Τρίτη μείωση επιτοκίων στην Τουρκία - Στο 42,5%

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τρίτη μείωση επιτοκίων στην Τουρκία - Στο 42,5%
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε στο 39% τον Φεβρουάριο σε χαμηλό 20 μηνών, υποστηρίζοντας την θέση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για περαιτέρω περικοπές επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα επιτόκιά της για τρίτη συνεχόμενη φορά, αφού ο πληθωρισμός επιβράδυνε ταχύτερα από το αναμενόμενο. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τουρκίας (MPC) υπό την ηγεσία του κυβερνήτη Φατίχ Καραχάν, μείωσε το επιτόκιο στο 42,5% από 45% την Πέμπτη. Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε στο 39% τον Φεβρουάριο σε χαμηλό 20 μηνών, υποστηρίζοντας την θέση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για περαιτέρω περικοπές επιτοκίων.

Ο δομικός πληθωρισμός, ή «πυρήνας» που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές σε είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια — παραμένει «τσιμπημένος» ενώ και οι πιέσεις στις τιμές των υπηρεσιών έχουν αποδειχθεί πεισματικά υψηλές. Στη δήλωση που συνοδεύει την απόφασή της, η MPC ανέφερε ότι «η υποκείμενη τάση του πληθωρισμού χαμήλωσε στροφές τον Φεβρουάριο».

«Αν και η εγχώρια ζήτηση ήταν πάνω από τις προβλέψεις μας το τέταρτο τρίμηνο, παρέμεινε σε αποπληθωριστικά επίπεδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα ρυθμίζονται από «συνεδρίαση προς συνεδρίαση» με έμφαση στις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναβάθμισε τον περασμένο μήνα τις προοπτικές για τον πληθωρισμό στο 24%, από 21%, με το σκεπτικό ότι η άνοδος τιμών προκύπτει από τομείς με αναδρομικό χαρακτήρα όπως η εκπαίδευση και τα ενοίκια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Έκτακτο επίδομα παιδιού: Όλα τα «κλειδιά» για την πληρωμή των 150 ευρώ - Γιατί θα πρέπει να αποκτήσουν ΑΦΜ τα νεογέννητα

Πλάτη με... μέτρο στην ακρίβεια - «Ευλογημένοι» μισθοί - Ποιος φλερτάρει τον Κυριάκο

Τα 5,33 ευρώ ανά κιλό λαγοκέφαλου είναι περιβαλλοντικό μέτρο ή επίδομα σε ψαράδες;

Φόρτωση BOLM...

reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider