Έκδοση ομολόγου: Ψήφος εμπιστοσύνης από θεσμικούς επενδυτές – Οι παράγοντες που καθόρισαν τη ζήτηση

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκδοση ομολόγου: Ψήφος εμπιστοσύνης από θεσμικούς επενδυτές – Οι παράγοντες που καθόρισαν τη ζήτηση
Η έκδοση καλύφθηκε κυρίως από Διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων και από Τράπεζες, πολλοί εξ αυτών τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια σε ελληνικά ομόλογα.

Τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και την εμπιστοσύνη στη δημοσιονομική πορεία της χώρας επισφράγισε η χθεσινή έξοδος στις αγορές με την έκδοση 30ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ, που συγκέντρωσε προσφορές ύψους 33 δισ. ευρώ -το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει προσφερθεί από το 2010 σε ελληνική έκδοση- προερχόμενες μάλιστα στην συντριπτική τους πλειοψηφία από θεσμικούς μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Η συναλλαγή καλύφθηκε κυρίως από τους Διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων (54%) και από Τράπεζες (22%), ενώ τα Hedge Funds μετείχαν κατά 9%. Από τα 3 δισ. ευρώ που άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο, μόλις 420 εκατ. ευρώ προήλθαν από ελληνικά χέρια. Το 72% της συναλλαγής κατανεμήθηκε σε διεθνείς επενδυτές, κυρίως από Ηνωμένο Βασίλειο (42%), Ιβηρική Χερσόνησο και Γαλλία (από 8%). Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 70 θεσμικούς επενδυτές, από συνταξιοδοτικά ταμεία έως και ξένες τράπεζες, που μετείχαν στη χθεσινή έκδοση με αρκετούς από αυτούς να τοποθετούνται για πρώτη φορά μετά από δεκαετία σε ελληνικό ομόλογο, με την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

Οι παράγοντες που καθόρισαν τη ζήτηση

Όπως έγραψε το insider.gr, η εξαιρετικά επιτυχής αυτή έξοδος της χώρας στις αγορές δεν καλύπτει απλά το μεγαλύτερο μέρος το ετήσιου προγραμματισμού του ΟΔΔΗΧ (συνολικά 10 δισ. ευρώ), αλλά και μεταφέρει ένα ξεκάθαρο μήνυμα εμπιστοσύνης των αγορών, αλλά και «αυτοπεποίθησης» της ελληνικής πλευράς που προχώρησε σε αυτή την (τόσο μακράς διάρκειας) έκδοση η οποία δείχνει την -εκ των προτέρων- αίσθηση της υψηλής ανταπόκρισης.

Σύμφωνα με αναλυτές, στην ενίσχυση της ζήτηση από επενδυτές που αναζητούν ποιοτικά assets σταθερών αποδόσεων, συντέλεσε η επιστροφή της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης αναβάθμισης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor’s. Ενισχυτικά λειτούργησε και το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 σε σχέση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού.

Μεγάλο «ατού» στις εκδόσεις θεωρείται και το πολύ υψηλό απόθεμα διαθεσίμων (σταθερά σχεδόν πάνω από τα 35 δισ. ευρώ), στα οποία περιλαμβάνονται και 15,7 δισ. ευρώ «μαξιλάρι» που δημιουργήθηκε από εκταμιεύσεις δανείων του 3ου μνημονίου και είναι «δεσμευμένο» για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Λίγο πριν καν κλείσει το πρώτο τετράμηνο του έτους το Ελληνικό Δημόσιο έχει καλύψει πάνω από το 80% των ετήσιων αναγκών του (συνολικά 10 δισ. ευρώ) μέσω και τη τελευταίας έκδοσης του 30ετούς ομολόγου. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν οι επανεκδόσεις ομολόγων που έχουν ανακοινωθεί για τους επόμενους, στην πράξει έχει ήδη καλυφθεί το ποσό που έχει μπει ως στόχος για τη φετινή χρονιά.

Όπως φαίνεται στην απόφαση του ΟΔΔΗΧ να «τρέξει» από νωρίς το πρόγραμμα του 2024, συντέλεσαν αφενός τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη χώρα μας, αλλά και μια σειρά από παράγοντες που αναμένεται να διατηρήσουν ή και να ενισχύσουν τη διεθνή αβεβαιότητα που επηρεάζει τις κινήσεις των διαχειριστών κεφαλαίων, όπως οι Ευρωεκλογές η συνεχιζόμενη ένταση στη Μ. Ανατολή αλλά και οι αμερικανικές εκλογές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έκδοση ομολόγου: Ψήφος εμπιστοσύνης από θεσμικούς επενδυτές – Οι παράγοντες που καθόρισαν τη ζήτηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider