Κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων για την ασφάλιση των κτιρίων και των κατοικιών τους σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων για την ασφάλιση των κτιρίων και των κατοικιών τους σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο
Aλλάζουν άρδην οι προοπτικές για τις ασφαλιστικές εταιρείες αφού το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί την εφαρμογή κινήτρων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για την ασφάλιση των κτιρίων και των κατοικιών απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Aλλάζουν άρδην οι προοπτικές για τις ασφαλιστικές εταιρείες αφού το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί την εφαρμογή κινήτρων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για την ασφάλιση των κτιρίων και των κατοικιών απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Την ίδια ώρα οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα δηλώνουν μεγάθυμα πρόθεση να αναλάβουν τέτοιους κινδύνους μολονότι οι αντασφαλιστές ανακρούουν πρύμναν προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα εν λόγω κίνητρα αναντίρρητα θα ενισχύσουν την πελατειακή βάση και τους τζίρους των εταιρειών. Η πολιτεία δεν επιζητεί απαραίτητα το ρόλο του Καλού Σαμαρείτη αφού οι ευκλεείς πόθοι της είναι να μειωθεί η δαπάνη του προϋπολογισμού που καταβάλλεται κάθε χρόνο για φυσικές καταστροφές. Από την άλλη πλευρά οι πολίτες που θα ασφαλίσουν τα ακίνητά τους θα έχουν σημαντικές αποζημιώσεις στην περίπτωση που η κατοικία τους υποστεί ζημιές από σεισμούς, φωτιές κλπ.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την επαναφορά των εκπτώσεων φόρου για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητά τους. Η δαπάνη όπως υποστηρίζουν από την αγορά κυμαίνεται από 150 έως 250 ευρώ, ενώ προφανώς όσοι επιθυμούν μπορούν να προβούν σε ακόμα μεγαλύτερες καλύψεις.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία μόλις το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένα και αυτά ως επί το πλείστον είναι αποτέλεσμα της συμβατικής υποχρέωσης των ιδιοκτητών καθώς έχουν ενεργό στεγαστικό δάνειο. Μάλιστα το δημόσιο σήμερα λαμβάνει επί των ασφαλίστρων φόρο 15%, κάτι που σημαίνει ότι με την αύξηση των ασφαλισμένων κατοικιών θα αυξηθούν σημαντικά και τα έσοδα του προϋπολογισμού και ως εκ τούτου η παροχή κινήτρων θα καλυφθεί από τα αυξημένα έσοδα.

Συνολικά όπως καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ υπάρχουν στη χώρα μας 6.371.901 κατοικίες εκ των οποίων ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053 (στοιχεία ΕΑΕΕ τέλους 2017). Αν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155 ευρώ, το έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσεγγίσει τα 10 εκατ. ευρώ μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, χωρίς να υπολογιστούν τα επιπλέον οφέλη για την οικονομία, την αγορά και την κοινωνία γενικότερα.

Ισχυρός παράγοντας του κλάδου που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του τονίζει ότι τα φορολογικά κίνητρα που προτίθεται να δώσει η πολιτεία για την ασφάλιση κτιρίων κατά φυσικών καταστροφών θα ενισχύσουν τον κλάδο προσθέτοντας : «Όπως είναι γνωστό λόγω της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία χρόνια, ακραία φυσικά φαινόμενα προκαλούν σημαντικές ζημιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Εάν προσθέσουμε και τον κίνδυνο του σεισμού, τότε η έκθεση των περιουσιών μας σε όλα τα παραπάνω είναι μεγάλη. Με το ποσοστό ασφάλισης των κατοικιών να κυμαίνεται γύρω στο 17% κι αυτό λόγω της ασφάλισης των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των ζημιών στους δικαιούχους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έφτασε τα 191 εκατ. ευρώ.

Κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς προσθέτουν ότι για να αναπτυχθεί η ελληνική Ασφαλιστική Αγορά πρέπει να δοθούν από την πολιτεία τα κατάλληλα κίνητρα. Καταλήγοντας σημειώνουν : «Τα φορολογικά κίνητρα είναι η λύση. Αν εξαιρέσουμε την υποχρεωτική ασφάλιση (όπως Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης για ζημίες έναντι τρίτων, Αυτοκινήτων, Σκαφών, Επικίνδυνων Αποβλήτων, Ζημιών στο Περιβάλλον, Επαγγελματικής Ευθύνης και Εγγυήσεων, Ευθύνης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, κλπ) οι Κλάδοι ασφάλισης που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν είναι η Αστική Ευθύνη επαγγελματιών, στελεχών επιχειρήσεων, κυβερνο-απειλών (cyberinsurance) καθώς και οι ασφαλίσεις κατοικιών και κτιρίων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζοφερή η εικόνα της παραγωγής των ασφαλιστικών εταιρειών στις αρχές του 2023

Ακίνητα – Τουρισμός: Ποια είναι η «εικόνα» σε τιμές και διαθεσιμότητα για την περίοδο της 25ης Μαρτίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider