Τα «κακά μαντάτα» που έρχονται με τη νέα αύξηση του πληθωρισμού

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «κακά μαντάτα» που έρχονται με τη νέα αύξηση του πληθωρισμού
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός υποχρεώνει κυβερνήσεις σε «εθνικοποίηση» των πολιτικών αντιμετώπισης των συνεπειών. Περί τα 200 δισ. ευρώ το νέο πρόγραμμα στήριξης στην Γερμανίας, ακολουθούν άλλες χώρες της Ευρωζώνης, σκληρότερη αντίδραση από ΕΚΤ.

Ένα 24ωρο πριν από την ανακοίνωση του νέου ρεκόρ στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 10%, ο καγκελάριος της Γερμανίας μαζί τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, ανακοίνωσαν ότι θα ενεργοποιήσουν ένα Ταμείο 200 δισ. ευρώ για να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν το 10,9% του πληθωρισμού στην Γερμανία.

Προφανώς ο κ. Σολτς είχε υπόψη του αυτό που θα μάθαιναν την επόμενη ημέρα, σήμερα δηλαδή, οι υπόλοιποι Γερμανοί.

Πέραν του γεγονότος ότι το ποσό «ακούγεται» γιγάντιο, ισοδυναμεί με περίπου τα 2/3 του συνολικού ελληνικού χρέους, η ανακοίνωση αυτή προϊδεάζει προφανώς για την εκτίμηση της γερμανικής κυβέρνησης ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να... βελτιωθεί στον ορατό ορίζοντα. Και ενδεχομένως να επιδεινωθεί.

Η ενεργειακή κρίση μετά το σαμποτάζ των αγωγών, την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία με τις προσαρτήσεις της Ρωσίας και την αποδεδειγμένη αδυναμία της Κομισιόν να ενεργοποιήσει ένα σύστημα ελέγχου των τιμών από την κερδοσκοπία, πρόκειται να επιδεινωθεί λίγο πριν από τον επερχόμενο χειμώνα.

Η ΕΚΤ με πληθωρισμό στο 10% και με το Ευρώ να γίνεται ιμάντας μετάδοσης των πληθωριστικών πιέσεων απέναντι στο ισχυρό δολάριο, σπρώχνεται σε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων διακινδυνεύοντας τον «κατακερματισμό» της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων που εγκυμονεί μια νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Η απόφαση της Γερμανικής κυβέρνησης να δρομολογήσει ένα γιγάντιο πρόγραμμα στήριξης 200 δις ευρώ στο εσωτερικό της, σε ένα περιβάλλον που η δημοσιονομική «γραμμή» τόσο της Κομισιόν όσο και της ΕΚΤ είναι η απομείωση των εθνικών προγραμμάτων στήριξης, είναι μια «εκκωφαντική» απόδειξη ότι η Ευρωζώνη, βήμα το βήμα, κατακερματίζεται σε «εθνικές» πολιτικές αντιμετώπισης της συνολικής κρίσης. Μετά την κίνηση της Γερμανίας αναμφίβολα, ιδιαίτερα οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, θα ακολουθήσουν στην ίδια κατεύθυνση με εθνικές επιλογές, απέναντι στον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.

Πολύ περισσότερο μάλιστα που μέχρι σήμερα οι «κερδισμένοι» αυτής της γραμμής, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία όσο αφορά την τιμολόγηση του φυσικού αερίου, ή η Ουγγαρία όσο αφορά την επάρκεια της τροφοδοσίας της με φυσικό αέριο, είναι αυτοί που έχουν πετύχει βελτίωση της θέσης τους σε σχέση με όσους επιχειρούν χωρίς αποτέλεσμα συμφωνίες στις Βρυξέλλες...

Ο πληθωρισμός του Σεπτέμβρη δείχνει πως η ΕΚΤ πολύ πιθανώς να υποχρεωθεί σε πιο σκληρή γραμμή, καθώς θα πρέπει όχι μόνο να αντιμετωπίσει την άνοδο του πληθωρισμού από τις εγγενείς του αιτίες, αλλά επιπρόσθετα και από τις συνέπειες των «εθνικών» δημοσιονομικών προγραμμάτων στήριξης.

Αλλά αυτό σημαίνει μεγαλύτερο «πόνο» για το δημόσιο και κυρίως για το «ιδιωτικό» χρέος...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΚΤ «εθνικοποιεί» το κόστος του χρήματος στην Ευρωζώνη, με πρώτους στην λίστα Ελλάδα και Ιταλία

Τι συμβαίνει με τα ελληνικά ομόλογα;

gazzetta
gazzetta reader insider insider