Κεντρική Τράπεζα Νορβηγίας: Η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων εδώ και 20 χρόνια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κεντρική Τράπεζα Νορβηγίας: Η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων εδώ και 20 χρόνια
Στην μεγαλύτερη αύξηση του βασικού της επιτοκίου από το 2002 προχώρησε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας.

Στην μεγαλύτερη αύξηση του βασικού της επιτοκίου από το 2002 προχώρησε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας.

Πιο αναλυτικά, η Norges Bank αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης από το 0,75% στο 1,25%, ενώ σύμφωνα με την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Ida Wolden Bache εξέφρασε την πρόθεση της διοίκησης για περαιτέρω αύξηση κατά την συνεδρίαση του Αυγούστου, ώστε τα επιτόκια να διαμορφωθούν στο 1,5%.

Σύμφωνα με το CNBC, η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης υπερψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη της Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η αύξηση ήταν διπλάσια από το επίπεδο που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή ότι προϋπόθεση για την μείωση του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2% αποτελεί η αύξηση των επιτοκίων σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, καθώς η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται αντιμέτωποι με τις πληθωριστικές πιέσεις. Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στη Νορβηγία διαμορφώθηκε στο 5,4%.

Σημειώνεται τέλος, πως η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας ακολούθησε τον δρόμο που χάραξαν σειρά κεντρικών τραπεζών το προηγούμενο χρονικό διάστημα, καθώς προηγήθηκαν οι αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και την Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την απόφασή της να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση έως τις 29 Ιουλίου για την υποβολή

Lamda: Έρχονται περισσότερα οικιστικά projects στο Ελληνικό – Τα κόστη, το ομόλογο και τα Malls στο ΧΑ

Οι «λογαριασμοί» της Εφορίας έρχονται στο κινητό μας

gazzetta
gazzetta reader insider insider