Γκεοργκίεβα: Στο «κατώφλι» τις κρίσης χρέους οι αναπτυσσόμενες οικονομίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γκεοργκίεβα: Στο «κατώφλι» τις κρίσης χρέους οι αναπτυσσόμενες οικονομίες
Δυτικοί αξιωματούχοι εντείνουν την κριτική για τη διαδικασία του Κοινού Πλαισίου των G20 μετά από σχεδόν δύο χρόνια μηδενικής προόδου που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στην επιρροή της Κίνας, τον μεγαλύτερο πιστωτή στον κόσμο.

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προς την Κίνα και άλλες οικονομίες των G20, έτσι ώστε να επιταχύνουν την ελάφρυνση του χρέους για έναν αυξανόμενο αριθμό υπερχρεωμένων χωρών, προειδοποιώντας ότι αν δεν γίνει αυτό τότε υπάρχει κίνδυνος να ξεκινήσει ένα «πτωτικό σπιράλ».

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε στο Reuters ότι είναι ζωτικής σημασίας να ξεκινήσει το, σε μεγάλο βαθμό, τελματωμένο Κοινό Πλαίσιο για τη διευθέτηση του χρέους που εγκρίθηκε από τους G20 και την ομάδα των επίσημων πιστωτών του Παρισιού τον Οκτώβριο του 2020, αλλά δεν έχει επιτύχει ούτε ένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

«Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε», είπε. «Αν η εμπιστοσύνη διαβρωθεί σε σημείο που υπάρχει καθοδικό σπιράλ, δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε συνέντευξή της.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι μίλησε με τον πρόεδρο της Ινδονησίας, ο οποίος ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία των G20 φέτος, κατά τη συνάντηση των G7 τον περασμένο μήνα στη Γερμανία και τον προέτρεψε να πιέσει για μεγαλύτερη ενότητα στο χρέος πριν από τη σύνοδο των ηγετών της G20 τον Νοέμβριο.

Δυτικοί αξιωματούχοι εντείνουν την κριτική για τη διαδικασία του Κοινού Πλαισίου των G20 μετά από σχεδόν δύο χρόνια μηδενικής προόδου που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στην επιρροή της Κίνας, τον μεγαλύτερο πιστωτή στον κόσμο.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των χωρών των αναδυόμενων αγορών και το διπλάσιο ποσοστό των χωρών χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, με την κατάσταση να επιδεινώνεται καθώς οι προηγμένες οικονομίες αυξάνουν τα επιτόκια.

Οι εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές συνεχίζονται και σχεδόν μία στις τρεις από αυτές τις χώρες έχει τώρα επιτόκια 10% ή υψηλότερα, σύμφωνα με την Γκεροργκίεβα, σημειώνοντας ότι περισσότερες χώρες μεσαίου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της Σρι Λάνκα και του Μαλάουι, αναζητούν βοήθεια από το ταμείο, μαζί με άλλες πιθανόν να ακολουθούν.

«Η πίεση σε εμάς να κινηθούμε είναι πολύ υψηλή», είπε, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την κρίση που αντιμετώπισαν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες λόγω της πανδημίας.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συμφωνηθεί η ελάφρυνση του χρέους για τη Ζάμπια, το Τσαντ και την Αιθιοπία, τρεις αφρικανικές χώρες που έχουν ζητήσει βοήθεια βάσει του Κοινού Πλαισίου και των οποίων οι επιτροπές πιστωτών συνεδριάζουν αυτόν τον μήνα.

Ακόμα, προέτρεψε την Κίνα να συντονίσει καλύτερα τους πιστωτικούς της φορείς, προειδοποιώντας ότι το Πεκίνο θα ήταν «το πρώτο που θα χάσει δραματικά» εάν τα τρέχοντα προβλήματα χρέους οδηγήσουν σε πλήρη κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το σενάριο παγκόσμιας ύφεσης το 2023

Γκεοργκίεβα (ΔNT): Δεν αναμένουμε ύφεση στις μεγάλες οικονομίες, χωρίς να το αποκλείουμε όμως

Γκουτέρες: Επαναδιαπραγμάτευση του κρατικού χρέους αναπτυσσόμενων χωρών και «πρόσβαση στη χρηματοδότηση»

gazzetta
gazzetta reader insider insider