Τζο Μπάιντεν: Υπέγραψε το νομοσχέδιο των 280 δισ. δολαρίων για παραγωγή τσιπ και R&D

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζο Μπάιντεν: Υπέγραψε το νομοσχέδιο των 280 δισ. δολαρίων για παραγωγή τσιπ και R&D
Η τελική ονομασία είναι «Νόμος για τα Τσιπ και την Επιστήμη 2022», αφού άλλαξε σειρά ονομασιών κατά τη διάρκεια των μηνών.

Υπεγράφη από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την Τρίτη η πολυσυζητημένη νομοθεσία 280 δισ. δολαρίων που επικεντρώνεται στην εγχώρια κατασκευή ημιαγωγών και την επιστημονική έρευνα, μετά από μακρά πίεση από το Κογκρέσο.

Η Βουλή υπερψήφισε το νομοσχέδιο με ψήφους 243-187 στις 28 Ιουλίου, μια ημέρα αφότου η Γερουσία άναψε το «πράσινο φως» με ψήφους 64-33.
Ο Μπάιντεν θα έπρεπε ήδη να έχει υπογράψει τη νομοθεσία, αλλά καθυστέρησε λόγω της παρατεταμένης νόσησης του με Covid-19.

Η τελική ονομασία είναι «Νόμος για τα Τσιπ και την Επιστήμη 2022», αφού άλλαξε σειρά ονομασιών κατά τη διάρκεια των μηνών.

Βασικό για τη νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνει συνολικά περισσότερες από 1.000 σελίδες, είναι τα 52,7 δισ. δολάρια για την εγχώρια κατασκευή τσιπ συμπεριλαμβανομένων 39 δισ. δολαρίων για ένα πρόγραμμα κινήτρων και 11 δισ. δολαρίων για προγράμματα που ενισχύουν την έρευνα και ανάπτυξη και την ανάπτυξη εργατικού δυναμικού.

Επιπλέον, μια προβλεπόμενη έκπτωση φόρου επένδυσης 25% για εγκαταστάσεις ημιαγωγών έχει εκτιμώμενο κόστος 24 δισ. δολαρίων.

Επίσης, συμπεριλαμβάνονται 200 δισ. για επιστημονική έρευνα, μεταξύ των οποίων 81 δισ. για το Εθνικό Επιστημονικό Ίδρυμα, 10 δισ. για περιφερειακά κέντρα τεχνολογίας και 68 δισ. δολάρια για το υπουργείο Ενέργειας.

Υποστηρικτές του νομοσχεδίου και από τα δύο κόμματα το περιέγραψαν ως ικανοποίηση κρίσιμων αναγκών εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με το Marketwatch. Τόνισαν ακόμα, ότι στοχεύει να αποτρέψει τις εταιρείες που θα λάβουν την χρηματοδότηση από το να επεκτείνουν την κατασκευή των μικροτσίπ τους στην Κίνα ή σε «άλλες χώρες ανησυχίας» και ότι η χρηματοδότηση δεν μπορεί επίσης να κατευθυνθεί προς επαναγορές μετοχών ή πληρωμές μερισμάτων.

«Αυτή είναι μια τολμηρή δράση που απαιτείται για να αντιμετωπίσουμε τις επενδύσεις στην καινοτομία από τους ξένους ανταγωνιστές μας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, και θα μας βοηθήσει να ανακτήσουμε την παγκόσμια ηγετική θέση της Αμερικής στην καινοτομία», ανέφερε μια ανακοίνωση της TechNet.

Ωστόσο, ορισμένοι γερουσιαστές εξακολουθούν να μην στηρίζουν το νέο νομοσχέδιο, με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τσακ Γκράσλεϊ από την Αϊόβα να αναρτά στο Twitter πως «ο Μπέρνι Σάντερς και εγώ σχεδόν ποτέ δεν συμφωνούμε, αλλά έχει δίκιο για τον λεγόμενο νόμο των τσιπ», εξηγώντας πως «Είναι απλώς μια τεράστια κρατική δωρεά σε τεράστιες/ήδη κερδοφόρες εταιρείες».

Τελικά, 24 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου για τα τσιπ στις 28 Ιουλίου και κανένας Δημοκρατικός δεν ψήφισε κατά του μέτρου, αν και ένας ψήφισε «παρών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ημιαγωγοί: Προχωρά το νομοσχέδιο στις ΗΠΑ - «Η κρίση δεν έχει τελειώσει», λέει αναλυτής

gazzetta
gazzetta reader insider insider