Ο Wolfgang Schaeuble ήταν αυτός που ξεκίνησε τη συζήτηση για το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ, μόνο με τον ESM, κάτι που θα ήταν το ακραίο σενάριο, σε περίπτωση απόφασης του Ταμείου να μην συμμετάσχει σε αυτό. Ο Wolfgang Schaeuble ήταν και αυτός που έκλεισε το εν λόγω σενάριο, εκτιμώντας πως, σε περίπτωση σχετικής απόφασης του Ταμείο, θα εξέλιπε η νομιμοποιητική βάση για την Bundestag και τονίζοντας πως ο ίδιος δεν θα πρότεινε νέες διαπραγματεύσεις για ένα ελληνικό πρόγραμμα.
Mάλιστα, ο Γερμανός αξιωματούχος εξήγησε επιπρόσθετα στο Bloomberg πως, αν το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτό θα οφείλεται στην…έλλειψη βούλησης της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα μέτρα και, εφόσον κάτι τέτοιο συνέβαινε, ο ίδιος δεν θα μπορούσε να υπεραμυνθεί μπροστά στη γερμανική Βουλή ενός τέταρτο προγράμματος, γιατί οι βουλευτές θα αποφανθούν πως «αν οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν με όλη την ευελιξία που προσφέρουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να τηρήσουν αυτό που έχουν δεσμευτεί, οι προϋποθέσεις για πρόγραμμα δεν υπάρχουν».
Κάπως έτσι, ο κ. Schaeuble έκαψε το σενάριο της μη συμμετοχής του ΔΝΤ, προτάσσοντας τη συμμετοχή του ως απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να υπάρχει εν γένει ελληνικό πρόγραμμα. Τις προηγούμενες μέρες είχαμε τονίσει από το Insider.gr πως ο δηλώσεις Shaeuble απευθύνονταν και προς το εσωτερικό του CDU, προκειμένου να λειτουργήσουν ως άτυπη σφυγμομέτρηση. Κάπως έτσι, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών ήταν σφοδρές, με πολλούς βουλευτές να εμφανίζονται πλήρως απρόθυμοι να συζητήσουν κάτι τέτοιο, ενώ στο Βερολίνο λέγεται πως και η Angela Merkel επιμένει στη συμμετοχή του Ταμείου. Τούτου δοθέντος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών…τα μάζεψε και επέστρεψε στη βασική θέση του Βερολίνου, καλώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την ελληνική κυβέρνηση, αφενός να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, αφετέρου να μην επιδιώξει την έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
Όπως μετέδιδε τις προηγούμενες μέρες το Insider.gr, παρά τους αρχικούς πανηγυρικούς τόνους, στο Μέγαρο Μαξίμου διαβλέπουν πλέον την παγίδα από τυχόν εξαίρεση του ΔΝΤ από το σχήμα των δανειστών, αλλά παράλληλα βρίσκονται αντιμέτωποι και με τις σκληρές θέσεις του Ταμείου. Μάλιστα, η πολιτική πίεση για λήψη νέων, σκληρών μέτρων, μεγεθύνεται, ιδίως αν ισχύουν οι πληροφορίες που μετέδωσε η Καθημερινή για εκτίμηση κοινοτικών κύκλων πως, προκειμένου το Ταμείο να μπει στο πρόγραμμα, θα χρειαστεί είτε η κυβέρνηση να κάνει εκ νέου παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό είτε να μειώσει περαιτέρω το αφορολόγητο. Παράλληλα, με δεδομένη πλέον την καθαρή θέση του Βερολίνου πως το ΔΝΤ πρέπει να είναι μέσα στο πρόγραμμα, δεν αποκλείεται να έχει υπάρξει μερικός συμβιβασμός θέσεων μεταξύ Βερολίνου-Ουάσιγκτον για νομοθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης των ανωτέρω μέτρων, προκειμένου το Ταμείο να αποφασίσει τη συμμετοχή του. Ιδίως, αν ισχύουν οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στο Davos περί συνάντησης Schaeuble με την Christine Lagarde, προκειμένου να συγκεράσουν τις θέσεις τους.
Όπως προαναφέρθηκε, οι εξελίξεις αυξάνουν την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει ανοίξει τα χαρτιά της σχεδόν…εν όλω, μιας και αφενός αποδέχεται την παράταση του κόφτη και μετά το 2018, συνδυαστικά με την αποκρυστάλλωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που ζητούν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, ενώ στο κυβερνητικό συρτάρι εν είδει…άσσου υπάρχει και η μείωση του αφορολόγητου, όχι όμως στα επίπεδα του ΔΝΤ. Πρόκειται, πάντως, για μια δύσκολη πολιτική απόφαση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αν και το Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να κάνει βήματα, προκειμένου να κλείσει η εκκρεμότητα της αξιολόγησης έως τις 20/02, προκειμένου να μην μπλέξουμε στον εκλογικό κύκλο Ολλανδίας και Γαλλίας και να μην μετατεθούν οι αποφάσεις για Μάιο ή Ιούνιο, όταν τα περιθώρια για τη χώρα μας θα είναι ασφυκτικά, λόγω της ανάγκης αποπληρωμής αρκετών δις στην ΕΚΤ τον Ιούλιο.