Το LNG ενισχύει τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη

Newsroom
Μοιράσου το
Το LNG ενισχύει τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη
«Το LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) όπως και συνολικά το φυσικό αέριο έχει συγκεντρώσει άδικα μία αρνητική επικαιρότητα, καθώς όλα αυτά τα αρνητικά δεδομένα έχουν προκύψει από την υψηλή εξάρτηση της ΕΕ από το Ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο κ. Γιώργος Πολυχρονίου, Executive Director, Strategy & Business Development, ΔΕΠΑ.

«Το LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) όπως και συνολικά το φυσικό αέριο έχει συγκεντρώσει άδικα μία αρνητική επικαιρότητα, καθώς όλα αυτά τα αρνητικά δεδομένα έχουν προκύψει από την υψηλή εξάρτηση της ΕΕ από το Ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο κ. Γιώργος Πολυχρονίου, Executive Director, Strategy & Business Development, ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο του 10ου συνεδρίου Athens Energy Dialogues που πραγματοποιείται 26 και 27 Μαΐου. Πρόσθεσε δε, ότι : «Το LNG έρχεται να βοηθήσει την απεξάρτηση της ΕΕ από το Ρωσικό φυσικό αέριο», εκτιμώντας ότι: «Οι τιμές θα ισορροπήσουν, και το LNG θα έχει τη δίκαιη τιμή που πρέπει να έχει προκειμένου να ικανοποιήσει τη ζήτηση με έναν οικονομικό τρόπο».

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονίου: «Η Ελλάδα έχει μεγάλες προοπτικές, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, για την κάλυψη των αναγκών της ΝΑ Ευρώπης. Το 50% της ζήτησης καλύπτεται ήδη από LNG, ενώ καλύπτονται οι ανάγκες και σε γειτονικές χώρες. Οι προοπτικές αυτές θα αυξηθούν καθώς πρόσφατα εγκαινιάστηκε το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, πύλη σημαντικών ποσοτήτων LNG, για την κάλυψη των αναγκών. Ενώ, σημαντική η προοπτική και του Small Scale LNG, εάν ξεφύγουμε από την πρόσφατη συγκυρία».

Αναλύοντας τα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς, ο κ Πολυχρονίου ανέφερε ότι: «Το 2021 η ΕΕ εισήγαγε λίγο περισσότερο LNG από το μισό των εισαγωγών της σε Ρωσικό αέριο. Ουσιαστικά οι ποσότητες από τις ΗΠΑ ήταν στο ¼ του συνόλου. Το συνολικό αέριο στον κόσμο ανέρχεται σε 520bcm. Η Ευρώπη απορροφά το 20% της παγκόσμιας ζήτησης LNG, και η ΕΕ το 15%. Ενώ, οι αντίστοιχες προμήθειες της Ασίας ξεπερνούν το 70% και κυρίως της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Κορέας». «Το LNG είναι στο προσκήνιο, αλλά η Ευρώπη πρέπει να έχει στα υπόψη της ότι για να φθάσει στους στόχους του REPowerEU πρέπει να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική».

«Το πιο σημαντικό είναι οι διασυνδέσεις του ΔΕΣΦΑ, καθώς και τα νέα έργα που έρχονται το προσεχές διάστημα», δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο κ. Φερνάντο Καλλιγάς, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, ESG και Επικοινωνίας του ΔΕΣΦΑ, ESG και Επικοινωνίας του ΔΕΣΦΑ. Όπως τόνισε: «Η Ελλάδα έχει γίνει ένα Hub φυσικού αερίου για την περιοχή», επισημαίνοντας ότι: «Ιδιαίτερα υψηλής σημασίας είναι η Ρεβυθούσα για ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου».

Όπως ανέφερε ο κ. Φερνάντο Καλλιγάς, οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο σημαντικά έργα που πρόκειται να γίνουν στη Ρεβυθούσα: Truck Loading Station, Small Scale LNG Jetty, για την αναβάθμιση των υποδομών της χώρας και την ενίσχυση του ρόλου της στη ΝΑ Ευρώπη.

Απ΄ την πλευρά του ο κ. Σοφοκλής Παπανικολάου, CEO, Blue Grid, αναφέρθηκε στις υψηλές δυνατότητες που αναδεικνύονται στο Small Scale LNG, το οποίο όπως είπε: «Ανοίγει την πόρτα σε μία μεγάλη γκάμα καταναλωτών, όπως απομακρυσμένες βιομηχανίες, ναυτιλία, και απομακρυσμένες περιοχές, που δεν έχουν άμεση σύνδεση με το δίκτυο».

«Οι υποδομές στην Ρεβυθούσα ανοίγουν την πόρτα και στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια σε περισσότερους καταναλωτές», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι: «Από περιβαλλοντικής πλευράς τα πλεονεκτήματα θα είναι πολύ σημαντικά».

«Το LNG ήταν φθηνό για κάποια χρόνια, τώρα όμως είναι περισσότερο ακριβό», δήλωσε ο κ. Πάνος Μήτρου, Global Gas Segment Manager, Lloyd’s Register Marine & Offshore, προσθέτοντας ωστόσο ότι ήδη παρατηρείται μία αύξηση επενδύσεων για την παραγωγή. «Το φυσικό αέριο έχει μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι: «Τα βασικά προβλήματά του είναι οι εκπομπές μεθανίου». Σύμφωνα με τον κ. Μήτρου «Θα πρέπει η ίδια η βιομηχανία να πετύχει μία γενναία μείωση των εκπομπών στην παραγωγή και τη χρήση LNG». «Οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε μέτρα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εκπομπές στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, με έμφαση στη δέσμευση άνθρακα», είπε.

Απ΄ την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Σαραντόπουλος, Head of Natural Gas Business Unit, HERON ENERGY τόνισε ότι: «Η 24η Φεβρουαρίου είναι η 11η Σεπτεμβρίου της ενεργειακής αγοράς στην ΕΕ. Η 25η, ωστόσο ήταν μία διαφορετική ημέρα, καθώς αποφασίστηκε η απεξάρτηση από την αγορά Ρωσικού αερίου. Το LNG είναι λύση ανάγκης προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση, η οποία ξεκίνησε ως ενεργειακή κρίση, εξελίχθηκε σε γεωπολιτική, οικονομική και μπορεί να εξελιχθεί σε επισιτιστική».

Σύμφωνα με τον κ. Σαραντόπουλο: «Το LNG είναι ένα ακριβό εναλλακτικό καύσιμο που θα χρησιμοποιηθεί για το επόμενο διάστημα και θα βοηθήσει την ενεργειακή μετάβαση, αλλά το κόστος του πρέπει να αξιολογηθεί με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια».

Μάλιστα, ανέφερε ότι: «Πρέπει να συνδυαστεί και με την αποθήκευση» και τόνισε ότι: «Τα έργα που αναπτύσσονται είναι πολύ σημαντικά για να μας εξασφαλίσουν ασφάλεια ανεφοδιασμού».

«Το LNG δεν είναι μία οικονομική λύση. Ωστόσο το σήμερα είναι στο φυσικό αέριο, στο βιομεθάνιο. Θεωρούμε ότι όλο αυτό το πλέγμα θα εξομαλύνει την κατάσταση και θα δούμε μία πιο ήρεμη ενεργειακή αγορά», ανέφερε ο κ. Σαραντόπουλος.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Κωστής Γερόπουλος, Energy & Russian Affairs Editor, New Europe

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Μελόνι: Η ενεργειακή κρίση είναι ευρωπαϊκή υπόθεση κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί

23:45

Πόρους 4,9 δισ. ευρώ για την κατάρτιση, έχει στη «φαρέτρα» του το υπουργείο Εργασίας

23:32

Ρουμανία: Έφοδος των αρχών στα γραφεία σερβικής θυγατρικής της Gazprom

23:21

ΗΠΑ για συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης: Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται να μην υπογράφει νέες συμφωνίες

23:10

Wall Street: Στις +800 μονάδες... σταμάτησε το ράλι του Dow Jones - Κέρδη άνω του 22% για την Twitter λόγω του Μασκ

22:57

Μπακογιάννης: «Η αντιπολίτευση να καταδικάσει τους προπηλακισμούς και τη βία στο Λόφο του Στρέφη»

22:42

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα καταφέρνει και προσελκύει μεγάλες επενδύσεις

22:30

Twitter: Επίσημα το νέο αίτημα του Μασκ για την εξαγορά των 44 δισ. δολαρίων

22:20

NATO: Στα χέρια του Στόλτενμπεργκ η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στη Συμμαχία

22:13

Ισχυρά κέρδη για το πετρέλαιο, πριν από τις ανακοινώσεις του OPEC+ για μείωση της παραγωγής

21:58

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία

21:54

Λευκός Οίκος: Καμία ένδειξη ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

21:50

Κομισιόν: Εξετάζεται ένα «ευέλικτο» πλαφόν για τις τιμές του φυσικού αερίου

21:42

Γεωργιάδης-Παπαθανάσης για ΣΥΡΙΖΑ: Εμμονή στην άγνοια, την τοξικότητα και το ψέμα

21:32

WSJ: Ελλάδα και Κύπρος εγείρουν επιφυλάξεις για το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

21:28

Λιζ Τρας: Εξετάζουμε μακροπρόθεσμες ενεργειακές συμφωνίες με άλλες χώρες

21:17

Ταμβακάκης (EOS Capital): Το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι η έλλειψη κεφαλαίων – Μεγάλη η προοπτική των private equity funds

21:02

Γκουτέρες: «Κλιμάκωση» η εκτόξευση πυραύλου από Β. Κορέα

20:56

Σε υψηλό 3 εβδομάδων ο χρυσός - Ρεκόρ από τα τέλη Ιουνίου για το ασήμι

20:51

Υπόθεση Novartis: Ολοκλήρωσε την κατάθεση του ο Α. Λοβέρδος στο Ειδικό Δικαστήριο - Ξεκίνησε η Εύη Χριστοφιλοπούλου

20:40

Μετά την Meta, και η Amazon «παγώνει» τις προσλήψεις προσωπικού λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας

20:37

Μπρετόν: Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς

20:33

ΙΑΕΑ: «Κανένας κίνδυνος» για την ασφάλεια του πυρηνικoύ σταθμού της Ζαπορίζια από την εκδίωξη του διευθυντή του

20:28

Η Apple πληρώνει 85 εκατ. δολάρια στην πολιτεία της Αριζόνα για απάτη

20:13

Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Η βιωσιμότητα του χρέους θα είναι το ζητούμενο στο απώτερο μέλλον

20:06

Ουκρανία: Σημαντική υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την επαρχία της Χερσώνας

20:05

Τουρισμός: Με καλούς οιωνούς μπαίνει ο Οκτώβριος

20:04

Reuters: Η Γερμανία προς επιπλέον ενισχύσεις σε επιχειρήσεις για τις εισαγωγές φυσικού αερίου

19:53

Βρετανός ΥΠΕΞ: Η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία δεν θα μείνει χωρίς απάντηση

19:52

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δίνει επιπλέον 625 εκατ. δολαρία για στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία