Με βάση τις λεπτομέρειες, στις οποίες είχε υπεισέλθει για το περιεχόμενο της επιστολής Τσακαλώτου προς το Eurogroup η συζήτηση εντός του Σαββατοκύριακου, η απόφαση της κυβέρνησης να ταχυδρομήσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης μια απλή περιγραφή των προθέσεών της, προκάλεσε στην αρχή τουλάχιστον έκπληξη.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, με τις οποίες το Insider.gr συνομίλησε, υπήρξε μεν αιφνιδιασμός από αυτή την εξέλιξη, όχι όμως και πλήρης. Είναι σαφές πάντως πως από τις Βρυξέλλες θα ήθελαν κάτι περισσότερο, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Πέμπτη. Ακόμα και έτσι όμως και παρά τις αρχικές περί του αντιθέτου πληροφορίες, από τις Βρυξέλλες σημείωναν πως αυτή η επιστολή ήταν καλά διατυπωμένη και αποτελεί θετικό σημείο εκκίνησης, αναμένουν όμως με ενδιαφέρον τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες ελπίζουν πως θα είναι τεκμηριωμένες. Όπως έγραφε, πάντως, από το Σάββατο το Insider.gr, στις Βρυξέλλες είναι τουλάχιστον κοινωνοί των ελληνικών προθέσεων και κάνουν προσπάθεια, προκειμένου να γίνουν βήματα και η αξιολόγηση να κλείσει έως τις 20/2. Υπό αυτό το πρίσμα, η επιστολή Τσακαλώτου μπορεί να λειτουργήσει ως βάση και για ζυμώσεις έως την Πέμπτη και τη συνεδρίαση του Eurogroup, μιας και στις Βρυξέλλες έχουν λάβει δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση πως σε αυτή τη συνεδρίαση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναφερθεί λεπτομερώς σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα και θα περιγράψει το πλαίσιο των ελληνικών υποχωρήσεων.
Το βασικό ερώτημα, πάντως, είναι γιατί η κυβέρνηση δεν απέστειλε ολοκληρωμένη την πρότασή της. Η μια απάντηση από κυβερνητικές πηγές είναι πως δεν είχαν αποκρυσταλλωθεί όλες οι λεπτομέρειες, μιας και για κάθε εισήγηση του κ. Τσακαλώτου σταθμίζονται και οι ενδεχόμενες αντιδράσεις από το εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Από την άλλη, το Μέγαρο Μαξίμου είχε ένα αντικειμενικό πρόβλημα: δεν γνωρίζει πλήρως τους βασικούς άξονες της συμφωνίας Βερολίνου-ΔΝΤ. Δεν γνωρίζει με άλλα λόγια, ποιες είναι οι κοινές προσλαμβάνουσες Lagarde και Schaeuble και, επειδή φοβούνται μήπως βρεθούν προ εκπλήξεων, κρατούν μικρό καλάθι και δεσμεύονται πως θα πάνε πλήρως προετοιμασμένοι επί όλων των ανοιχτών θεμάτων στο Eurogroup. Όπου, με δεδομένη και την τοποθέτηση της απέναντι πλευράς, θα αποκρυσταλλωθούν οι ισορροπίες και θα φανεί η δυναμική των πραγμάτων.
Κάπως έτσι, η κυβέρνηση πηγαίνει στις Βρυξέλλες σε λίγες μέρες με…μικρό καλάθι, μιας και υπάρχει το ενδεχόμενο οι προτεινόμενες παραχωρήσεις του κ. Τσακαλώτου να κριθούν ανεπαρκείς από τον άξονα Βερολίνου-Ουάσιγκτον και να απαιτηθούν και άλλες παρεμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ελπίζει πως οι δεσμεύσεις της θα είναι ένα σημαντικό βήμα, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί στην Αθήνα, έχοντας παράλληλα και ανανεωμένη πολιτική εντολή, μιας και η κυβέρνηση επιμένει πως η αιτία του αδιεξόδου είναι ουσιαστικά πολιτική και όχι στενά τεχνική. Έτσι, αν όντως οι θεσμοί γυρίσουν στο τέλος Ιανουαρίου, τότε κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως υπάρχει χρόνος να γίνει ουσιαστική δουλειά προς μια συμφωνία, για να καθοριστούν και τα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετηθούν από τη Βουλή, προκειμένου να φτάσουμε στο Staff Level Agreement. Σε κάθε περίπτωση όμως το Μαξίμου επιμένει να τονίζει πως δεν θα δεχτεί εκ των προτέρων νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, όπως σε πάγιους τόνους εξηγούν κυβερνητικές πηγές.
Σε όλα τα άλλα μεγάλα ζητήματα όμως, όπως το αφορολόγητο, στη μείωση των συντάξεων μέσω απαλοιφής της προσωπικής διαφοράς ή και η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ, μπορούν να γίνουν υποχωρήσεις, μιας και η στρατηγική απόφαση που έχει επικαιροποιηθεί το τελευταίο διάστημα είναι η κυβέρνηση να κάνει το παν, προκειμένου η αξιολόγηση να οδηγηθεί σε ευτυχή κατάληξη. Διότι, όπως επανειλημμένως έχουμε ξαναγράψει, στο Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν το ενδεχόμενο να μπλέξουν στον εκλογικό κύκλο Ολλανδίας και Γαλλίας και θέλουν, ακόμα και με έναν δύσκολα διαχειρίσιμο ως προς τις εσωτερικές ισορροπίες, συμβιβασμό, να έχουν κλείσει τις εκκρεμότητες έως τις 20/02. Πάντως, όπως έχει φανεί πολλάκις στο παρελθόν, τον τελευταίο λόγο τον έχει ο…Schaeuble.