Γιατί και πώς η Γερμανία μετατρέπεται στη μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί και πώς η Γερμανία μετατρέπεται στη μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη
Eνώ η γερμανική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, στην χώρα εγκαθίστανται περισσότερα συστήματα από ποτέ άλλοτε, αλλά... κινεζικής παραγωγής.

Σε πλήρη αντίφαση βρίσκεται η εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών στη Γερμανία από τη μια μεριά και η εγχώρια παραγωγή τους από την άλλη.

Συγκεκριμένα, ενώ η γερμανική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης (και συνολικά η γερμανικά βρίσκεται στον προθάλαμο της ύφεσης), στη Γερμανία εγκαθίστανται περισσότερα συστήματα από ποτέ άλλοτε, αλλά κινεζικής παραγωγής, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα τελευταία στοιχεία των αναλυτών της ενεργειακής αγοράς Rystad Energy που παραθέτει Handelsblatt.

Με απλά λόγια, στη Γερμανία «ανθούν» τα φωτοβολταϊκά, αλλά προς το συμφέρον, από «στενά» επιχειρηματική άποψης, της Κίνας.

Ο λόγος για αυτό είναι πως τα φωτοβολταϊκά κινεζικής παραγωγής είναι φθηνότερα σε σχέση με εκείνα που παράγονται στη Γερμανία.

Από ευρύτερη, όμως, σκοπιά κερδίζει η Γερμανία, καθώς αν και χάνει έδαφος η εγχώρια βιομηχανία παραγωγής φωτοβολταϊκών, προχωρά πιο γρήγορα (καθότι τα κινεζικά φωτοβολταϊκά είναι πιο φθηνά από τα γερμανικά και άρα έχουν ωθούν προς τα πάνω τη σχετική ζήτηση) η αντικατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου από την ηλιακή ενέργεια.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, με γνώμονα την προοπτική μιας ηλιόλουστης χρονιάς, η ηλιακή ενέργεια θα αυξηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας στην Ευρώπη για πρώτη φορά το 2024 - κυρίως χάρη στη Γερμανία.

Το 2023 ήταν ήδη μια χρονιά ρεκόρ για την τοπική ηλιακή βιομηχανία: εγκαταστάθηκαν συνολικά 14 γιγαβάτ.

Ένα εκατομμύριο νέα συστήματα συνδέθηκαν στο δίκτυο μέσα σε ένα χρόνο.

Η εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε έτσι κατά 85% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, οι Γερμανοί κατασκευαστές δεν επωφελούνται από αυτό, καθώς τα ηλιακά συστήματα που εγκαθίστανται στη Γερμανία προέρχονται πλέον σχεδόν αποκλειστικά από προμηθευτές χαμηλού κόστους από την Κίνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Rystad Energy, η επέκταση ρεκόρ είναι πιθανό να συνεχιστεί και φέτος.

«Καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί ελάχιστα το 2024, μπορούμε να προβλέψουμε ότι η Ευρώπη θα καλύψει την αύξηση της ζήτησης εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ θα δούμε μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων», λέει ο Φέγκαρντ Βίικ Φόλσετ (Vegard Wiik Vollset), επικεφαλής του τμήματος Renewables & Power EMEA Research της Rystad Energy.

Ο Vollset αναμένει ότι η ηλιακή ενέργεια θα παράγει ρεκόρ 50 τεραβατώρες το τρέχον έτος. Αυτό ισοδυναμεί με το 10% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας.

Ο λόγος για την έντονη ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας είναι οι ίδιοι Γερμανοί ιδιοκτήτες κατοικιών.

Με περίπου 6,5 γιγαβάτ, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% της συνολικής παραγωγής όλων των συστημάτων που θα εγκατασταθούν στη Γερμανία το 2023.

Το υπόλοιπο κατανέμεται σε εμπορικές στέγες και υπαίθριους χώρους.

Συνολικά, περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια ηλιακά συστήματα είναι πλέον συνδεδεμένα στο δίκτυο στη Γερμανία.

Οι αναλυτές και οι συμμετέχοντες στον κλάδο εκτιμούν ότι η ταχεία ανάπτυξη είναι πιθανό να συνεχιστεί και φέτος.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Yougov για λογαριασμό της Γερμανικής Ένωσης Ηλιακής Βιομηχανίας, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ιδιωτικών ακινήτων σκοπεύουν να αγοράσουν φέτος ένα σύστημα ηλιακής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, το 68% των περισσότερων από 1.000 ερωτηθέντων που διέθεταν κατάλληλη επιφάνεια στέγης δήλωσαν ότι επιθυμούν να αγοράσουν ένα ηλιακό σύστημα.

Αναφέρθηκε επίσης ότι το 16% σχεδιάζει ήδη να το πράξει το 2024.

Ωστόσο, λόγω του αυξανόμενου κόστους, του πληθωρισμού και της τεταμένης οικονομικής κατάστασης, οι πρώτοι εγκαταστάτες αναφέρουν ήδη μια αρχόμενη απροθυμία μεταξύ των πελατών τους.

Μένει να δει κανείς πόση ηλιακή ενέργεια θα εγκατασταθεί πραγματικά φέτος.

Ενώ η Γερμανία αναπτύσσεται και γίνεται το Νο1 στην ευρωπαϊκή αγορά ηλιακής ενέργειας, η εγχώρια βιομηχανία βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Πριν από μήνες, οι εταιρείες προειδοποιούσαν για τις συνέπειες της ραγδαίας αύξησης του αριθμού φθηνών μονάδων από την Κίνα. Τις επόμενες ημέρες, θα μπορούσαν τελικά να υπάρξουν μέτρα βοήθειας από τις Βρυξέλλες, καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Πράσινη» ενεργειακή αυτονομία σε μεγάλες υποδομές μεταφορών

Ρεύμα: Καταργείται η εισφορά των μονάδων αερίου – Αυλαία στο «καπέλο» στους λογαριασμούς

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider