Σόιμπλε: «Όχι» σε μέτρα για το ελληνικό χρέος το 2018 (vid)

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σόιμπλε: «Όχι» σε μέτρα για το ελληνικό χρέος το 2018 (vid)

Την αντίθεσή του στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το φθινόπωρο του 2018, μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, επανέλαβε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Βουλής της Γερμανίας, παραδέχτηκε μεν ότι το Eurogroup έχει καθορίσει τα επόμενα βήματα που θα ληφθούν για το χρέος εάν κριθεί αναγκαίο, εξήγησε δε ότι «δεν θα χρειαστεί».

«Θεωρούμε ότι δεν θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν και άλλα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι το χρέος δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του, ο Σόιμπλε εμφανίστηκε αρνητικός και στο ενδεχόμενο χαλάρωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, αν και άφησε αυτή τη συζήτηση στους διαδόχους του.

«Δεν σκοπεύω τις τελευταίες ημέρες μου ως υπουργός Οικονομικών να συζητήσω αν οι συμφωνίες αυτές, οι οποίες άλλωστε έχουν προταθεί από την τρόικα και έχουν συζητηθεί στην Ευρωζώνη, χρήζουν τροποποιήσεων. Πιστεύω πως το πρόγραμμα είναι σωστό, αλλιώς δεν θα το είχαμε συμφωνήσει και η Ελλάδα δεν θα το είχε αποδεχτεί», είπε.

Ερωτηθείς τέλος να εκτιμήσει πότε θα λάβει τέλος ο «εφιάλτης» για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Βουλής της Γερμανίας απάντησε ως εξής: «Μα πιστεύω ότι έχει τελειώσει, το 2017 τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα ανακάμπτουν».

«Είχα ευχηθεί στον Τσίπρα να χάσει τις εκλογές»

Ο Γερμανός πολιτικός αποκάλυψε, μάλιστα, πως είχε… ευχηθεί στον Αλέξη Τσίπρα να χάσει τις εκλογές που τον έφεραν στην εξουσία γιατί οι προεκλογικές υποσχέσεις που είχε δώσει στον λαό, δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν.

Όπως εξήγησε ο Σόιμπλε, είχε προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα πως οι δεσμεύσεις του για άνευ όρων παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν θα μπορούσαν να εκπληρωθούν, όταν ο τότε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ του αποκάλυψε ότι σχεδίαζε «προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αλλά χωρίς πρόγραμμα διάσωσης».

«Του απάντησα ότι του εύχομαι προς το δικό του συμφέρον να μην κερδίσει αυτές τις εκλογές γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην Ευρωζώνη θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις», είπε ο Σόιμπλε.

Σημείωσε μάλιστα ότι εκείνη την περίοδο, παρά το γεγονός πως η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να σταθεροποιείται, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ζητήσει ένα διάλειμμα στις μεταρρυθμίσεις διότι η αντίσταση στην Ελλάδα ήταν μεγάλη και υπήρχε η προοπτική διάλυσης της Βουλής λόγω της αδυναμίας στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Δεν πρότεινα έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μετά το δημοψήφισμα»

Ερωτηθείς αναφορικά με τη σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σόιμπλε αρνήθηκε ότι πρότεινε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μετά το δημοψήφισμα του 2015. Εξήγησε όμως ότι τότε η «μεγάλη πλειονότητα» των υπουργών Οικονομικών, «ουσιαστικά όλοι», πίστευαν ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να βγει προσωρινά από την Ευρωζώνη με τη στήριξη της Κομισιόν.

«Η Ελλάδα τελικά έμεινε στην Ευρωζώνη διότι ήταν ξεκάθαρο πως αυτή ήταν που αποφάσιζε, και τελικά η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε να υπογράψει νέο Μνημόνιο και να προσφύγει σε εκλογές για να επικυρωθεί η στροφή στην πολιτική της», συμπλήρωσε ο Σόιμπλε.

Στη συνέχεια εξήγησε μάλιστα ότι πλέον δεν βλέπει κανένα λόγο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Ο όρος Grexit αναφέρεται πάντοτε σε εκείνες τις εποχές κατά τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε λάβει τη σχετική απόφαση. Εφόσον δεν την έλαβε και εφόσον στην παρούσα κατάσταση, χάρη στις θετικές εξελίξεις δεν είναι αναγκαίο να το πράξει, το ζήτημα δεν τίθεται», ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Στην τελική ευθεία για τη ΔΕΘ – H κρίσιμη εξίσωση για τα μέτρα και τις παροχές των 1,5 δισ. ευρώ

Ρεύμα: Από φθινόπωρο η «χρέωση με την ώρα» – Ενεργοποιούνται τα δυναμικά τιμολόγια

Πυρκαγιές: Μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ευρώπης το 2025 – Οι απώλειες στην Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider