Ο πόλεμος της Ρωσίας μετατρέπει τα νομίσματα των γειτόνων της στα καλύτερα του κόσμου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πόλεμος της Ρωσίας μετατρέπει τα νομίσματα των γειτόνων της στα καλύτερα του κόσμου
«Η απότομη αύξηση των εμβασμάτων σίγουρα εξηγεί την τόσο ταχεία ανάπτυξη» των πρώην σοβιετικών χωρών όπως τονίζουν οι αναλυτές. Τόσο στην Αρμενία όσο και στη Γεωργία, οι μεταφορές κεφαλαίων οδήγησαν στην εκτόξευση της κατανάλωσης αλλά και στην κατασκευή κατοικιών.

Τα νομίσματα των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών κατέκτησαν την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης φέτος, ανατρέποντας τα προγνωστικά, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, και τη μαζική φυγή των Ρώσων που αναζήτησαν και βρήκαν «καταφύγιο» σε κοντινές τους χώρες, με γεμάτες «βαλίτσες» με τις αποταμιεύσεις τους, με αποτέλεσμα ο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποδεικνύεται «πολύ καλός γείτονας».

Η Γεωργία και η Αρμενία στα ορεινά του Καυκάσου, καθώς και το Τατζικιστάν στην Κεντρική Ασία, καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις τους έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, αφού δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες εγκαταστάθηκαν εκεί από τον Φεβρουάριο για να μην πολεμήσουν, φέρνοντας μαζί τους δισ. δολάρια.

Οι μικρές χώρες της πρώην ΕΣΣΔ γίνονται ελκυστικές, καθώς δεν απαιτούνται ταξιδιωτικές βίζες, η ρωσική γλώσσα είναι ευρέως διαδεδομένη και δεν υπάρχουν «φραγμοί» στις μεταφορές κεφαλαίων προς τις ντόπιες τράπεζες.

Αυτό οδήγησε το ντραμ της Αρμενίας σε ράλι άνω του 22% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από την αρχή του έτους, με αποτέλεσμα να είναι το πλέον ωφελημένο μεταξύ των νομισμάτων παγκοσμίως. Το λάρι της Γεωργίας και το σομόνι του Τατζικιστάν είναι ισχυρότερα κατά πάνω από 16% και 10%, αντίστοιχα, ξεπερνώντας τα κέρδη για το ρούβλι της Ρωσίας, που «φλερτάρει» με την κατάρρευση.

«Είναι οι Ρώσοι που μετακινούνται σε αυτές τις χώρες λόγω γεωπολιτικών ζητημάτων, οι οποίοι μετατρέπουν τα χρήματά τους σε τοπικά νομίσματα και ανεβάζουν τη συναλλαγματική ισοτιμία», διαπιστώνει η Ναταλία Μιλχάκοβα της Freedom Holding Corp.

Ο πόλεμος έφερε πενταπλάσια αύξηση εμβασμάτων από τη Ρωσία στη Γεωργία, που ισοδυναμεί με περισσότερο από το 60% όλων των μεταφορών της Εθνικής Τράπεζας της Γεωρίας και υπερβαίνει τα 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μεταφορές χρημάτων στην Αρμενία ανήλθαν σε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο δεκάμηνο, σχεδόν τετραπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, ενώ τον Οκτώβριο, έφθασαν σε 18ετίας (ήτοι από το 2004).

Οι τεράστιες εισροές κεφαλαίων ενίσχυσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα των πρώην σοβιετικών χωρών και βελτίωσαν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους, παρά τις εκτιμήσεις που προέβλεπαν το αντίθετο, δηλαδή ότι η Μόσχα και οι γείτονές της θα «λύγιζαν» και από το κόστος του πολέμου και από τις δυτικές κυρώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η οικονομία της Αρμενίας πέτυχε διψήφια ανάπτυξη το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, ενώ η οικονομία της Γεωργίας έκανε αναπτυξιακό «άλμα» σχεδόν 10% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο.

Για το Τατζικιστάν, οι μεταφορές χρημάτων αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 50% το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την Ναταλία Λάβροβα της BCS Financial Group, που επικαλείται στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών. «Αυτό θέτει την οικονομία σε καλό δρόμο για ανάπτυξη 7% φέτος, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις για 4-5%» εκτίμησε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επί τα βελτίω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της Γεωργίας για ολόκληρο το έτος στο 10%, ως αποτέλεσμα «της αύξησησ της μετανάστευσης και των χρηματοοικονομικών εισροών που προκλήθηκαν από τον πόλεμο». Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Αρμενίας προβλέπει πλέον ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 13% από 4,9%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο πόλεμος του Πούτιν κατακρήμνισε τις ρωσικές μετοχές - Έγιναν οι χειρότερες στον κόσμο

Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, η ακρίβεια όμως δεν θα φύγει

ΤτΕ: Ανάπτυξη 6,2% για το 2022 και «φρένο» στο 1,5% για το 2023 – Στο 9,4% φέτος ο πληθωρισμός, η βασικότερη πρόκληση

gazzetta
gazzetta reader insider insider