Έργα: Με τροπολογία παρατείνονται τα «πτυχία» έως 31/12/2023 και ξεμπλοκάρουν διαγωνισμοί

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έργα: Με τροπολογία παρατείνονται τα «πτυχία» έως 31/12/2023 και ξεμπλοκάρουν διαγωνισμοί
Με σχετική τροπολογία σε ν/σ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών παρατείνεται η ισχύς των βεβαιώσεων εγγραφής πτυχίων στο ΜΕΕΠ, χωρίς αίτηση αναθεώρησης, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με τους εν εξελίξει διαγωνισμούς που μεταφέρθηκαν χρονικά.

Με σχετική τροπολογία με θέμα «Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» με την οποία, μεταξύ άλλων, προτείνεται η παράταση της ισχύος των βεβαιώσεων εγγραφής πτυχίων στο ΜΕΕΠ έως 31.12.2023, επιχειρείται να δοθεί λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε τελευταία με την ανανέωση των εργοληπτικών πτυχίων των κατασκευαστικών ομίλων που έληξαν στα τέλη Δεκεμβρίου. Ζήτημα που έχει οδηγήσει, όπως και άλλες φορές έχει αναδείξει το insider.gr, σε παρατάσεις σε χρονοδιαγράμματα διαγωνισμών.

Η τροπολογία – πρόταση «μπήκε» στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο για τη διερεύνηση αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων και την ασφάλεια των μεταφορών» που παρουσιάζεται και συζητείται (προ ψήφιση) στη Βουλή. Από το τέλος του περασμένου έτους (2022) έχουν λήξει τα εργοληπτικά πτυχία βάσει των οποίων οι εταιρείες κατατάσσονται σε βαθμίδες, από 3ης μέχρι και 7ης τάξης. Αυτό επηρεάζει τους προγραμματισμένους δημόσιους διαγωνισμούς με αποτέλεσμα να δίδονται συνεχείς μικρές χρονικές παρατάσεις μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Η λύση αναμένονταν να δοθεί με τροπολογία που θα περάσει από τη Βουλή, όπως και συμβαίνει.

Η παράταση στα πτυχία

Τα άρθρα – τροπολογίες αναφέρονται στην παράταση προθεσμιών για ρυθμίσεις Μητρώων συντελεστών παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών έργων, μελετών, Τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών, στην παράταση ισχύος πτυχίων και βεβαιώσεων εγγραφής στο Μητρώο Μελετητών, στο Μητρώο Γραφείων Μελετών και στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων και βέβαια στην «Παράταση ισχύος βεβαιώσεων εγγραφής πτυχίων στο Μ.Ε.ΕΠ.».

Όπως σημειώνεται: «Στην παρ. 4 του άρθρου 74 του ν. 4821/2021 (Α’ 134), α) παρατείνεται για ένα (1) έτος η προθεσμία ισχύος των βεβαιώσεων εγγραφής πτυχίων στο Μ.Ε.ΕΠ., β) επέρχεται νομοτεχνική βελτίωση στη λέξη «πτυχία» και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής: «4. Βεβαιώσεις εγγραφής πτυχίων που εκδόθηκαν στις 3η Ιουλίου 2019 και είναι σε ισχύ έως τις Σεπτεμβρίου 2021, παρατείνονται αυτοδίκαια έως 31η Δεκεμβρίου 2023, χωρίς προηγούμενη αίτηση αναθεώρησης, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νομοθετικού πλαισίου που ίσχυε ως και τις 2 Ιουλίου 2019».

Ως προς τους λόγους για τους οποίους έρχονται οι ρυθμίσεις αναφέρονται τα εξής: «Με τις αξιολογούμενες ρυθμίσεις παρατείνεται η αναστολή ισχύος διατάξεων του π.δ. 71/2019 (Α’ 112), προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κατασκευής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας λειτουργίας των νέων μητρώων, όπως αυτά προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία με το π.δ. 71/2019, καθώς και η μετάπτωση των στοιχείων των υφιστάμενων μητρώων στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα μέχρι την 31η.12.2023 και παρατείνεται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, η ισχύς πτυχίων και βεβαιώσεων εγγραφής στα Μητρώα του π.δ. 71/2019. Η αναστολή της ισχύος διατάξεων του π.δ. 71/2019 και η παράταση ισχύος πτυχίων και βεβαιώσεων εγγραφής είναι επιβεβλημένη για την εξακολούθηση της ισχύος εργοληπτικών και μελετητικών πτυχίων, σε μια περίοδο αύξησης των δραστηριοτήτων του κατασκευαστικού τομέα, με μεγάλα έργα σε εξέλιξη. Τα προτεινόμενα άρθρα αφορούν στις αναθέτουσες αρχές και τους πτυχιούχους, οι οποίοι εγγράφονται στα αναφερόμενα μητρώα».

Η πάροδος των διαλαμβανόμενων προθεσμιών, καθιστά αναγκαία την άμεση νομοθετική ρύθμιση. Τα ρυθμιζόμενα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο πρακτικής αν ληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Το insider.gr και η στήλη BackStory είχαν αναδείξει το θέμα από την αρχή της χρονιάς αναδεικνύοντας και επιστολή διαμαρτυρίας – «καμπανάκι» του συνδέσμου των κατασκευαστών (ΣΑΤΕ), με το «καλημέρα» του 2023, προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για λήξη της παράτασης ισχύος βεβαιώσεων εγγραφής στο ΜΕΕΠ (στο φίνις του 2022).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Real Estate – Χρηματιστήριο: Πώς (δεν) κινούνται στο ταμπλό οι μετοχές των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων – ΑΕΕΑΠ

gazzetta
gazzetta reader insider insider