Το νέο πλαίσιο που εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) για τα τιμολόγια ρεύματος θα τεθεί επί τάπητος σε συνάντηση που θα έχει αύριο, Πέμπτη, με τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος οι ενστάσεις που έχουν εκφράσει οι πάροχοι (μέσω της δημόσιας διαβούλευσης που έχει προηγηθεί), με τη Ρυθμιστική Αρχή να δηλώνει ανοικτή να υιοθετήσει αντιπροτάσεις από τους παρόχους.
Έτσι, στόχος της αυριανής συνάντησης είναι να συζητηθούν διεξοδικά τα σημεία στα οποία διαφωνούν οι πάροχοι. Η Ρυθμιστική Αρχή θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στις συγκεκριμένες επιλογές, δίνοντας την ευκαιρία στις εταιρείες να αναλύσουν πιο αναλυτικά τα αντεπιχειρήματά τους. Παράλληλα, θα ζητήσει από τους προμηθευτές να υποβάλουν εναλλακτικές λύσεις, που εκείνοι θεωρούν ότι θα τους δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία.
Η συζήτηση των αντιπροτάσεων των παρόχων θα γίνει σε νέα συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Όσες λύσεις κρίνει η ΡΑΑΕΥ πως κινούνται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας στη λιανική ρεύματος και του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών, θα τις ενσωματώσει στο πλαίσιο.
Τα κλιμακωτά τιμολόγια
Οι τοποθετήσεις των παρόχων αναρτήθηκαν από τη ΡΑΑΕΥ χθες, με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) να έχει ήδη δημοσιοποιήσει τις θέσεις του. Από τα σχόλια που κατατέθηκαν, φαίνεται πως ΔΕΗ και ιδιώτες πάροχοι «βρίσκουν» προβληματική την εισήγηση της Αρχής για κατάργηση των κλιμακωτών τιμολογίων, στην περίπτωση των καταναλωτών που δεν διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή.
Η λογική της ΡΑΑΕΥ είναι πως μόνο αν ο πελάτης μπορεί να παρακολουθεί την κατανάλωσή του (κάτι που δεν γίνεται με τους αναλογικούς μετρητές), θα μπορεί να επωφεληθεί από τον σχεδιασμό και τα χαρακτηριστικά ενός κλιμακωτού τιμολογίου. Ωστόσο, τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες προμηθευτές υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη πρόβλεψη περιορίζει δραστικά την ποικιλία των προϊόντων στα οποία έχει πρόσβαση ένας καταναλωτής, με δεδομένο ότι η διείσδυση των «έξυπνων» μετρητών κινείται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει το συγκεκριμένο μέτρο, υπό την προϋπόθεση πως ο πελάτης με αναλογικό μετρητή έχει σαφή επίγνωση ότι στην πράξη δεν μπορεί να παρακολουθήσει πότε αλλάζει κλίμακα κατανάλωσης μέσα στον μήνα.
Τροποποίηση των συμβολαίων
ΔΕΗ και ιδιώτες προμηθευτές επικεντρώνουν επίσης την κριτική τους στις προβλέψεις για το πότε ένας πάροχος μπορεί να αλλάξει μονομερώς τους όρους των συμβάσεων – και ιδιαίτερα στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Υπενθυμίζεται ότι στα κίτρινα προϊόντα, η ΡΑΑΕΥ εισηγείται οι όροι της σύμβασης να μπορούν να αλλάξουν μονομερώς από τις εταιρείες αποκλειστικά για σπουδαίο λόγο (π.χ. ενεργειακή κρίση, εμπόλεμη κατάσταση).
Επίσης, για να προχωρήσουν στις αλλαγές, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι εταιρείες να έχουν ενημερώσει νωρίτερα τη Ρυθμιστική Αρχή, η οποία θα αξιολογήσει την κρισιμότητα του λόγου. Μάλιστα, θα μπορεί να μην εγκρίνει την τροποποίηση. Σύμφωνα ωστόσο με τους παρόχους, αυτή η πρόβλεψη είναι υπερβολική, καθώς είναι αρκετό η ΡΑΑΕΥ να ελέγχει κατά πόσο σε μία τέτοια περίπτωση οι πάροχοι έχουν ενημερώσει έγκαιρα τους πελάτες τους, όπως προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας.
Από την πλευρά της, η Ρυθμιστική Αρχή φέρεται να είναι κατηγορηματικά αντίθετη στο να αλλάζουν οι όροι των συμβάσεων των σταθερών προϊόντων, καθ΄ όλη τη διάρκειά τους. Όσον αφορά τα κυμαινόμενα τιμολόγια, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τύπο με τον οποίο προκύπτει η χρέωσή τους, αφού σε αντίθετη περίπτωση καταργείται η δυνατότητα του καταναλωτή να προβλέπει το κόστος στο οποίο θα «μεταφράζεται» το προϊόν που πρόκειται να επιλέξει.
Προφορικές συμβάσεις & μεγάλοι καταναλωτές
Στο πλαίσιο, η ΡΑΑΕΥ εισηγείται επίσης οι συμβάσεις να μην μπορούν να καταρτιστούν εγγράφως, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι έγκυρα τα συμβόλαια που έχουν συναφθεί με την προφορική συναίνεση των καταναλωτών. Μάλιστα, στην εισήγηση προβλέπεται πως πριν από τη σύναψη συμβολαίου, ο καταναλωτής θα πρέπει να λαμβάνει από τον προμηθευτή την «Περίληψη της Σύμβασης» (που θα περιλαμβάνει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος), η οποία θα έχει έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.
Η ΔΕΗ είναι θετική στη συγκεκριμένη πρόβλεψη, υποστηρίζοντας ότι ο Κώδικας Προμήθειας προβλέπει έτσι κι αλλιώς ότι οι συμβάσεις μπορούν να καταρτίζονται μόνο εγγράφως ή διαδικτύου. Αντίθετα, ο ΕΣΠΕΝ επισημαίνει ότι η σύναψη συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο ανωτέρω πλαίσιο είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη και δεν θα πρέπει να απαγορευθεί ή να περιοριστεί με οποιονδήποτε τρόπο, υπό την προϋπόθεση τήρησης υποχρεώσεων διαφάνειας και επαρκούς τεκμηρίωσης εκ μέρους του προμηθευτή, που διασφαλίζουν τόσο την προστασία των καταναλωτών όσο και την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία της αγοράς.
Η Ρυθμιστική Αρχή φέρεται να είναι ανυποχώρητη στην απαγόρευση προφορικής σύναψης των συμβάσεων, όπως επίσης και στην ανάκτηση τυχόν προωθητικών παροχών, στην περίπτωση πρόωρης αποχώρησης ενός καταναλωτή από κάποιο κυμαινόμενο τιμολόγιο. Στον αντίποδα, δείχνει διατεθειμένη να υιοθετήσει μία πιο ευέλικτη στάση στην περίπτωση των συμβάσεων μεγάλων καταναλωτών (κάτι που ζητούν ΔΕΗ και ιδιώτες), υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα ακολουθούνται κάποιοι γενικοί κανόνες ώστε να μπορούν να τυποποιηθούν και σε αυτή την περίπτωση τα τιμολόγια.
Διαβούλευση για τα έγχρωμα τιμολόγια στο αέριο
Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και λίγα 24ωρα βρίσκεται σε διαβούλευση ένα αντίστοιχο πλαίσιο ρυθμιστικών μέτρων και για τα τιμολόγια φυσικού αερίου, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του Insider.gr. Το νέο πλαίσιο εναρμονίζεται με τις προβλέψεις πρόσφατων ευρωπαϊκών Οδηγιών, που έχουν ως γνώμονα την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των τελικών πελατών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «Περίληψη της Σύμβασης», η οποία προωθείται από τη ΡΑΑΕΥ και για την αγορά του αερίου και η οποία εισήχθη από την Ε.Ε. καθώς πολλοί καταναλωτές δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη νομική γλώσσα στην οποία είναι διατυπωμένα τα συμβόλαια, αλλά και για να αποφευχθούν οι… κακοτοπιές που μπορεί να βρίσκονται στα «ψιλά γράμματα».
Παράλληλα, ακολουθεί τον «χρωματικό κώδικα», ο οποίος από τις αρχές του έτους εφαρμόζεται και στα τιμολόγια αερίου. Για τη συγκεκριμένη αγορά, τα προϊόντα προμήθειας έχουν δύο «χρώματα» - ξεκινώντας από το μπλε, το οποίο αφορά τα συμβόλαια σταθερής χρέωσης. Η εναλλακτική λύση για έναν καταναλωτή είναι ένα «κίτρινο» προϊόν, στο οποίο η τιμή του καυσίμου είναι κυμαινόμενη.