Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ) από COP27: Η ανάγκη για επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση είναι πολύ μεγάλη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ) από COP27: Η ανάγκη για επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση είναι πολύ μεγάλη
«Τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων είναι πολύ σημαντικά» ανέφερε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ από την ετήσια σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.

Έμφαση στην ανάγκη επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας από την Αίγυπτο, όπου συμμετείχε στην συνεδρίαση του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27).

Σε δήλωση του, ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε τη σημασία που έχουν τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Αναλυτικά, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ σημείωσε τα εξής:

«Ο ΑΔΜΗΕ συμμετέχει γαι πρώτη φορά στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα. Η ανάγκη για επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση είναι πολύ μεγάλη. Τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων είναι πολύ σημαντικά. Όχι μόνο τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων μέσα στην Ελλάδα και τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας με τους γείτονες της, αλλά και έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων ανάμεσα στην Ευρώπη με τις γειτονικές ηπείρους της Αφρικής και της Ασίας. Στη βάση αυτή, παρουσιάσαμε τη συνδρομή μας και τη συμμετοχή μας στα μεγάλα έργα διασύνδεσης ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισράηλ, αλλά και τη διασύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο».

Συνομιλώντας νωρίτερα με κορυφαίους εκπροσώπους του διεθνούς ενεργειακού κλάδου, ο κ. Μανουσάκης επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε πιο πυκνές -διασυνοριακές αλλά και διηπειρωτικές- ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ανθεκτικά και έξυπνα δίκτυα, καθώς και τεχνολογίες αποθήκευσης που θα μεγιστοποιήσουν την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Περιέγραψε εξάλλου την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου ως έναν νέο διάδρομο για ανταλλαγές καθαρής ενέργειας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική, και επανέλαβε ότι ο ΑΔΜΗΕ προτίθεται να συμμετάσχει και επενδυτικά στο έργο, για το οποίο συνεργάζεται με τον Διαχειριστή της Αιγύπτου EETC και τον φορέα υλοποίησης ELICA. «Η νέα διασύνδεση θα συνδέσει τη βόρεια Αφρική με την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και θα δώσει τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης ΑΠΕ. Παράλληλα, θα είναι κι ένα μεγάλο τεχνικό επίτευγμα, καθώς προβλέπεται η εγκατάσταση ενός καλωδίου συνεχούς ρεύματος 500 kV και συνολικής ισχύος έως 3 GW για τη μέγιστη απορρόφηση καθαρής ενέργειας που θα παράγεται στην Αίγυπτο», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

COP27: Εντείνεται η συνεργασία ΕΕ-Αιγύπτου για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider