ΕΚΤ: Οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης παραμένουν αδύναμες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης παραμένουν αδύναμες
Nτε Γκίντος και Σνάμπελ επανέλαβαν ότι η πολιτική της ΕΚΤ «εξαρτάται από τα μακροοικονομικά στοιχεία».

Η Ευρωζώνη κινείται στα όρια της ύφεσης το τελευταίο τρίμηνο, ενώ οι προοπτικές της παραμένουν αδύναμες, σύμφωνα με μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Υπάρχουν στοιχεία ότι οι δείκτες του κλίματος υποχωρούν και οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές παραμένουν αδύναμες, στο πλαίσιο των προβλέψεών μας», ανέφερε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, ανέφερε ότι η Ευρωζώνη μπορεί να έχει καταγράψει ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και οι κίνδυνοι για τη μελλοντική ανάπτυξη είναι καθοδικοί. «Οι δείκτες δείχνουν μια οικονομική συρρίκνωση και τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας την πιθανότητα τεχνικής ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και αδύναμες προοπτικές για το μέλλον», δήλωσε ο ντε Γκίντος στη Μαδρίτη.

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σταθερή τη νομισματική της πολιτική τον Ιανουάριο, με την Σνάμπελ και τον ντε Γκίντος να μην παρεκκλίνουν από αυτό. Οι αγορές αναμένουν τουλάχιστον πέντε μειώσεις επιτοκίων το 2024, με την πρώτη να έρχεται Μάρτιο ή Απρίλιο.

Τόσο ο ντε Γκίντος όσο και η Σνάμπελ επανέλαβαν ότι η πολιτική της ΕΚΤ «εξαρτάται από τα μακροοικονομικά στοιχεία», με τη Σνάμπελ να αναφέρει πως η πολιτική της ΕΚΤ είναι «σε καλό δρόμο» για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σεντένο (ΕΚΤ): Νωρίτερα από τον Μάιο η πρώτη μείωση επιτοκίων

Βιλερουά: Τα επιτόκια θα μειωθούν μόνο εάν σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στο 2%

gazzetta
gazzetta reader insider insider