Οι αλλοδαποί εργάτες γης, οι μειωμένες συγκομιδές και η «Πατρίς ευγνωμονούσα»

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι αλλοδαποί εργάτες γης, οι μειωμένες συγκομιδές και η «Πατρίς ευγνωμονούσα»
Το θέμα της έλλειψης εργατών γης, φέτος δεν το συναντάς ούτε στην ειδησεογραφία, ούτε στα αιτήματα των αγροτών. Γιατί άραγε, μήπως λύθηκε; Προσωρινά ναι, αλλά για λόγους... ανωτέρας βίας.

Το θέμα της έλλειψης εργατών γης, φέτος δεν το συναντάς ούτε στην ειδησεογραφία, ούτε στα αιτήματα των αγροτών. Γιατί άραγε, μήπως λύθηκε; Προσωρινά ναι, αλλά για λόγους... ανωτέρας βίας.

Σε όλα σχεδόν τα προιόντα που χρειάζεται μεγάλος αριθμός εργατών για την συγκομιδή τους, κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, οι παραγωγές είναι μειωμένες λόγω των καπρίτσιων του καιρού την περασμένη άνοιξη. Αλλού παγωνιές στην ανθοφορία, αλλού αρρώστιες από τις άφθονες βροχές, έφεραν τα δένδρα να είναι μισοάδεια από καρπό.

Το διαπιστώσατε άλλωστε κι εσείς στα μανάβικα: δεν ήταν τιμές αυτές για μια χώρα σαν την Ελλάδα!

Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και με τις ελιές. Η παραγωγή το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται μειωμένη και σε πολλές περιοχές μηδενική. Αρα κι εκεί τα μεροκάματα λιγοστά.

Οι χαμηλότερες παραγωγές χρειάζονται και λιγότερα εργατικά χέρια για να συγκομισθούν. Προφανώς. Αρα, οι όποιοι εργάτες κυρίως αλλοδαποί, βρίσκονται στη χώρα αλλά και αυτοί που έρχονται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό από την γειτονική Αλβανία, θα μπορέσουν να εκτελέσουν το έργο χωρίς προβλήματα. Χωρίς προβλήματα για εμάς τους παραγωγούς με την έννοια οτι δεν θα μείνει καρπός στο κλαρί. Οι ίδιοι όμως θα έχουν προβλήματα αφού θα κάνουν λιγότερα μεροκάματα. Θα υπάρχουν ημέρες που θα κάθονται σπίτι, ενώ οι αμοιβές προφανώς δεν θα μεταβληθούν.

Αρα το εισόδημα των εργατών αυτών θα είναι φέτος αισθητά μειωμένο. Και πώς θα τα βγάλουν πέρα; Πώς θα περάσει ο χειμώνας; Είναι δικό τους θέμα θα πει κανείς. Προφανώς θα αναζητήσουν αλλού δουλειά: στις κατασκευές φωτοβολταϊκών πάρκων που έχει γεμίσει ο τόπος εργολαβίες, σε οικοδομικές εργασίες, στον τουρισμό, τις μεταφορές. Και του χρόνου που θα τους χρειαστούμε που θα τους βρούμε; Μάλλον δεν θα τους βρούμε, αφού έχει παρατηρηθεί οτι όποιος φεύγει από την αγροτική δουλειά δεν ξαναγυρίζει.

Μήπως πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας από φέτος; Αυτοί οι άνθρωποι μας είναι πολύτιμοι και δεν πρέπει να τους χάσουμε από τα χωράφια μας.

Πού αλλού θα μπορούσαν άραγε να απασχοληθούν; Γιατί όχι σε δασικά έργα ή έργα καθαρισμού υπερβάλλουσας βιομάζας; Εγινε πια κοινός τόπος οτι η εν δυνάμει καύσιμη ύλη βρίσκεται παντού: η τρομακτική φωτιά στη Νέα Αγχίαλο δεν ήταν σε δασική έκταση, καταμεσής του κάμπου ήταν. Απλώς κανείς δεν έδωσε σημασία να την καθαρίσει. Μήπως τώρα που έχουμε μια κάποια υπερβάλλουσα διαθέσιμη εργασία θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό;

Ενα τέτοιο έργο είναι ταυτόχρονα ιδιωτικό, δημοτικό και κρατικό. Ολοι μας στις εκμεταλλεύσεις μας κάπου έχουμε ένα κομμάτι γεμάτο χόρτα ή άλλα εύλεκτα υλικά: άλλος στα σύνορα με τον διπλανό του, άλλος στα αποστραγγιστικά κανάλια, άλλος πίσω από την αποθήκη, άλλος στις ελιές στο βουνό, άλλος δίπλα στο αντλιοστάσιο. Είναι γνωστό οτι η οικονομική κατάσταση των αγροτών δεν είναι σήμερα καλή. Το οποιοδήποτε έξοδα περνάει από πολλά φίλτρα. Η ζημιά όμως δεν κάνει διακρίσεις με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά με το εάν ένα χωράφι, μια αυλή ή ένα αντλιοστάσιο είναι καθαρό ή όχι. Οπως έγινε υποχρεωτικός ο καθαρισμός των οικοπέδων μέσα στα χωριά, να γίνει και στην ύπαιθρο. Οχι μόνο από τα ξερά χόρτα αλλά από πάσης φύσεως εύφλεκτα υλικά όπως τα πλαστικά για παράδειγμα. Ας γίνει αυτό κατά περιοχές: φέτος τα χωράφια βόρεια του χωριού, του χρόνου νότια. Να μετριαστεί το κόστος και η δουλειά, αλλά πρέπει να γίνει άμεσα.

Ας μη ξεχνάμε όταν ήλθαν οι πρώτοι αλλοδαποί εργάτες στην Ελλάδα το μακρινό 1990, τα πρώτα πράγματα που έγιναν, ήταν η καθαριότητα χωραφιών και στάβλων. Ας επαναλάβουμε την ιστορία αφού ήταν επιτυχημένη.

Οι ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι τεράστιες και το χειρότερο κρύβονται πίσω από την πολιτική αντιπαράθεση για τις πυρκαιές. Ολοι λένε τι έκανε ο Υπουργός και, σχεδόν, κανένας τι έκανε ο Δήμαρχος! Αλλά εαν δεν προστατεύσεις εσύ το σπίτι σου, θα έλθει ο άλλος να σε σώσεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά; Αστεία πράγματα. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο Υπουργός άμεσα, είναι να χαλαρώσει το πλαίσιο δράσης μιας πανελλήνιας πρωτοβουλίας καθαρισμού, βασισμένη σε ντόπιους και αλλοδαπούς εργάτες. Δεν είναι όλοι νόμιμοι, δεν είναι όλοι με χαρτιά. Ας κάνουμε τα στραβά μάτια μπροστά στην εθνική ανάγκη. Οπως θα μάζευε κάποιος τα ροδάκινα χωρίς χαρτιά, ας μαζέψει και τα ξερόχορτα.

Και μάλιστα προτείνουμε να του δοθεί στο τέλος ένα χαρτί, “Η Πατρίς ευγνωμονούσα” το οποίο θα αντικαθιστά όλα τα πρώτα στάδια για την επίσημη νομιμοποίηση. Κίνητρα δεν πρεσβεύει η κυρίαρχη ιδεολογία της εποχής? Ορίστε ένα...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:28

Hellenic Train: Καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων στη γραμμή Κιάτο - Πειραιάς

22:20

Gazzetta Awards 2025: Η βραδιά που μας θύμισε γιατί αγαπάμε τον αθλητισμό

22:10

ΑΑΔΕ: Ανοιχτό για διορθώσεις το σύστημα υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024 και 2025

21:57

Ισχυρά κέρδη για χρυσό και ασήμι με φόντο την πτώση του δολαρίου

21:44

Η Eli Lilly προχωρά στην εξαγορά της Orna Therapeutics έναντι 2,4 δισ. δολαρίων

21:32

Λάιεν: Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύει τη δική της παραγωγική βάση, ιδίως σε στρατηγικούς τομείς

21:19

Ισπανία: Αναστέλλεται η απεργία των σιδηροδρομικών - Κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση

21:06

Μητσοτάκης: Εθνική προτεραιότητα η στήριξη της ελληνικής γλώσσας

20:54

Αρμενία και ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

20:43

Υπόθεση Παναγόπουλου: Η Αρχή για το Ξέπλυμα ερευνά και συγγενικά πρόσωπα εμπλεκομένων

20:36

Δένδιας: Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα οι σχέσεις με την Ινδία

20:11

Ουκρανία και Γαλλία θέλουν να αναπτύξουν την κοινή τους παραγωγή όπλων

19:55

Σε διαδικασία πιστοποίησης τα νέα Coradia Stream της Hellenic Train

19:46

Σκάνδαλο Έπστιν: Εντείνονται οι τριγμοί στη Βρετανία - Το σύστημα εξουσίας της ελίτ

19:37

Στο «πράσινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Άλμα 6,3% για την UniCredit

19:22

Κώτσηρας: 3.250 δημοπρασίες για παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας ως τον Μάρτιο

19:09

Ευ. Βενιζέλος: «Η κοινωνία αξιώνει, και ορθά, να αλλάξει ριζικά το άρθρο 86»

18:56

Η Κούβα προειδοποιεί τις αεροπορικές ότι για 1 μήνα δεν θα διαθέτει καύσιμα για αεροσκάφη

18:52

Ουγγαρία: «Πράσινο φως» στη λειτουργία εργοστασίου της Samsung παρά τα περιστατικά δηλητηριάσεων

18:40

Κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ η νεανική ανεργία στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Στο 13%

18:36

Η ΕΕ θα απαγορεύσει σε εταιρείες την καταστροφή απούλητων ρούχων και υποδημάτων

18:23

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι μάχες γύρω από το Ποκρόφσκ - Προωθούνται οι ρωσικές δυνάμεις

18:11

Gazzetta Awards 2025: Ο θεσμός των κορυφαίων επιστρέφει για 11η συνεχή χρονιά - Δείτε live

18:01

Βουλή: Ψηφίσθηκε επί της Αρχής η συμφωνία για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

18:00

ΧΑ: Κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες, επιλεκτικές κινήσεις σε large και mid caps

17:50

ΑΒ Βασιλόπουλος: Νέο deal στη Βόρεια Ελλάδα – Εξαγόρασε την Αγορά Ναταλί

17:45

Εθνική Τράπεζα: Απέκτησε 276.000 ίδιες μετοχές έναντι 4,25 εκατ. ευρώ

17:32

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Υποβαθμίζει τις «βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις» του δολαρίου

17:25

Lidl Ελλάς: «Ακόμη ένα άδικο και αυθαίρετο πρόστιμο»

17:18

American Airlines: Ο CEO συμφώνησε να συναντηθεί με το συνδικάτο των πιλότων

gazzetta
gazzetta reader insider insider