Πιερρακάκης: Το εξαγωγικό αποτύπωμα είναι και εθνικό αποτύπωμα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πιερρακάκης: Το εξαγωγικό αποτύπωμα είναι και εθνικό αποτύπωμα
«Μετά την επίτευξη της δημοσιονομικής σταθερότητας είμαστε στη διαδρομή για να κατακτήσουμε και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να επιτύχουμε οι εξαγωγές μας να αντιστοιχούν στο 60% του ΑΕΠ».

«Το εξαγωγικό αποτύπωμα είναι και εθνικό αποτύπωμα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει στρατηγικά την αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας, η οποία χτίζεται πάνω στα γερά θεμέλια της δημοσιονομικής σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε αισιόδοξοι ότι οι εξαγωγές μας θα αυξηθούν παραπάνω από το 42% του ΑΕΠ που είναι σήμερα».

Το μήνυμα αυτό έστειλε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, κηρύσσοντας την έναρξη του επετειακού Συνεδρίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με θέμα «80 Χρόνια ΠΣΕ - Ορίζοντας το Μέλλον των Ελληνικών Εξαγωγών: Καινοτομία, Προκλήσεις και Ευκαιρίες».

Αναφερόμενος στην ανάγκη ψηφιοποίησης και απλοποίησης διαδικασιών, όπως οι αδειοδοτήσεις, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι έχουν γίνει πολλά στο μέτωπο της ψηφιοποίησης, αν και όπως πρόσθεσε, ακόμη χρειάζεται να γίνουν και άλλα για να αφαιρεθούν εμπόδια. «Απαιτούνται τομές που συχνά δεν έχουν κόστος αλλά όπου χρειάζεται αποφασιστικότητα».

Με περισσότερες από 2.000 υπηρεσίες ήδη ψηφιοποιημένες, από το σύνολο των 5.500 υπηρεσιών, το επόμενο στοίχημα, όπως υπογράμμισε, είναι η απλοποίηση, ταυτόχρονα με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Υπουργός ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις από τους εξαγωγείς και μίλησε για κίνητρα συγχωνεύσεων και clusters εξαγωγικών επιχειρήσεων.

«Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικές στη διεθνή αγορά - και το αποδεικνύουμε έμπρακτα, στηρίζοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εξωστρέφειά τους με χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδυτικά κίνητρα» είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Σχολιάζοντας το θέμα των δασμών, ο Υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Το ιδανικό θα είναι να αποφύγουμε μια αρνητική έκβαση, αλλά ακόμη και εάν αυτό δεν αποφευχθεί, θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να μειώσουμε τις τυχόν συνέπειες για να υπερασπιστούμε τα προϊόντα μας, γιατί πίσω από αυτά υπάρχει κόπος, ταυτότητα και αξία» είπε.

Διευκρίνισε ότι σε αυτή τη συζήτηση ο προβληματισμός αφορά κυρίως τις δευτερογενείς επιπτώσεις με δεδομένο ότι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 4,9% των συνολικών εξαγωγών και αφορούν κυρίως βιομηχανικά και γεωργικά προϊόντα.

Η εκδήλωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων για τα 80 χρόνια της λειτουργίας του έγινε στο Innovation Hub της Eurobank στη Ν. Ιωνία.

Η ανάρτηση Πιερρακάκη

«Σε μια περίοδο τεκτονικών αλλαγών στους όρους του διεθνούς εμπορίου, η χώρα απαντά με δημοσιονομική σταθερότητα και αναπτυξιακή πρόοδο, κάτι που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να υπερβούμε όσες δυσκολίες ενδεχομένως προκύψουν».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Πρόεδρος ΠΣΕ: Δεν είμαστε πια μία οικονομία «παραδοσιακή»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, τόνισε στο επετειακό συνέδριο ότι ο Σύνδεσμος έχει όραμα για την εξωστρέφεια και συνεχίζει τη δράση του με συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς για στρατηγική συνεννόηση δυνάμεων με μακροπρόθεσμο στόχο.

Όπως επεσήμανε, δεν είμαστε πια μία οικονομία «παραδοσιακή». Είμαστε μία χώρα που εξάγει ταλέντο, γνώση και σύγχρονο επιχειρείν.

Υπενθύμισε ότι το 2024 άγγιξαν τα 50 δισ. ευρώ σε εξαγωγές «κι αυτό ήταν αποτέλεσμα δουλειάς, επιμονής, και συλλογικού κόπου. Η εξαγωγή έγινε εθνική υπόθεση και θα συνεχίσει να είναι».

«Ονειρευόμαστε μια Ελλάδα όπου η λέξη "Made in Greece" θα σημαίνει ποιότητα, καινοτομία, αξιοπιστία και ήθος. Ο εξαγωγέας δεν θα αντιμετωπίζεται ως εξαιρέσιμη περίπτωση, αλλά ως πρότυπο επιχειρηματικότητας και το κράτος δεν θα είναι απλώς "παρών". Θα είναι εταίρος, θα είναι σύμμαχος. Και γι' αυτό χρειάζεται συνέργεια», πρόσθεσε ο κ. Καλαμπόκης.

