Ελλάδα
06-11-2015 | 19:12

Φρενάρει την ανακεφαλαιοποίηση η καθυστέρηση της αξιολόγησης

Μοιράσου το
Φρενάρει την ανακεφαλαιοποίηση η καθυστέρηση της αξιολόγησης

Eπί ξηρού ακμής βρίσκεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς η αξιολόγηση της οικονομίας φαίνεται να κολλάει στους πλειστηριασμούς  ακινήτων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας δεν αναμένεται να ληφθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να πηγαίνει προς τα πίσω όλη η διαδικασία αξιολόγησης.

Η διαφαινόμενη αυτή εμπλοκή φρενάρει και τις αυξήσεις κεφαλαίου που ήδη έχουν δρομολογήσει οι τράπεζες καθώς το σκηνικό αβεβαιότητας που στήνεται για μία ακόμη φορά στην ελληνική οικονομία, αποθαρρύνει τους επενδυτές να συμμετάσχουν σε αυτές.

Είναι ενδεικτικό ότι το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο επρόκειτο να κλείσει την Παρασκευή, θα παραμείνει ανοικτό μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Την ίδια μέρα αναμένεται να ανοίξουν τα βιβλία προσφορών η Εurobank και η Αlpha Bank. Ωστόσο η όλη διαδικασία κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, καθώς οι θεσμικοί επενδυτές έχουν ήδη διαμηνύσει στους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν φαίνεται διατεθειμένη να ρίξει νερό στο κρασί της για το θέμα των πλειστηριασμών, επιδιώκοντας πλέον πολιτική λύση στο θέμα με παρέμβαση Juncker. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής όμως η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Juncker δεν είχε πραγματοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση η πρόσφατη εμπειρία του καλοκαιριού δεν είναι ενθαρρυντική. Η επίκληση και η προσφυγή σε πολιτική λύση για τα αγκάθια που εμπόδιζαν τότε την επίτευξη συμφωνίας, δεν επέφερε τα προσδοκώμενα για την ελληνική κυβέρνηση αποτελέσματα.

Το σκηνικό που δημιουργείται απειλεί να τινάξει στον αέρα το κλίμα ομαλότητας που είχε αρχίσει να επανακάμπτει με αργούς ρυθμούς μετά την επιβολή των capital controls. Οι τραπεζίτες εκφράζουν πλέον ανοιχτά τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν εκ νέου συνθήκες κρίσης στην ελληνική οικονομία με επίκεντρο τις τράπεζες κα την κεφαλαιακή τους ενίσχυση. Οι τράπεζες ήδη έχουν υποβάλλει το συνολικό τους στρατηγικό σχεδιασμό για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης προκειμένου να καλυφθούν τα 14,4 δισ. ευρώ που απαιτούνται σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο των stress tests. Ωστόσο απ’ ότι φαίνεται για μία ακόμη φορά το τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει να βρεθεί σε καθεστώς ομηρίας εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων.

Xρήστος Ζιώτης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.