Στο χρέος χωρών που έχει διογκωθεί λόγω της πανδημίας της COVID-19 και των συνεπειών της εισβολής τον Φεβρουάριο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρθηκε χθες, Κυριακή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έκρινε απαραίτητη «μια άμεση χαλάρωση για τις αναπτυσσόμενες χώρες των οποίων λήγουν οι διορίες για την αποπληρωμή του χρέους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω μιας μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για να μπορέσουν να υπάρξουν εγγυήσεις για «πρόσβαση στη χρηματοδότηση» αναπτυσσόμενων χωρών, όπως και μέσω μιας επαναδιαπραγμάτευσης του κρατικού χρέους.
Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα νησιά της Καραϊβικής
Παράλληλα, ο ΓΓ του ΟΗΕ προειδοποίησε από το Σουρινάμ για το πόσο "ευάλωτη" είναι η Καραϊβική απέναντι στις κλιματικές αλλαγές, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για τη δημιουργία μηχανισμών χρηματοδότησης που να προορίζονται για αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.
"Τα μικρά νησιά και τα νησιωτικά κράτη με χαμηλό υψόμετρο στην Καραϊβική είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτό που αντιπροσωπεύει αναμφίβολα την σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος: την κλιματική κρίση", δήλωσε ο Γκουτέρες στην εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM) στο Παραμαρίμπο, στο Σουρινάμ, η οποία θα διαρκέσει έως αύριο, Τρίτη.
"Η Καραϊβική βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας κλιματικής έκτακτης ανάγκης", σημείωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, απευθύνοντας έκκληση για επείγουσες δράσεις για να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να βρεθούν "λύσεις" καθώς "δεν έχουμε καιρό για χάσιμο".
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Γκουτέρες σημείωσε επίσης ότι το Σουρινάμ είναι "μια από τις ελάχιστες χώρες που βγαίνουν 'αρνητικές'" όσον αφορά τις εκπομπές CO2 "και ηγείται στην προστασία της βιοποικιλότητας". Αποτελεί "παράδειγμα για τον πληθυσμό, για την ευημερία και για τον πλανήτη μας", υπογράμμισε.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