Σε ό,τι αφορά στην επόμενη δεκαετία οι στόχοι του ΠΣΕ είναι:

  1. Εκπαίδευση και mentoring νέων εξαγωγέων
  2. Ψηφιοποίηση όλων των εργαλείων και υπηρεσιών - Πλήρης ψηφιοποίηση τελωνειακών και εμπορικών διαδικασιών
  3. Πράσινη εξαγωγή - βιώσιμη, υπεύθυνη, καινοτόμα
  4. Ενίσχυση των υποδομών και logistics
  5. Διεύρυνση αγορών σε Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική
  6. Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να κάνουν το άλμα

Οδεύουμε προς μία νέα εποχή

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η πράσινη μετάβαση, η νέα γεωπολιτική τάξη αλλάζουν τα δεδομένα. Κι εμείς, ως ΠΣΕ, δεν στεκόμαστε θεατές. Προγραμματίζουμε. Παρεμβαίνουμε. Οραματιζόμαστε. Επενδύουμε στη νέα γενιά. Προχωράμε στην ψηφιοποίηση των εργαλείων μας. Αναζητούμε νέες αγορές, όπου το ελληνικό προϊόν δεν έχει ακόμα φτάσει και διεκδικούμε σύγχρονες εμπορικές συμφωνίες, εργαλεία χρηματοδότησης, σταθερό φορολογικό περιβάλλον» κατέληξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

Η Α' αντιπρόεδρος του ΠΣΕ, Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, υπογράμμισε τη σημασία ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας με συνεκτική εθνική στρατηγική και με την παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ ανέφερε ότι η χώρα μας έχει από τις ακριβότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και αυτός ο παράγοντας επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα.

Βραβεύσεις

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τιμητικές βραβεύσεις.

Βράβευση έλαβε ο διευθύνων σύμβουλος BESPOKE SGA HOLDINGS AE και πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος, παραλαμβάνοντας το βραβείο, τόνισε τη σημασία της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων σημειώνοντας ότι ένας από τους ανασταλτικότερους παράγοντες είναι το κόστος ενέργειας. «Το να έχεις ανταγωνιστική παραγωγή είναι εθνικό στοίχημα», επεσήμανε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι επίδειξη του ΣΕΒ είναι να μετέχει στον δημόσιο διάλογο για όλες τις αποφάσεις πριν θα οριστικοποιηθούν, ενώ ως προτροπή προς τους εξαγωγείς είναι ότι «πρέπει να καταργήσουμε τη λέξη "εξαγωγές" και να βλέπουμε μόνο διαφορετικές αγορές».

«Ο στόχος δεν πρέπει να είναι απλώς η πώληση στο εξωτερικό μέσω μεσαζόντων, αλλά η άμεση πρόσβαση στον τελικό καταναλωτή ακόμη και αν αυτό σημαίνει την παράκαμψη των εισαγωγέων και τη δημιουργία αυτόνομων δικτύων διανομής. Δεν εξάγουμε. Πουλάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρόπουλος, τονίζοντας ότι ασχολείται με τον χώρο των εξαγωγών περισσότερα από 35 χρόνια.

Τιμητική διάκριση έλαβε η επίτιμη προέδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, η οποία ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου ότι «ο ΠΣΕ δεν ήταν ποτέ ένα σωματείο που απλώς ασχολείται και φροντίζει τα μέλη του αλλά κυρίως ήταν μια δεξαμενή σκέψης με όραμα και προτάσεις που έχει συμβάλει με θεσμικές προτάσεις στις εκάστοτε κυβερνήσεις». Τόνισε, δε, τη σημασία των επιχειρηματικών αποστολών για την ανάπτυξη της εξαγωγικής προσπάθειας.

Βράβευση έλαβε και ο ομότιμος κααθηγητής Ποσοτικής Ανάλυσης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Χαλικιάς. Όπως σημείωσε, σε βάθος χρόνου έχει αλλάξει η ποιότητα των ελληνικών εξαγωγών έχουν τριπλασιαστεί οι τιμές, διπλασιάστηκε το ποσοστό εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών νέας τεχνολογίας και τελικά η σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών προσεγγίζει αυτές των προηγμένων χωρών.

Τιμητική διάκριση έλαβε και ο εξαγωγέας Χρήστος Μπακόπουλος σε αναγνώριση της προσφοράς του επί πενήντα και πλέον χρόνια, ως Export Director της ΙΟΝ ΑΕ, στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων σε αγορές ολόκληρου του κόσμου.

Επίσης, τιμητική διάκριση έλαβε και ο γενικός διευθυντής Κεντρικών Εργασιών και Λειτουργιών του ομίλου Eurobank, Φίλιππος Καραμανλής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πιερρακάκης: Την υποχρεωτική καταβολή ενοικίων μέσω τραπεζών προωθεί η κυβέρνηση

ΕΣΠΑ: «Φουσκώνουν» κατά 50% οι επιδοτήσεις για τις νέες τουριστικές επιχειρήσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider