπηρεσιών φορολογικής εξυπηρέτησης στην Αττική

20:58

Δασμοί Τραμπ: Επίδειξη δύναμης ή αναβολή κινδύνου; Τα όρια των εμπορικών πολιτικών

20:42

Θεοδωρικάκος: Να καταδικαστεί από όλα τα κόμματα η τρομοκρατικού χαρακτήρα ενέργεια σε βάρος δημοσιογράφου

20:33

Γεραπετρίτης: Υπάρχει εν δυνάμει απειλή και η Ελλάδα οφείλει να είναι θωρακισμένη

20:27

Νέο ιστορικό υψηλό για το Bitcoin

20:16

Χρυσοχοΐδης: Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφή παραβατικότητας

20:06

Πυροσβεστική: 62 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

19:57

Ευρωαγορές: Έκανε το «4Χ4» ο Stoxx 600 - Ρεκόρ για τον FTSE 100

19:53

Eurobank: Κάτω από το 5% το ποσοστό της Helikon

19:45

Συμφωνία Λονδίνου-Παρισιού για πιλοτικό πρόγραμμα «ανταλλαγής μεταναστών»

gazzetta
gazzetta reader insider insider