Φθηνό «πράσινο» ρεύμα στις βιομηχανίες: Νέες διαπραγματεύσεις με Κομισιόν για πρεμιέρα στις αρχές 2024

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φθηνό «πράσινο» ρεύμα στις βιομηχανίες: Νέες διαπραγματεύσεις με Κομισιόν για πρεμιέρα στις αρχές 2024
Καινούριος «κύκλος» ερωτήσεων της DG Comp τον Φεβρουάριο (που απαντήθηκαν λίγες εβδομάδες αργότερα από το ΥΠΕΝ), για την έγκριση του σχήματος Green Pool. Στόχος του σχήματος να συγκρατηθεί το κόστος προσαρμογής της «πράσινων» Μεγαβατώρων σε «καλάθι» προμήθειας των βιομηχανικών καταναλωτών με ρεύμα σε σταθερή βάση, δηλαδή στα χρονικά διαστήματα που βρίσκονται σε λειτουργία και επομένως έχουν κατανάλωση.

Νέος «κύκλος» διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε πρόσφατα μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με της Κομισιόν, με σκοπό την εφαρμογή ενός σχήματος στήριξης το οποίο θα επιτρέψει στις εγχώριες βιομηχανίες να καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών τους σε ρεύμα με «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή σε ανταγωνιστικό κόστος. Το σχήμα αυτό, το οποίο ονομάζεται Green Pool, έχει προκοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες από το προηγούμενο καλοκαίρι, ενώ στόχος είναι οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών να οδηγήσουν στην έγκαιρη έγκρισή του από την DG Comp, ώστε να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του επόμενου έτους.

Οι επαφές διεξάγονται σε μία συγκυρία όπου αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα το πρώτο «κύμα» συμφωνιών ανάμεσα σε μεγάλους εγχώριους βιομηχανικούς καταναλωτές με παραγωγούς ΑΠΕ, για την υπογραφή μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων αγοραπωλησίας ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας (συμβάσεων γνωστών ως «πράσινων» PPAs). Μάλιστα, η πρόσφατη τροποποίηση στην εφαρμογή των πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά δίνει πρόκριμα στην υπογραφή ανάλογων συμβολαίων.

Σύμφωνα πάντως με όλες τις εκτιμήσεις, κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του σχήματος, θα είναι περιορισμένοι οι όγκοι ανανεώσιμης ηλεκτροπαραγωγής που θα προμηθεύονται βιομηχανίες μέσω «πράσινων» PPAs και, κατά συνέπεια, θα είναι περιορισμένη και η εφαρμογή του Green Pool. Ωστόσο, στόχος είναι το 2024 να λειτουργήσει και ως έτος πιλοτικής εφαρμογής του σχήματος, ενόψει της περαιτέρω διεύρυνσης ήδη από το επόμενο έτος των βιομηχανικών καταναλώσεων που θα καλύπτονται από «πράσινο» ρεύμα.

Ένα παράδειγμα επικείμενων ανάλογων συμβάσεων αποτελούν οι «ώριμες» διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΔΕΗ και τις Viohalco και ΤΙΤΑΝ. Αν και σε πρώτη φάση οι προς υπογραφή συμφωνίες αφορούν την αγοραπωλησία ηλεκτρικής ενέργειας που θα προέρχεται από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, σε περίπου μία 2ετία από τώρα η ΔΕΗ θα παρέχει στις βιομηχανίες ρεύμα αποκλειστικά από ΑΠΕ. Έτσι, τα συμβόλαια θα εξελιχθούν σε «πράσινα» PPAs.

Επιστολή για επίσπευση από τους βιομηχανικούς συνδέσμους

Μέσω των «πράσινων» PPAs, οι βιομηχανικοί καταναλωτές θα εξασφαλίσουν μακροχρόνια ορατότητα για το κόστος τους σε ενέργεια, ενώ παράλληλα θα περιορίσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Όπως είναι φυσικό, σημαντικό είναι επίσης οι βιομηχανίες να προμηθεύονται την ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και σε ανταγωνιστικά επίπεδα κόστους.

Εκτός από την τιμή στην οποία θα συμφωνηθεί ένα «πράσινο» PPA, στα έξοδα μίας βιομηχανίας για τις «πράσινες» κιλοβατώρες που χρησιμοποιεί προστίθεται και το κόστος προσαρμογής της παραγωγής από ΑΠΕ στο προφίλ κατανάλωσής της (φορτίο βάσης). Επομένως, σκοπός του Green Pool είναι να διασφαλίσει πως αυτό το κόστος προσαρμογής θα παραμείνει σε προσιτά επίπεδα τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, τον Ιανουάριο όλοι οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι απέστειλαν κοινή επιστολή στην κυβέρνηση για την ανάγκη επίσπευσης της έγκρισης του σχήματος. Επίσης, τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά την παρουσία του στο Γενικό Συμβούλιο στο ΣΕΒ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, είχε δεσμευθεί ότι θα ασκήσει πιέσεις στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, για όσο το δυνατόν πιο σύντομο «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες.

Η σημασία του Green Pool

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, βασική αποστολή του Green Pool θα είναι να διασφαλίζει πως οι βιομηχανίες θα προμηθεύονται ρεύμα σε σταθερή βάση, δηλαδή στα χρονικά διαστήματα που βρίσκονται σε λειτουργία και επομένως έχουν κατανάλωση. Ο ρόλος αυτός είναι απαραίτητος, καθώς η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή είναι στοχαστική, αφού για παράδειγμα τα αιολικά πάρκα δεν παράγουν ρεύμα σε συνθήκες άπνοιας και τα φωτοβολταϊκά τη νύχτα.

Επομένως, παράλληλα το Green Pool θα προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια απευθείας από τη χονδρεμπορική αγορά, όποτε και για όσο χρειάζεται, ώστε να καλύψει πλήρως το προφίλ κατανάλωσης των βιομηχανιών. Για αυτό τον σκοπό, οι βιομηχανίες θα εκχωρούν στον διαχειριστή του Green Pool την ηλεκτροπαραγωγή των «πράσινων» μονάδων με τις οποίες έχουν συνάψει PPAs, ώστε εκείνος να προχωρήσει στις κατάλληλες αγοραπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά, για να τις «διαμορφώσει» σε φορτίο βάσης για τους επιλέγοντες πελάτες.

Ωστόσο, από αυτές τις αγοραπωλησίες για την αντιστοίχιση της «πράσινης» παραγωγής με την βιομηχανική κατανάλωση, θα προκύπτει ένα επιπλέον κόστος, το κόστος διαμόρφωσης (shaping cost). Κι αυτό γιατί οι αγορές και πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνονται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα μέσα στο 24ωρο, στα οποία θα είναι διαφορετικές και οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος.

Για να παραμείνει η κατανάλωση του «πράσινου» ρεύματος σε προσιτά επίπεδα, η πρόταση προβλέπει πως μέσω του σχήματος θα προσφέρεται κρατική ενίσχυση για την κάλυψη του 85% του κόστους διαμόρφωσης. Έτσι η κρατική στήριξη θα επιτρέψει στις βιομηχανίες να προμηθευτούν ρεύμα μέσω PPAs σε ανταγωνιστικό κόστος.

Προηγούμενοι «γύροι» διαπραγματεύσεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πρόταση για το Green Pool προκοινοποιήθηκε στην Κομισιόν τον Μάιο του 2022. Η πρώτη επικοινωνία του σχήματος στην Κομισιόν είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2021, στο πλαίσιο των συζητήσεων τότε για χρηματοδότησή του μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τελικά προκρίθηκε το σχήμα να μην ενταχθεί στο RRF, με συνέπεια τον Σεπτέμβριο του 2021 να αποσταλεί στις Βρυξέλλες ως αυτόνομο σχήμα κρατικής ενίσχυσης. Από τότε και μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, είχαν πραγματοποιηθεί δύο πρώτοι «γύροι» ερωταπαντήσεων ανάμεσα στην DG Comp και την ελληνική πλευρά, για να ακολουθήσει τον περασμένο μήνα ο τρίτος κύκλος.

Σύμφωνα με πληγές που ακολουθούν από κοντά τη διαδικασία, το πλέον δόκιμο είναι η ελληνική πλευρά να ζητήσει από τις Βρυξέλλες την αποστολή του σχετικού comfort letter. Με αυτό τον τρόπο, αν τυχόν η Κομισιόν σχεδιάζει να αποστείλει και τέταρτο σετ ερωτήσεων, τότε θα επιταχυνθεί η διαδικασία, ώστε να επιταχυνθεί και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αύξηση 36% των Ενεργειακών Κοινοτήτων το 2022 με χαρτοφυλάκιο 1.124 έργων ΑΠΕ

Ρεύμα: Πτώση 12% των τελικών τιμών τον Απρίλιο – 6 εταιρείες κάτω από 13 λεπτά ανά kWh

Σκρέκας: Επιδότηση 15 ευρώ ανά MWh τον Απρίλιο στα νοικοκυριά - Ξεκινά το νέο «Εξοικονομώ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider