Ο Mario Draghi έχει δίκιο: Η Ευρώπη πρέπει να επαναπροσδιορίσει την προσέγγισή της στην καινοτομία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Mario Draghi έχει δίκιο: Η Ευρώπη πρέπει να επαναπροσδιορίσει την προσέγγισή της στην καινοτομία
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Mario Draghi, η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης φαίνεται να έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Mario Draghi, η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης φαίνεται να έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες: το μερίδιο της ΕΕ στο παγκόσμιο ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί σε ποσοστό που αγγίζει μόλις το 17% και η παραγωγικότητα των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει την παραγωγικότητα της ΕΕ κατά 20% το 2022.

Το χάσμα παραγωγικότητας της Ευρώπης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιβράδυνση της τεχνολογικής ανάπτυξης, καινοτομίας και προσαρμογής, όπως αναφέρει ο Mario Draghi: «Με τον κόσμο να είναι στο κατώφλι της επανάστασης της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει κολλημένη σε “ενδιάμεσες" & τεχνολογίες και βιομηχανίες του περασμένου αιώνα». Για να καλύψει το χαμένο έδαφος, η ΕΕ πρέπει να απελευθερώσει την δυναμική της σε ό,τι αφορά την καινοτομία. Δεν είναι ότι η Ευρώπη υστερεί σε ταλέντο ή δυνατότητες για καινοτομία - δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, καθημερινά συνεργαζόμαστε με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που αγωνίζονται κάτω από το βάρος της συμμόρφωσης και των ευρωπαϊκών κανονισμών. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να επιφέρει οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι τώρα. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Public First για λογαριασμό της Google δείχνει ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη από μόνη της θα μπορούσε να προσθέσει 1,2 τρισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ το 59% των Ευρωπαίων συμφωνεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ωφελήσει την κοινωνία.

Από πολλές απόψεις, η Ευρώπη είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία. Διαθέτει ένα καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό και μια ενιαία αγορά που θα μπορούσε να βοηθήσει τις νέες καινοτομίες να επεκταθούν γρήγορα προς όφελος όλων. Για να επιτευχθεί όμως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την Τεχνητή Νοημοσύνη, χρειάζεται η ΕΕ να προσαρμόσει την προσέγγισή της. Η έκθεση του Mario Draghi είναι σαφής σχετικά με το τι εμποδίζει την ευρωπαϊκή υιοθέτηση της τεχνολογίας: αντιφατικοί και περιοριστικοί κανονισμοί και ανάγκη για περαιτέρω χρηματοδότηση και συντονισμό στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), τις υποδομές και τις δεξιότητες.

Καταρχάς, ο Mario Draghi έχει δίκιο ότι η προσέγγιση της ΕΕ που δίνει έμφαση στο ρυθμιστικό πλαίσιο, συγκρατεί την Ευρώπη - αποτρέποντας τους επενδυτές, αναστέλλοντας την καινοτομία και περιορίζοντας τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο της τεχνολογικής καινοτομίας. Οι επικριτές θα ισχυριστούν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ενέχει κινδύνους και πρέπει να ρυθμιστεί, και έχουν δίκιο - γι' αυτό η Google υποστήριξε τη νομοθετική πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι η εσφαλμένη χρήση του ΑΙ, η παραπληροφόρηση ή τα λάθη - είναι η απώλεια της ευκαιρίας.

Από το 2019, η ΕΕ έχει εισαγάγει πάνω από 100 νομοθετικές πράξεις που επηρεάζουν την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία. Η πρόκληση όμως δεν συνίσταται μόνο στον τεράστιο αριθμό των κανονισμών - αλλά στην πολυπλοκότητα. Οι κανονισμοί είναι συχνά αντικρουόμενοι, μη δοκιμασμένοι και δεν εφαρμόζονται με συνέπεια. Για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες, η πληθώρα των κανόνων προκαλεί δυσκολίες στην ανάπτυξη, το λανσάρισμα ή, ακόμη και, τη χρήση νέων ψηφιακών προϊόντων.

Για τους διεθνείς επενδυτές, η επιβάρυνση από τους κανονισμούς αποτελεί «ναρκοπέδιο» που αποτρέπει το λανσάρισμα νέων ψηφιακών εργαλείων για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Πάνω από το 60% των μεγάλων μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν αναγνωρίσει τους κανονισμούς ως το βασικό εμπόδιο για τις επενδύσεις.

Ο δεύτερος βασικός τομέας που πρέπει να συγκεντρώσει επενδυτικά κονδύλια είναι η έρευνα και η ανάπτυξη. Οι ΗΠΑ δαπανούν υπερδιπλάσια ποσά από την ΕΕ για την Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D) του AI. Για να μπορέσει η ΕΕ να είναι πραγματικά ανταγωνιστική στον τομέα της Tεχνητής Nοημοσύνης, πρέπει να κάνει την έρευνα και την ανάπτυξη προτεραιότητα για όλους, καθώς και να καταστήσει τη χρηματοδότηση πιο προσιτή. Χωρίς τα κατάλληλα κίνητρα για την ανάπτυξη και την εμπορική αξιοποίηση της καινοτομίας της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Ευρώπη καταπνίγει το ταλέντο της και τις πιθανότητές της να δημιουργήσει περισσότερους εγχώριους τεχνολογικούς «μονόκερους».

Τρίτος τομέας είναι οι υποδομές. Οι καινοτομίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη είναι δυνατές μόνο με την κατάλληλη και υψηλής απόδοσης τεχνολογία υπολογιστικών συστημάτων, τα κέντρα δεδομένων (data centers) αλλά και με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα τα υποστηρίζουν. Για να καταστεί δυνατή η καινοτομία της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ΕΕ θα χρειαστεί να διαθέσει περισσότερους πόρους για τη χρηματοδότηση τέτοιων υποδομών, καθώς και να προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα κίνητρα αλλά και τη δυνατότητα να κάνει το ίδιο.

Τέλος, είναι απαραίτητο να εστιάσουμε στις δεξιότητες. Η τεχνολογική ανάπτυξη δεν θα είναι αποτελεσματική εάν οι άνθρωποι μείνουν πίσω. Δεδομένης της ποικιλομορφίας της, η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι η τεχνολογία ωφελεί κάθε επιχείρηση, οικονομία και άτομο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να επιταχύνει τον μετασχηματισμό των ψηφιακών δεξιοτήτων, θέτοντας την εκπαίδευση και τις δεξιότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης στο επίκεντρο μιας εκσυγχρονισμένης ευρωπαϊκής ατζέντας δεξιοτήτων και προσθέτοντάς την στα σχολικά προγράμματα σπουδών.

Για τις κυβερνήσεις που ξεκινούν αυτή την προσπάθεια, το κλειδί θα είναι η στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Την τελευταία δεκαετία, η Google συνεργάστηκε με κυβερνήσεις, συνδικάτα και ενώσεις μικρών επιχειρήσεων για να βοηθήσει περισσότερους από 13 εκατ. Ευρωπαίους να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες. Μέσω των γραφείων μας στην Ευρώπη, των καταναλωτικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών, των εκτεταμένων επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων και άλλων πρωτοβουλιών, υποστηρίζουμε πάνω από 179 δισ. ευρώ σε οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την ΕΕ. Ως Ευρωπαίος, είμαι περήφανος για αυτό το έργο, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες που επί του παρόντος παραμένουν αναξιοποίητες.

Η νέα πολιτική της ΕΕ ξεκινά σε μια κρίσιμη στιγμή, με περίπλοκες γεωπολιτικές προκλήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο εάν η Ευρώπη ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητά της. Η επόμενη ατζέντα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση αξιοποιώντας την ευκαιρία που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη για να γίνει η Ευρώπη μια περιοχή για επενδύσεις και ευκαιρίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:34

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση θυμήθηκε το ΕΔΣ που η ίδια υπονόμευσε

18:29

Ρωσία: Πλήγματα στο ουκρανικό λιμάνι του Μικολάιβ

17:57

Ισπανία: Τουλάχιστον 72 νεκροί από το μαζικό κύμα μεταναστών της Πέμπτης στο θύλακα της Θέουτα

17:50

Κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ θα διενεργήσουν αυτοψίες στις πληγείσες απ' τις φωτιές περιοχές

17:14

Συνελήφθη 26χρονος για τη δολοφονία της 38χρονης Βρετανίδας στην Κυψέλη

16:56

Το στεγαστικό επιτείνει τη δημογραφική κρίση - Αναβάλουν την δημιουργία οικογένειας οι νέοι και παραμένουν στην πατρική εστία

16:35

Κομισιόν: Επιβεβαιώνει την επαναφορά της διαπίστευσης του Οργανισμού Πληρωμών της ΑΑΔΕ

16:26

Σύγκρουση δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων στην Ψάθα - Δύο χωρίς αισθήσεις, δύο εντοπίστηκαν σώοι

16:18

Στις φλόγες το όρος Πατέρας - Λίγα χλμ απ' τα Μέγαρα οι φλόγες

16:09

Επίσκεψη Γεωργιάδη σε δομές υγείας της Δ. Αττικής λόγω των πυρκαγιών

16:04

Κεφαλονιά: Συνελήφθη 44χρονος για εμπρησμό από πρόθεση

15:51

Jefferies: Θα στερηθούν κέρδη οι επενδυτές που αποκλείουν την SpaceX λόγω Μασκ

15:34

Κουμουτσάκος: Η Ελλάδα διαθέτει ένα αστείρευτο ειρηνικό «οπλοστάσιο πολιτισμού»

15:19

OPEC: Συμφωνία για συνολική αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 188.000 βαρέλια

15:06

Σκέρτσος: Έχουμε όλα τα εργαλεία για προσιτή στέγη

14:52

Μάχη με τα πύρινα μέτωπα στη Δυτική Αττική - Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα αεροσκάφη

14:46

Θήβα: Στον εισαγγελέα οι δυο συλληφθέντες για τη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό

14:40

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για Αττική, Βοιωτία και Εύβοια τη Δευτέρα

14:32

Χαλκιδική: Βυθίστηκε σκάφος στον Άγιο Νικόλαο

14:27

Κεφαλονιά: Bελτιωμένη η κατάσταση - Επιχειρούν εναέρια μέσα

14:20

Ιράν: Κάθε απειλή από αντιπάλους είναι πραγματική και αξιόπιστη

14:00

Πιερρακάκης: Στη ΔΕΘ θα παρουσιάσουμε σχέδιο τετραετίας

13:30

Μαρινάκης: Η αντίδραση στις ψευδείς ειδήσεις δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης ή ενός κόμματος

13:26

Τσουκαλάς: Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται πως επένδυσε στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας αλλά τα αποτελέσματα δεν τον δικαιώνουν

13:00

Ακίνητα – Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Υψηλές προ-κρατήσεις για τον Δεκαπενταύγουστο – Τι συμβαίνει σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα

12:52

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν έπειτα από επεισοδιακή καταδίωξη με πυροβολισμούς τρία άτομα που έκλεβαν μετασχηματιστές

12:45

O Κυρ. Μητσοτάκης στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχείρησης και Διαχείρισης Κρίσεων της ΠΠ

12:37

Ιαπωνία και ΗΠΑ αναλαμβάνουν κοινή δράση για να στηρίξουν το γεν

12:28

Κίνα: Σε 25 νεκρούς αυξήθηκε ο απολογισμός από πλημμύρα στα βορειοδυτικά

12:17

Ουγγαρία: Ανέστειλε για πρώτη φορά τη λειτουργία πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω καύσωνα


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider