Επώδυνος συμβιβασμός ή κίνδυνος επιστροφής στο 2015

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επώδυνος συμβιβασμός ή κίνδυνος επιστροφής στο 2015

Μέχρι πρότινος, η κυβέρνηση αρνείτο πως το αφορολόγητο έχει τεθεί επί τάπητος. Μέχρι που ήρθε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και το αναγόρευσε ως…διαπραγματεύσιμο. «To αφορολόγητο και άλλα διαπραγματεύονται. Όπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε, αυτό δεν το ξέρω, αλλά θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει, γιατί μετά την αξιολόγηση έρχεται η ένταξη της χώρας στην Ποσοτική Χαλάρωση της ΕΚΤ και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παραδοχή του κ. Παπαδημητρίου, αν μη τι άλλο, αποδεικνύει την προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει με όποιον τρόπο μπορεί την αξιολόγηση, αν και υπουργοί, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης (συνέντευξη στην εφημερίδα Εποχή) επιμένουν πως και οι παραχωρήσεις έχουν όρια. Άλλωστε, όπως είπε και ο κ. Τσακαλώτος σε δική του συνέντευξη (Έθνος της Κυριακής) «κανένας από τους βασικούς παίκτες δεν κερδίζει από την αδράνεια και κανένας δεν θέλει να ξαναδεί την αναβίωση του 2015. Γι' αυτό και εμείς πιέζουμε για μια γρήγορη συμφωνία, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να μην επιστρέψει η αβεβαιότητα και θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάκαμψη και τη δυνατότητά της να σταθεί στα πόδια της».

Όπως έχει επισημάνει και στο άμεσο παρελθόν το Insider.gr, η κυβέρνηση επενδύει στο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας στην Ευρώπη, εκτιμώντας πως ρεαλιστικά κανείς δεν επιδιώκει μια αναβίωση της τεταμένης κατάστασης της άνοιξης του 2015. Και, πράγματι, για διαφορετικούς λόγους, τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαπραγμάτευση δεν επιθυμούν το ελληνικό ζήτημα να ανακύψει εκ νέου, αλλά λόγω εσωτερικών δεδομένων, κανείς δεν είναι σε θέση να κάνει και παραχωρήσεις τόσο εύκολα. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως περιγράφουν πηγές με γνώση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, αλλά αυτή θα είναι εκ νέου επώδυνη για την Αθήνα.

Κάπως έτσι, η κυβέρνηση οδεύει προς το Eurogroup της Πέμπτης, χωρίς να έχει σημειωθεί ουσιώδης πρόοδος στα εκκρεμούντα μέτωπα της αξιολόγησης. Έτσι, το κυβερνητικό επιτελείο αποστέλλει, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, την ελληνική πρόταση για τον μονοετή, κλιμακωτό κόφτη στις δαπάνες, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, ενώ ο κ. Τσακαλώτος επιμένει να μιλά για μια λύση-πακέτο, η οποία περιλαμβάνει τόσο το κλείσιμο της αξιολόγησης με τους όποιους ελληνικούς συμβιβασμούς όσο και την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Από την άλλη, όμως, δεν είναι σαφές, αν η ελληνική πρόταση ικανοποιεί Βερολίνο και Ουάσιγκτον για διαφορετικούς λόγους. Αφενός, το Βερολίνο επιμένει για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για διάστημα δεκαετίας, προκειμένου να παρέχεται εξασφάλιση και στους επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα, σε περίπτωση εξόδου στις αγορές, συνεπώς δεν είναι σίγουρο, αν η νομοθέτηση ενός μονοετούς διάρκειας κόφτη επαρκεί. Από την άλλη, όπως σημείωνε από το Σάββατο το βράδυ το Insider.gr, εντός του ΔΝΤ υπάρχουν κύκλοι που απορρίπτουν γενικώς τη λογική του κόφτη και επιμένουν σε a priori νομοθέτηση μέτρων, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια συμμετοχής του Ταμείου και παρά τη δέσμευση της κ. Lagarde από το Davos.

Αν, επομένως, παρά τις ελληνικές παραχωρήσεις σε όλα τα μέτωπα, επέλθει ένας συγκερασμός θέσεων Βερολίνου-Ουάσιγκτον που θα καταλήγει στην απαίτηση για νομοθέτηση μέτρων από τώρα, τότε ελλοχεύει για τα καλά ο κίνδυνος επαναφορά σε καταστάσεις 2015, λόγω και του εκλογικού κύκλου σε Ολλανδία και Γαλλία που θα διαρκέσει ως τις αρχές Μαΐου. Και, ρεαλιστικά, η κυβέρνηση ξορκίζει το ενδεχόμενο να «μπλέξει» σε αυτόν τον κύκλο, μιας και τότε το τρένο του QE θα χαθεί για αρκετό διάστημα ακόμα, ναρκοθετώντας την προοπτική ανάκαμψης των τραπεζών και της οικονομίας εν γένει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Κυβέρνηση για χρεώσεις ATM: Κανένα περιθώριο - Θα παρέμβουμε και νομοθετικά εάν χρειαστεί

Στα χέρια του ΟΠΑΠ η Stoiximan - Εξαγόρασε το υπόλοιπο 15,51% έναντι 191,6 εκατ. ευρώ

Η Skroutz στα «ραντάρ» της Επ. Ανταγωνισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider